Schilderijen komen tot leven in een strip over Monet!

Afbeelding uit: Monet – Op zoek naar het licht

Claude Monet schilderde het licht.Als leider van de impressionisten veranderde Monet de kunstwereld. Toch werden zijn schilderijen lange tijd afgewezen op de salon en had hij geen cent te makken. Hoe kwam Monet tot zijn lichte stijl? Wie hielp hem financieel het hoofd boven water te houden? Een nieuwe biografische strip over Monet beantwoordt al deze vragen met een visueel spektakel!

‘Monet vertelde ooit dat hij graag blind was geboren. Wanneer hij dan plotseling kon zien, zou hij meteen beginnen te schilderen zonder iets te weten over het onderwerp dat hij voor zich had. De eerste indruk die je hebt van je thema is altijd de beste en de meest authentieke, vond hij.’ Deze uitspraak van de Amerikaanse kunstenaar Lilla Cabot Perry over haar mentor is het startpunt van de strip van scenarist Salva Rubio en tekenaar Efa.

Claude Monet is op het eind van zijn leven erg slechtziend. In deze tijd gaan de kleuren in zijn schilderijen door elkaar lopen en wordt zijn werk bijna abstract. In de strip ‘Monet – Op zoek naar het licht’ is te lezen dat de beroemde staatsman, Georges Clemenceau, Monet dwingt zijn ogen te laten opereren. In de nasleep van deze ingreep moet Monet een aantal dagen zijn ogen gesloten houden en beschermt een blinddoek hem tegen het licht. In deze tijd kijkt Monet terug op zijn leven.

Vrienden van Monet
‘Monet – Op zoek naar Licht’ vertelt het levensverhaal van Claude Monet. Op jonge leeftijd ontmoet Claude Monet op de stranden van Normandië de Franse landschapschilder Eugène Boudin. Op dat moment was Monet lokaal bekend vanwege zijn houtskooltekeningen. Dankzij Boudin leert hij met olieverf te schilderen in de open lucht. Het is het begin van Monet’s onstuitbare ontwikkeling als kunstschilder.

Salva Rubio kiest in zijn scenario voor een kunsthistorische benadering van Monet’s leven. Dus ontmoeten we ook Frédéric Bazille, Pierre Auguste Renoir, Eduard Manet en Camille Pissarro. Samen gaan ze het licht schilderen. Maar Monet’s vernieuwende ideeën over kunst worden niet geaccepteerd door de salon. Als de frustraties en de schulden bij Monet hierdoor verder oplopen, blijft Rubio’s scenario afstandelijk. De biografische aanpak van Rubio is dan te beschrijvend om je goed in te leven in de moeilijkheden van Monet.

Strip en Kunst
Het bijzondere van de strip van Rubio en Efa is de wijze waarop ze bekende kunstwerken uit het impressionisme in hun strip verwerken. De schilderijen komen hierdoor tot leven. Vaak zien we Monet zelf aan het werk in beelden die we kennen van de schilderijen. Neem nou Le Déjeuner sur l’herbe, hierin staat Monet op verschillende plekken te schilderen, terwijl Bazille poseert. Het zijn dit soort tekeningen, die deze strip de moeite waard maken.

Liefhebbers van de Franstalige strip kennen de succesvolle en kwalitatief hoogwaardige strips over over onder meer Caravaggio, die eerder ook in het Nederlands werden vertaald. Toch blijft strip in Nederland een ondergewaardeerd genre dat slechts door een klein publiek omarmd wordt. Hopelijk helpt Monet – Op zoek naar het Licht om ook in Nederland meer lezers enthousiast te maken voor de strip.

Monet – Op zoek naar het Licht is een visueel spektakel, dat leest als een boek vol zoekplaatjes voor kunstliefhebbers. Mocht je nou een paar bekende schilderijen hebben gemist, dan is er achterin het boek een overzicht van alle schilderijen die in de strip zijn gebruikt. Stel je bent blind geboren en deze strip is het eerste wat je ziet, dan heb je een goede eerste indruk van het impressionisme!

Monet – Op zoek naar het licht
Uitgeverij le Lombard
Hardcover, €19,95

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: