Waar is de grafkamer in de piramide van Cheops?

Archeologen hebben een nieuwe gang gevonden in de piramide van Cheops. In het mysterieuze bouwwerk werd nooit een graf gevonden. Zijn de onderzoekers nu eindelijk op het spoor van de overleden farao? Of is de gang slechts een slimmigheidje van de bouwers?

De piramide van Cheops bij Gizeh is het enige nog bestaande wereldwonder. Het immense bouwwerk werd rond 2500 v. Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops (ook wel Khufu genoemd). Eeuwenlang is gedacht dat de piramide diende als zijn grafmonument, maar toch is zijn tombe nooit gevonden.

Grafkamer of graansilo?

Algemeen wordt aangenomen dat er waarschijnlijk wel een grafkamer is geweest, maar dat deze in de loop der tijd is leeggeroofd. Toch leidt de afwezigheid van zijn graf tot alternatieve theorieën. Misschien waren de piramides wel bedoeld voor religieuze ceremonies? De Amerikaanse politicus Ben Carson claimde zelfs dat de piramiden mogelijk dienden als graanopslag. Een onwaarschijnlijk verhaal, aangezien de piramides massieve structuren zijn met nauwelijks lege ruimtes.

Bovendien zijn in verschillende andere piramides wel sporen van grafkamers aangetroffen. Zo werden op muren teksten uit ‘het Boek der Doden’ gevonden, een reeks teksten die de overledene naar de onderwereld moesten begeleiden. Het is daarom waarschijnlijk dat ook de piramide van Cheops als grafmonument heeft gediend.

Stralingsonderzoek

Met behulp van zogenaamde muonstraling kunnen onderzoekers nu door de dikke stenen van de piramide van Cheops heenkijken. Ze ontdekten in 2017 twee nieuwe ruimtes, een grote holle ruimte niet ver van de koningsruimte en een smalle gang vlak boven de ingang. Deze gang is nu verder onderzocht en in beeld gebracht.

Op de foto is te zien dat de ruimte leeg is en een driehoekig dak heeft. Dit soort dakconstructies zijn ook gebruikt in de koningskamer en de koninginnenkamer. Waarschijnlijk helpt deze vorm om het gewicht boven de lege ruimte beter te verdelen en instorting te voorkomen.

Geheime kamer?

De grote vraag is waar deze smalle gang voor diende. Zahi Hawass, Egypte’s beroemdste archeoloog, noemt de tunnel “de belangrijkste ontdekking van de eeuw”. Hij denkt dat “er een grote mogelijkheid is dat de tunnel de grafkamer van koning Khufu beschermt”. Het ontdekken van een grafkamer in de piramide van Cheops zou een groot mysterie oplossen.

Maar het antwoord is mogelijk veel simpeler. Egyptische regeringsfunctionaris Mostafa Waziri stelt dat: “de gang waarschijnlijk is gebouwd als een functioneel architectonisch element om het gewicht van de piramide te verlichten.” De gang zou dan vooral zorgen dat er niet teveel gewicht boven de ingang zou zitten. De komende jaren gaat het onderzoek verder en moet blijken wie gelijk heeft!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Carl schreef:

    Hoeveel jaren kan dit nog een geheim zijn?
    Karl Nicolai

  2. Geert schreef:

    Wanneer geven ze eindelijk eens een keer toe dat de pyramide van Cheops vele duizenden jaren ouder is ,en dat die is gebouwd door een beschaving van voor de zondvloed.
    Geert

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: