8 Hoogtepunten van Tefaf 2023!

De 36e editie van The European Fine Art Fair (Tefaf) staat op het punt te beginnen. Wat zijn de mooiste werken op de beurs? KunstVensters zet de hoogtepunten van Tefaf 2023 op een rijtje!
Na drie coronajaren is Tefaf weer terug op het oude tijdslot van maart. Na de juwelenroof van afgelopen jaar zijn extra beveiligingsmaatregelen ingesteld. De komende dagen zullen de rijken van de wereld en curatoren van musea de beurs weer afstruinen voor de mooiste werken. Hieronder alvast acht hoogtepunten van Tefaf 2023!

Paul de Vos – Triomf van Neptunus
SALOMON LILIAN
Paul de Vos was Vlaamse barokschilder die gespecialiseerd was in taferelen van dieren en de jacht. Maar op de Tefaf 2023 is mythologisch tafereel van zijn hand te zien. Al zijn op de triomf van Neptunus met de vruchten van de zee de dieren niet ver weg. Naast de goden Neptunus en Tritonis een stilleven leven van vissen en zeedieren te zien. Neptunus lijkt een visser met de vangst van de dag aan zijn drietand. Het schilderij moet tussen de 300.000-500.000 euro opleveren.

Aquamanile van een Leeuw
BLUMKA
Dankzij de kruistochten kwamen de eerste aquamaniles naar Europa. Deze bronzen waterkruiken werden gebruikt voor handwassen tijdens liturgische rituelen en maaltijden. Werkplaatsen ontwierpen rijkversierde aquamaniles in de vorm van dieren voor de rijke adel. Vooral de leeuw was een gewild motief aan het hof. De leeuw stond symbool voor kracht, moed en vrijgevigheid. De Aquamanile die te zien is op Tefaf 2023 is waarschijnlijk ontworpen in Hildesheim rond 1250.

Jean-Baptiste-Camille Corot – Venise
GALLERY 19C
Jean-Baptiste-Camille Corot maakte twee reizen naar Italië in 1825 en 1834. Zijn eerste reis naar Italië zag hij als het slotstuk van zijn opleiding. Hij ontdekte er het effect van licht op water. In 1834 bezocht hij Venetië en schilderde hij het uitzicht op de Campo della carita met op de achtergrond Le Dôme de la Salute. Het werk toont de licht-water effecten en de liefde van Corot voor de stad Venetië.


Anthony van Dyck – St Jerome
DICKINSON
Op een kleine veiling in Frankrijk werd recent dit schilderij van Sint Hieronymus gevonden. Een donker doek verstopt onder vele lage vuil. Na uitgebreide restauratie is het werk nu toegeschreven aan Anthony van Dyck. Waarschijnlijk maakte hij het schilderij in de periode dat hij in het atelier van Rubens werkte.
Anne Seymour Damer – Caroline Campbell
LOWELL LIBSON & JONNY YARKER
De Engelse beeldhouwer Anne Seymour Damer maakte in 1798 dit marmeren portret van haar moeder. In de traditie van de Griekse beeldhouwkunst toont ze een geïdealiseerd gezicht. Uit haar blik spreekt het karakter van een zorgzame en ingetogen vrouw. De bewondering van Damer voor haar moeder spreekt ook uit de Griekse inscriptie op de voet van het beeld: ‘Vriend en moeder’.

Le Saunier Getijdenboek
LES ELUMINURES
Het Getijdenboek van de familie Le Saunier is gemaakt rond 1500 en geschreven in het Frans en het Latijn. Het elegante handschrift is rijkelijk verlucht en versierd met twee opmerkelijke portretten van Jean en Catherine Le Saunier. Hun familiewapen staat drie keer in het boek, dat verder 16 paginagrote miniaturen, 15 kleine miniaturen en 24 kalenderminiaturen bevat. Het verluchte getijdenboek is geprijsd op 350.000 euro.

Bactriaanse Prinses
GALERIE KEVORKIAN
In de late 3e en vroege 2e millennium voor Christus leefde de Oxus-beschaving in het huidige Turkmenistan. Hier werden zittende beelden gemaakt. De vrouwen bestaan uit groen chloriet of steatiet met hoofden van wit kalksteen. Waarschijnlijk tonen de beelden leden van de koninklijk familie, die werden vergoddelijkt in deze oude cultuur. Het beeld moet 100.000-200.000 euro opleveren.

Alexander Calder – Curly Blue Tail
GALERIE VON VERTES
Alexander Calder zei “Als je kijkt naar abstractie, gebeeldhouwd of geschilderd, ervaar je puurheid van vlakken en kleuren zonder betekenis. Bijna perfect, maar altijd statisch. De volgende stap is daarom beeldhouwkunst in beweging.” Met Curly Blue Tail maakte Calder een speelse mobile, die door een zuchtje wind een beweging kan worden gebracht. Het beeld moet ongeveer 1 miljoen euro opbrengen.