Kunstkalender November 2022 – Pompeï, Léger & Eisenman

Komende maand opent de Kunsthal de spektakeltentoonstelling In the Black Fantastic en zijn de daken van Fernand Léger te zien in het Kröller Müller Museum. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf november 2022?

Klimaatactie in het Mauritshuis

Al weken zijn kunstwerken het doelwit van klimaatacties. Afgelopen week heeft een klimaatactivist zich vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Hij is met twee andere actievoerders door de politie aangehouden. Gelukkig raakte het schilderij niet beschadigd.

Het meisje met de parel behoort tot de meest geliefde schilderijen van de Gouden Eeuw. Toch werden dit werk van Johannes Vermeer na zijn dood eeuwenlang vergeten. Niemand wist meer wie Vermeer was, totdat een Franse kunstkenner in de 19e eeuw de werken herontdekte.

Lees meer over de herontdekking van Johannes Vermeer

In november openen de laatste najaarstentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:

Nicole Eisenman en de modernen

Kunstmuseum, Den Haag, vanaf 12 november 2022

Weerbarstige, maatschappijkritische verhalen verbeeld met humor en herkenbare elementen uit de kunstgeschiedenis en de populaire cultuur, in een keur aan kleur: dat is het werk van Nicole Eisenman (hen/hun*). Voor het eerst sinds bijna 30 jaar is er een overzichtstentoonstelling met werk van een van de grootste kunstenaars van nu te zien in Nederland. Het veelzijdige oeuvre dat deze New Yorkse kunstenaar de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd is internationaal beeldbepalend voor de hedendaagse schilderkunst. In de komende wintermaanden hangen er meer dan 70 werken van hun hand in Kunstmuseum Den Haag.

Fernand Léger en de daken

Kröller Müller Museum, Otterlo, vanaf 19 november 2022

Als Fernand Léger (1881-1955) de reeks Fumées sur les toits in 1911-1912 schildert, bevindt hij zich op een keerpunt in zijn carrière. Vanaf 1908 breekt hij radicaal met de stijl van zijn vroegere werken en zoekt, aanvankelijk sterk geïnspireerd door Paul Cézanne, naar nieuwe artistieke mogelijkheden. Het uitzicht vanuit zijn atelier over de daken van Parijs, met zijn schoorstenen en rookpluimen, inspireert Léger om te experimenteren met vorm en kleur, waarbij hij van betrekkelijk realistisch en monochroom naar steeds meer abstractie en kleur toewerkt. Deze zoektocht resulteert uiteindelijk in kubistische werken als Contrastes de formes (1913-1914) die hij aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog maakt. Ook La partie de cartes (1917), dat Helene Kröller-Müller voor haar collectie koopt en dat een hoogtepunt is in Légers oeuvre, is ondenkbaar zonder de Fumées sur les toits.

Rewinding internationalism

Van Abbemuseum, Eindhoven, vanaf 19 november 2022

Een tentoonstelling over ontwikkelingen, ideeën en verhalen uit de jaren 90. En over hoe deze doorwerken in de wereld van vandaag. Het einde van de Koude Oorlog, de AIDS pandemie en de toenemende globalisering zorgden voor enorme veranderingen, ook in de kunst. Wat is er gebeurd met de vragen en de ervaringen van toen?Rewinding Internationalism bevat beeld- en geluidsmateriaal van vroeger en van nu, archiefmateriaal en recent gemaakt werk. De curatoren, collectieven en kunstenaars die de tentoonstelling hebben samengesteld, nodigen je uit ‘terug te spoelen’ naar momenten uit de jaren 90 en je daarop te bezinnen vanuit het perspectief van vandaag. Voor de tentoonstelling worden vijf nieuwe kunstwerken gemaakt waaronder door Lubaina Himid en Magda Stawarska, Didem Pekün en susan pui san lok / lok pui san.

In the black fantastic

Kunsthal, Rotterdam, vanaf 19 november 2022

Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme.

Sterven in schoonheid – Pompeï en Herculaneum

Drents Museum, Assen, vanaf 20 november 2022

In deze tentoonstelling staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Bezoekers staan oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn meer dan 100 archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portreten en fonteinen, en gouden sieraden.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

5 novemberPlastic crushTropenmuseum, Amsterdam
12 novemberWaar de zee licht isMuseum Kranenburgh, Bergen
13 novemberAutopiaDe Domijnen, Sittard
13 novemberBas LosekootMuseum MORE, Gorssel
16 novemberChristl Seth HöfnerMuseum Beelden aan Zee, Scheveningen
26 novemberSpirituele urgentieStedelijk Museum, Schiedam
26 novemberRose WylieSMAK, Gent
27 novemberHrair SakissianBonnefanten, Maastricht

Aanraders op TV in de komende maand:

Rampjaar 1672

NTR
Wekelijks vrijdag om 22h15 op NPO2

Het rampjaar 1672: Geschiedenis vertelt door Hans Goedkoop. 350 jaar geleden werd Nederland, een nog jong land dat zich veilig waant, van drie kanten ongenadig aangevallen door machtige vijanden. Iedereen weet het dan: het is erop of eronder. In een nieuwe zevendelige geschiedenisserie reconstrueert de redactie van Andere Tijden de gebeurtenissen die leidden tot het Rampjaar 1672 – een dramatisch jaar in de Nederlandse geschiedenis.

Sterren op het doek

MAX
Wekelijks zaterdag om 20h40 op NPO2

In dit programma wordt wekelijks een bekende Nederlander geportretteerd door 3 kunstenaars. De ster op het doek kiest 1 van de 3 kunstwerken. Op deze website kunt u na de uitzending bieden op de niet gekozen doeken en daarmee een – door de BN’er gekozen – goed doel steunen. Zaterdag 29 oktober staat voetbaltrainer, voormalig profvoetballer en (aankomend) bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman centraal.

Stonehenge: the lost circles

CANVAS
Vrijdag 11 november om 20h10 op CANVAS

Professor Alice Roberts volgt de historische zoektocht naar een verborgen geheim van de beroemde stenen van Stonehenge. Met behulp van de allernieuwste technieken heeft een team van archeologen o.l.v. professor Mark Parker Pearson nauwgezet bewijs verzameld dat aantoont dat de originele stenen van het meest iconische monument van Groot-Brittannië een vorig leven hebben geleid. Alice volgt hoe Mike de laatste stukjes van de puzzel legt en zo een van de grootste archeologische vraagstukken ooit oplost: waar kwamen de stenen vandaan, hoe zijn ze getransporteerd en wie heeft ze helemaal van Wales naar Engeland versleept?

.

CLOSE UP: Irak’s schoonheid

AVROTROS
Woensdag 30 november om 23h30 op NPO2

Latif Al Ani fotografeerde Irak 30 jaar voordat er meerdere oorlogen uitbraken. Op 86-jarige leeftijd reist hij door zijn verwoeste land op zoek naar de mensen en plaatsen die hij destijds fotografeerde, en deelt hij zijn foto’s met Irakezen die zich vandaag de dag niet kunnen voorstellen dat de wereld op de foto’s echt was.

4 novemberGraf van Toetanchamon gevonden100 jaar geleden
11 novemberSt. Maarten
20 novemberKinderdag

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: