Kunstkalender Februari 2022 – Kara Walker, Guido van der Werve & Alphonse Mucha

Art nouveau kunstenaar Alphonse Mucha in Kunstmuseum Den Haag, videokunst van Guido van der Werve in Eye of bloemstukken van Rachel Ruysch in het Mauritshuis: er is voor ieder wat wils! KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen voor u op een rijtje in de kunstkalender voor februari 2022!

Marinus Boezem – de Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal wordt toch gerestaureerd!
Het meest bekende Land Art kunstwerk van Nederland wordt vernieuwd. Marinus Boezem ontwierp de Groene Kathedraal in 1978. De gemeente Almere plaatste populieren in de vorm van de kathedraal van Reims en maakte zo een kerk van bomen. Na ruim 40 jaar zijn verschillende bomen omgewaaid en zijn de overgebleven bomen aan vervanging toe. De gemeente Almere is daarom begonnen aan een groot herstelproject, waarbij de bodem wordt verbeterd en nieuw populieren worden geplaatst. En dat terwijl het oorspronkelijk de bedoeling was om de kathedraal langzaam te laten vergaan. Gelukkig gaf Marinus Boezem recent toestemming om het werk toch te behouden. Omroep Flevoland filmde de herstelwerkzaamheden!

Na de lockdown zijn verschillende tentoonstellingen verlengd of uitgesteld. Toch openen in februari nog veel nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Alphonse Mucha
Kunstmuseum, Den Haag, vanaf 5 februari 2022

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van sierlijke vrouwen, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha is niet veel later synoniem gaan staan voor de Art Nouveau, de moderne stroming die het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineerde. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha – de plek waar het allemaal begon.

Guido van der Werve
Eye, Amsterdam, vanaf 12 februari 2022

Een uitgestrekte, witte ijsvlakte met in het midden een jongeman die eenzaam voortschrijdt terwijl achter hem een gigantische ijsbreker nadert. Wie de korte film Nummer acht van Guido van der Werve heeft gezien, zal het indringende beeld niet snel vergeten. In bijna twintig jaar heeft de kunstenaar een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Met trots presenteert Eye de eerste overzichtstentoonstelling van Van der Werve, waarin naast een ruime selectie uit zijn oeuvre ook nieuw werk wordt getoond. Er verschijnt een uitgebreide publicatie en in samenwerking met de kunstenaar wordt ook een verdiepend programma in de filmzalen samengesteld.

In volle bloei
Mauritshuis, Den Haag, vanaf 10 februari 2022

In het jubileumjaar trakteert het Mauritshuis zijn bezoekers op een bont boeket, bestaande uit de beste bloemstillevens uit de 17de eeuw. Het museum bezit zelf een zeer rijke verzameling bloem-schilderijen, meesterwerken van Ambrosius Bosschaert, Roelant Savery, Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch. Niet voor niets behoren deze geschilderde boeketten tot de populairste werken uit de collectie. Aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld vertellen we het fascinerende verhaal van dit genre in de tentoonstelling ‘In Volle Bloei’. Het bloemstilleven maakte in ruim een eeuw, van c. 1600 tot c. 1730, een bijzondere ontwikkeling door, van ‘onmogelijke’ fantasieboeketten en gedurfde constructies naar weelderige spektakelstukken. Maar altijd enorm decoratief, adembenemend gedetailleerd en een feest van kleur…..met veel kleine kriebelbeestjes.

Kara Walker
Musem de Pont, Tilburg, vanaf 19 februari 2022

Kara Walker kreeg begin jaren negentig bekendheid met panorama’s van geknipte zwart-wit silhouetten waarin ze de toeschouwer op een sprookjesachtige maar ook uitdagende manier confronteert met onderwerpen die vaak onbesproken bleven: de geschiedenis van slavernij, de verhoudingen tussen zwart en wit, seksualiteit en racisme. Er volgden animaties en stop-motionvideo’s en later grote sculpturale installaties. Met haar persoonlijke archief biedt Walker nu een blik op het scheppingsproces dat aan haar uiteenlopende oeuvre voorafgaat. Daarmee geeft ze niet alleen verschillende bronnen prijs; de bezoeker krijgt ook het gevoel over de schouder van de kunstenaar mee te kijken. Zo wil ze inzicht geven in de gevolgen van de trans-Atlantische slavenhandel voor onze tijd en voor haar eigen identiteit: haar positie als vrouw, zwarte vrouw en zwarte vrouwelijke kunstenaar.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

5 FebruariSchurend paradijsKunsthal Kade, Amersfoort
6 FebruariNové Realismy – Tsjecho-Slowaaks realisme Museum MORE, Gorssel
10 FebruariMoving stories – Rijkdom van de LimesMuseum het Valkhof, Nijmegen
11 FebruariRevolusi!Rijksmuseum, Amsterdam
13 FebruariManon de BoerDhondt-Dhaenens, Sint-Martens-Latem
18 FebruariBram BogartMuseum het Prinsenhof, Delft
18 FebruariRinus van de VeldeBOZAR, Brussel
18 FebruariLéon Spilliaert Museum de Reede, Antwerpen
19 FebruariA la campagne: van Maris tot MonetFries Museum, Leeuwarden
19 FebruariBeat ZodererMuseum Voorlinden, Wassenaar
26 FebruariKasper BosmansWIELS, Brussel

Aanraders op TV in de komende maand:

Close Up: Joan Mitchell (AVROTROS)
Woensdag 2 februari om 23h05 op NPO2

De abstracte werken van de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell (1925-1992) doen met hun gracieuze patronen en pastelkleurige tinten denken aan het werk van Claude Monet.
Dat is geen toeval, want de kunstenares verhuisde op 35-jarige leeftijd naar Frankrijk om neer te strijken in de omgeving van Giverny, het landgoed waar Monet werkte.

Project Rembrandt (NTR)
Iedere zondag om 20h30 op NPO1

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan. Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen en met de coaching van Iris Frederix en Tyas Leeuwerink zal bepaald worden wie dit jaar de beste amateur kunstschilder van Nederland is. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. De werken van de schilders zullen dit jaar beoordeeld worden door de succesvolle Amsterdamse kunstenares en het nieuwe jurylid Raquel van Haver. Naast haar staat zoals vanouds Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, om de kandidaten te beoordelen.

Het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Dinsdag 1, 8 & 15 februari om 20h30 op NPO2

Het vierkoppige team van experts van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van De Nachtwacht op ware grootte. Gaat het lukken om dezelfde betovering van het geliefde meesterwerk in de reconstructie te vatten? In de vierdelige reeks probeert het team de persoon Rembrandt, zijn schildertechnieken en de geschiedenis van het wereldberoemde doek te doorgronden. Het schildersatelier van Lisa Wiersma bevond zich het afgelopen jaar op een wel hele bijzondere plek. Maandenlang schilderde zij met haar medeschilders dag in dag uit tegenover de Eregalerij in het Rijksmuseum.

2 FebruariPresentatie in de Tempelkatholieke herdenking
14 FebruariValentijnsdag
27 FebruariCarel Fabritius400 jaar geleden geboren
26-28 FebruariCarnaval

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie