Wat zijn de Geheimen van de Verboden Stad?

Eeuwenlang was de verboden stad alleen toegankelijk voor keizer van China en zijn onderdanen. Het afgesloten paleis stond vol draken, leeuwen en andere mythische wezens. Deze week is het 600 jaar geleden dat de eerste keizer zijn intrek nam in de Verboden Stad. Wat is de symboliek van dit eeuwenoude paleis?

Keizer Zhu Di uit de Yongle periode verplaatste in 1421 de hoofdstad van het Chinese keizerrijk van het zuidelijke Nanjing naar Beijing. Zhu Di was na een staatsgreep aan de macht gekomen en liet zijn vijanden in Nanjing op deze manier achter zich. Bovendien werd het Chinese rijk bedreigd door de Mongolen vanuit het noorden en kon de nieuwe keizer de noordgrens vanuit Beijing beter bewaken.

Verboden Stad

Tussen 1406 en 1420 bouwden meer dan een miljoen Chinezen mee aan de Verboden Stad. Het complex bestond uit een buitenpaleis waar ambtenaren werkten en de keizer ontvangsten hield. Daarnaast was er een binnenpaleis waar de woonvertrekken van de keizer (paleis van de hemelse zuiverheid) en de keizerin (paleis van de aardse rust) zich bevonden. In het binnenpaleis mochten alleen eunuchen werken, zodat de keizer zeker was dat zijn vrouw geen kinderen van andere mannen kreeg.

Materialen voor het paleis zijn uit heel China naar Beijing vervoerd. De gigantische balken zijn gemaakt uit boomstammen die via de rivieren naar Beijing werden vervoerd. De Zaal van de Opperste Harmonie was het belangrijkste gebouw van het buitenpaleis. De rijkversierde drakentrap is gemaakt uit 1 gigantisch stuk marmer, dat alleen tijdens de winter over bevroren ijsvlaktes naar Beijing kon worden verplaatst. Het was te zwaar om over balken te kunnen rollen.

Daken

De gebouwen van de Verboden Stad zijn bedekt met geglazuurde dakpannen, die in het oude China alleen werden gebruikt op paleisgebouwen, tempels en huizen van nobelen. Het glazuur bestond in geel, groen, blauw en zwart, maar op koninklijke paleizen werden uitsluitend gele dakpannen gebruikt. Geel was de kleur van de Gele Rivier, die werd gezien als de bakermat was van de Chinese beschaving.

Op de hoeken van de daken staan keramieken mythische dieren, zoals draken, leeuwen en eenhoorns. Hoe belangrijker het gebouw was, des te meer dieren er op het dak werden geplaatst. De keramieken dieren kwamen altijd in oneven aantallen, behalve op de Zaal van de Opperste Harmonie. Als belangrijkste gebouw van het hele land kreeg het dak 10 dierfiguren.

Dieren

In de verboden stad kom je veel draken tegen. In de Chinese cultuur stond de draak symbool voor de macht van de keizer. Maar in tegenstelling tot de Europese afbeeldingen van draken waarin vuur vaak centraal staat, wordt de Chinese draak gezien als brenger van het water. De draak was dus belangrijk voor de landbouw. In de verboden stad zijn daarom verschillende waterafvoeren in de vorm van draken.

Daarnaast staan er verschillende beelden van dieren in de verboden stad. Leeuwen stonden voor kracht en stabiliteit. De kraanvogel was het symbool van de onsterfelijkheid van de Chinese keizer en zijn rijk. Hiermee waren de vogels verwant aan de beelden van de schildpad, die stond voor langlevendheid.

Museum

De laatste keizer verliet de verboden stad in 1924. In 1912 waren de communisten aan de macht gekomen en kwam het keizerrijk ten einde. De laatste keizer, Puyi, mocht nog enkele jaren in de verboden stad blijven wonen. Over zijn levensverhaal is de film ‘the Last Emperor’ gemaakt.

Sinds 1925 is de Verboden Stad voor iedereen te bezoeken. Wat moet het magisch zijn geweest voor Chinezen om na eeuwen van afsluiting het voormalige paleis van de keizers te kunnen bezoeken. Het Paleismuseum wordt op hoogtijdagen door 80.000 mensen per dag bezocht. Ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan maakte vuurwerkkunstenaar Cai Guo-Qiang een virtual reality vuurwerkshow boven het complex. Op de volgende 600 jaar!

Cai Guo-Qiang – VR vuurwerkshow

Gerelateerde artikelen:

2 comments

Ik heb er tweemaal rondgelopen en dat paleis is echt een magische plek. Nog iets anders. Ben jij de J. DeBaaij die gepoogd heeft op Marktplaats een ‘Toos’ te bemachtigen?

Geef een reactie