Kunstkalender Maart 2024 – Marina Abramovic, Boris Mikhailov & Isaac Julien

Hedendaagse kunst staat centraal met tentoonstellingen over Matthew Wong in het Van Gogh Museum, Isaac Julien in het Bonnefanten, Boris Mikhailov in Fotomuseum Den Haag en Marina Abramovic in het Stedelijk Museum. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf maart 2024?

Lentetuin weer terug in Groninger Museum

Op 30 maart 2020 werd de Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh gestolen. Museum Singer Laren had het schilderij in bruikleen van het Groninger Museum. Dankzij de inspanningen van vele betrokkenen, waaronder kunstdetective Arthur Brand, is het werk nu terug. Vier jaar na de diefstal is het schilderij vanaf 29 maart 2024 weer te zien in het Groninger Museum.

De Lentetuin is het hoogtepunt in Behind the Scenes, de tentoonstelling ter ere van het 150-jarig jubileum van het museum. In deze tentoonstelling kunnen de voor- én achterkant van het werk worden bekeken. Het wordt getoond in niet-herstelde staat, met de beschadigingen van de diefstal nog zichtbaar. Striptekenaar Barbara Stok vertelt het verhaal van de reis van het schilderij op de muren van het museum; van het atelier in Nuenen tot de terugkomst in een Ikea-tas.

Bron: Groninger Museum

In maart 2024 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

EXPO

1 maart t/m 1 september 2024

Matthew Wong – Vincent van Gogh

Van Gogh Museum, Amsterdam

Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. De invloed van Van Gogh is onmiskenbaar in het kleurgebruik, de dik aangebrachte verfstreken en de persoonlijke thematiek in Wongs kunst. Deze tentoonstelling gaat dieper in op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars.

.

EXPO

2 maart t/m 26 mei 2024

Regie: Rembrandt

Rembrandthuis, Amsterdam

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden is – de ultieme suspense. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden. Voor de tentoonstelling komt een aantal topstukken naar Museum Rembrandthuis, uit onder andere het Staatliche Museen zu Berlin, Mauritshuis en The Kremer Collection.

.

EXPO

9 maart t/m 18 augustus 2024

Isaac Julien

Bonnefanten, Maastricht

Isaac Julien (Londen, 1960) is een pionier op het gebied van video- en installatiekunst, die voortdurend de grenzen van film als kunstvorm verlegt. Sinds de vroege jaren 80 maakt hij indrukwekkende installaties die het medium film verenigen met kunstvormen als fotografie, performance, muziek, en schilderkunst. Juliens werken vertellen belangrijke verhalen en geven prioriteit aan esthetiek, poëzie, beweging en muziek als communicatiemiddelen. Zo onderzoekt hij het potentieel van het medium om traditionele opvattingen over geschiedenis, ruimte en tijd af te breken én uit te breiden.

EXPO

16 maart t/m 14 juli 2024

Marina Abramovic

Stedelijk Museum, Amsterdam

Dompel je onder in de wereld van de legendarische Marina Abramović, in het grootste overzicht ooit in Nederland! Ruim 60 belangrijke werken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is. Er zijn in de tentoonstelling dagelijks performances van 10.30 tot 17.00 uur. De heruitvoeringen van de performances worden op verschillende tijdstippen uitgevoerd door performers die speciaal zijn opgeleid volgens de Abramović Methode en duren soms meerdere uren of dagen.

EXPO

30 maart t/m 18 augustus 2024

Boris Mikhailov

Fotomuseum, Den Haag

Oekraiëns dagboek is het grootse retrospectief in Nederland gewijd aan de Oekraiënse fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov (1938). Als een van de weinigen toont hij sinds de jaren 1960 op indringende wijze de tumultueuze veranderingen in zijn land. Met opzet maakt hij gebruik van ‘slechte fotografie’ – het bewust vermijden van perfectie in techniek en compositie – om subtiel kritiek te leveren op de geïdealiseerde beelden van het leven in de voormalige Sovjet-Unie. In zijn compromisloze en pijnlijk realistische benadering legt hij de ineenstorting van het Sovjetrijk vast en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven van de Oekraïense bevolking.

Meer tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen komende maand:

2 maart 2024A world in commonWereldmuseum, Rotterdam
2 maart 2024KimsoojaMuseum de Lakenhal, Leiden
9 maart 2024Cornelius VölkerMuseum MORE, Gorssel
9 maart 2024Alicja KwadeMuseum Voorlinden, Wassenaar
9 maart 2024de Kunst van het GevenMuseum Van Bommel Van Dam, Venlo
15 maart 2024AliasMuseum M, Leuven
16 maart 2024de Haagse SchoolKunstmuseum, Den Haag
22 maart 2024Sprekende bomenMesdag Collectie, Den Haag
23 maart 2024Door de bomen het bosKröller-Müller Museum, Otterlo
23 maart 2024America & Trump by Andres SerranoGroninger Forum, Groningen
23 maart 2024Jef VerheyenKMSKA, Antwerpen
24 maart 2024Roger Raveel – de EssentieRoger Raveelmuseum, Machelen-Zulte
26 maart 2024Levi van VeluwSinger, Laren
29 maart 2024Dirk BraeckmanFOMU, Antwerpen
30 maart 2024Sylvie FleuryKunsthal, Rotterdam
30 maart 2024LucebertStedelijk Museum, Alkmaar

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

TV

Opening Nationaal Holocaust Museum

Zondag 10 maart om 11h45 op NPO1
Zondag 10 maart om 19h15 op NPO2

Op zondag 10 maart wordt het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam geopend. Het is het eerste museum in Nederland waarin de Jodenvervolging in heel Nederland centraal staat. De NOS zendt de opening live uit op NPO 1. ’s Avonds is op NPO 2 een uitgebreide terugblik te zien. Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Rob Trip. Hij praat met gasten en er zijn reportages te zien. De openingshandelingen beginnen in de Portugese synagoge, in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. Daar worden toespraken gehouden en er zijn optredens. Daarna gaat het naar het nieuwe museum zelf, dat is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan en de Hollandsche Schouwburg ertegenover.

.

TV

Project Rembrandt

Vanaf zondag 24 maart wekelijks om 20h25 op NPO1

Vanaf zondag 24 maart 2024 barst de strijd om de felbegeerde titel ‘beste amateurkunstschilder van Nederland’ los in het vierde seizoen van Project Rembrandt . Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen en gecoacht door bevlogen docenten krijgen de kandidaten de kans hun talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Elke week valt er een kandidaat af tot uiteindelijk de beste amateur kunstschilder overblijft, die een meesterwerk mag exposeren in het Rijksmuseum. Wie blaast de jury omver en wint Project Rembrandt 2024?

TV

Nu te zien!

Wekelijks dinsdag om 21h15 op NPO2

Museumdirecteuren laten ons elke week zien welke tentoonstellingen er zijn. De museumdirecteuren verlaten hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Ze laten ons zien wat er zo bijzonder is aan deze tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. Soms maken ze ook een uitstapje naar België of Duitsland als daar een bijzondere tentoonstelling is.

8 maartInternationale Vrouwendag
9-14 maartTEFAF
20 maartLente
31 maartPasen

Geef een reactie

Ontdek meer van KunstVensters

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven