De Grootste Schatten uit het Graf van Toetanchamon

In 1922 stuitte de Britse archeoloog Howard Carter op het graf van de Egyptische koning Toetanchamon. De vondst van de mummy met het beroemde gouden masker was maandenlang wereldnieuws. In het graf werden ruim 3000 voorwerpen gevonden die ons helpen het leven van Toetanchamon beter te begrijpen. Wist u bijvoorbeeld dat Toetanchamon een struisvogeljager was?

Op de foto’s lijken de grafkamers van Toetanchamon eerder op een rommelhok dan op een koningsgraf. Howard Carter en zijn team hadden jaren nodig om alle 3000 voorwerpen uit te zoeken en te bestuderen. Nooit eerder (en sindsdien ook niet meer) hadden Egyptologen een graf gevonden dat zo onaangeraakt was als het graf van Toetanchamon. Grafrovers hadden de goed verstopte tombe van Toetanchamon niet weten te vinden.

De Sarcofaag van Toetanchamon

Het graf van Toetanchamon bestond uit een lange trap naar beneden, een ruime voorkamer, de grafkamer en twee voorraadkamers. De tombe was ingepakt in 4 houten altaren die met goud waren versierd. Het buitenste houten altaar vulde bijna de hele kamer, zodat er om sommige plekken slechts 30 cm overbleef tot de muur. Binnen in de houten gevaartes lag de granieten tombe van Toetanchamon. In deze tombe lag de mummy van Koning Toet in drie rijkversierde sarcofagen, die in de vorm van van zijn lichaam waren gemaakt.

Het gouden masker lag in de binnenste kist direct op de mummy. Hoewel het masker het meest beroemd is, is de binnenste kist eigenlijk nog mooier. De sarcofaag was geheel gemaakt van goud en belegd met dure stenen en versieringen. De grafkist weegt 11 kilogram en is tegenwoordig te zien in het Egyptisch museum in Cairo. De buitenste kist was gemaakt van beschilderd hout en bevat nog steeds de mummy van Toetanchamon, daarom ligt deze niet in het museum maar nog steeds in de Vallei.

Graf van Toetanchamon

Toetanchamon de Struisvogeljager

In de grafkamers van Toetanchamon werden talloze voorwerpen meegegeven die hij nodig had op reis naar de onderwereld. Zo heeft hij ruim 300 kleine Ushabti beeldjes meekregen. De Egyptenaren geloofden dat deze Ushabti Farao Toetanchamon konden dienen in het leven na de dood. Daarnaast zijn er gouden tronen en talloze beelden van goden aangetroffen die hem moesten beschermen op zijn reis naar de onderwereld. Foto’s laten zien dat de kamers helemaal volgepakt stonden met voorwerpen.

Voorraadkamer in het Graf

De voorwerpen in het graf van Toetanchamon kunnen ons wat leren over het leven van de farao. Zo zijn er meerdere waaiers gevonden in het graf, waarin struisvogelveren werden geplaatst. Op één van deze waaiers is Toetanchamon afgebeeld die op struisvogeljacht is. Mogelijk zijn de veren die ooit in deze waaier werden geplaatst, daadwerkelijk door Toetanchamon zelf gejaagd.

Toetanchamon moet een muziekliefhebber zijn geweest, want er zijn opvallend veel instrumenten in zijn grafkamer aangetroffen. De beroemdste zijn een paar trompetten, die in 1939 voor het laatste bespeeld werden voor een radio-uitzending van de BBC. Ook werd er direct op het lichaam van Toetanchamon een ijzeren dolk gevonden, die destijds een enorme waarde moet hebben gehad. IJzer was erg moeilijk te maken en was daarom duurder dan goud.

Extra kamers

Ondanks dat er al 3000 voorwerpen zijn gevonden in het graf zijn gevonden, zijn er mogelijk nog veel meer. Sinds enkele jaren zijn Egyptologen namelijk op zoek naar twee verborgen extra kamers in het graf van Toetanchamon. We schreven hier eerder over in 2015, maar ondertussen lijken er aanwijzingen dat er inderdaad twee kamers zijn al zijn de metingen tegenstrijdig. Egyptoloog Nicolas Reaves heeft als theorie dat mogelijk koningin Nefertiti ligt begraven in de extra ruimtes, maar dit wordt betwist.

Zeker is wel dat het graf oorspronkelijk niet voor Toetanchamon werd gegraven. Hij overleed al op 18 jarige leeftijd. Röntgenanalyse van zijn mummy laat zien dat hij een afwijking aan zijn voet had en leed aan malaria. Hij heeft waarschijnlijk zijn hele leven met een stok gelopen. Door zijn vroege overlijden was er niet veel tijd om een graf voor te bereiden en daarom is waarschijnlijk een bestaand graf voor hem aangepast. Maar voor wie dit graf bedoeld was, is onduidelijk. Mogelijk dat de extra grafkamers deze vraag nog kunnen beantwoorden.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Emily schreef:

  Goede site maar waarom beschrijven jullie niet meer schatten in het graf? (。>﹏<。)

 2. Luuk schreef:

  Hoeveel is het masker waard

 3. michiel schreef:

  was Toetanchamon echt een struisvogeljager????????

 4. Dilhan schreef:

  Hoe wisten ze zeker dat er meerdere kamers zij want ok, het is ook onmogelijk om in een korte tijd een grafkamer te maken, maar misschien was het een begraafplaats van een farao dat hem na de bouw misschien niet goed vond 🤷🏼. Ik weet natuurlijk wel niet alles maar misschien kan het wel. 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: