Kunst Nieuws

Musea weer open vanaf woensdag 26 januari!

Het kabinet heeft vanavond tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat de musea hun deuren weer mogen openen! Na een lockdown van ruim een maand gaan de musea vanaf morgen weer open. Wat is er in de Nederlandse musea te zien?

Vanaf 19 december was Nederland opnieuw in lockdown vanwege de opkomende omikron-variant van het coronavirus. Na dalende ziekenhuis cijfers en toenemende druk vanuit de samenleving, heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt dat de musea hun deuren weer mogen openen.

Voorwaarden

Toch is museumbezoek nog niet helemaal als vanouds. Een bezoek aan een museum is aan de volgende voorwaarden gebonden:

  • QR code op basis van 3G: gevaccineerd, genezen of getest;
  • het dragen van een mondkapje;
  • afstand houden van tenminste 1,5 meter.

Musea mogen een beperkt aantal mensen ontvangen (1 per 5 m2) daarom is het advies om vooraf te reserveren, dit kan veelal via de websites van de musea. Zo weet u zeker dat er plaats is!

Wat is er de komende tijd in de Nederlandse musea te zien?

Helaas zijn door de lockdown verschillende tentoonstelling vroeger gesloten dan gepland. Verschillende musea hebben tentoonstellingen daarom verlengd. Bezoekers hebben zo ook na de lockdown nog tijd om de tentoonstellingen te bekijken. KunstVensters heeft voor u alle tentoonstelling in de grotere musea op een rijtje gezet in bovenstaand overzicht.

De komende dagen zal ik dagelijks een recensie van een nieuwe tentoonstelling op de website plaatsen! Hou de KunstVensters-website dus in de gaten voor extra museumtips. De volgende tentoonstellingen besprak ik eerder al en zijn nog steeds te zien:

Frida Kahlo: de Mythe of de Kunst?

De Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo staat bekend om haar zelfportretten, haar pijn, en haar levendige kleuren. In het Drents Museum zijn dit najaar tientallen schilderijen te zien naast haar persoonlijke spullen. De Frida-gekte neemt mythische proporties aan, maar ondertussen wordt haar kunst een beetje vergeten…. Het Drents Museum vertelt dit…

Hoopvolle kunst van JR in het Groninger Museum

De Franse kunstenaar JR reist over de hele wereld. Met zijn opvallende portretten van gewone mensen, brengt hij mensen bij elkaar. Kunst die de wereld een beetje mooier maakt in het Groninger Museum! De street art kunstenaar JR brengt met zijn komische portretfoto’s zelfs de grootste tegenstanders bij elkaar. Zo…

Kaarslicht tussen Kunst en Kitsch

Vanaf de Gouden Eeuw schilderden kunstenaars taferelen bij kaarslicht. Bijbelse verhalen, scènes uit het dagelijks leven en portretten: Museum Gouda toont dit najaar de mooiste kaarslichtschilderijen. Bij kaarslicht lijkt alles mooier. Al sinds de 19e eeuw staat Gouda bekend om de productie van kaarsen. Jaarlijks is er in december een…

Picasso en Giacometti: Zoek de overeenkomsten!

Picasso en Giacometti ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks de grote stijlverschillen in hun kunst. Museum Voorlinden toont schilderijen en beelden van de twee moderne meesters nu naast elkaar. Zijn er overeenkomsten in hun werk? Picasso en Giacometti ontmoetten elkaar voor de eerste keer in 1931. Het surrealisme was in deze…

Hoe Jacob Jordaens pronkte voor opdrachten

In het Frans Hals Museum is dit najaar de pronkkamer van Jacob Jordaens nagebouwd. Een kleine tentoonstelling neemt ons mee in de rijke wereld van de Vlaamse meester. Na het overlijden van Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck, was Jacob Jordaens de belangrijkste kunstenaar uit Antwerpen. De losse penseelstreek…

Willem van de Velde en Zoon: Zakenmannen of Zeelui?

Vader en zoon Willem van de Velde zijn de meest succesvolle zeeschilders van de Gouden Eeuw. In pentekeningen en olieverfschilderijen toonden ze de belangrijkste zeeslagen. Een overzichtstentoonstelling in het Scheepvaartmuseum laat zien dat de van de Velde’s ook slimme zakenlieden waren. Willem van de Velde de oude was een man…

Aelbert Cuyp door de ogen van Turner, Constable en Gainsborough

Eind 19e eeuw was er geen schilderij van Aelbert Cuyp meer in Nederland te vinden. Rijke Engelsen hadden zijn werk opgekocht voor hun landhuizen. Vierhonderd jaar na zijn dood is Cuyp’s werk nu terug in Dordrecht! Wat maakte zijn schilderijen zo inspirerend voor Engelse kunstenaars? Aelbert Cuyp werd in 1620…

Artemisia: Vrouw, Kunstenaar, Superster

Artemisia Gentileschi is een superster. Herontdekt door het feminisme en vervolgens omarmd door de kunstwereld: Artemisia is de koningin van de barok. Rijksmuseum Twenthe presenteert dit najaar haar schilderijen te midden van mannelijke tijdgenoten. Rembrandt, Rafaël, Artemisia. Alleen de allergrootste kunstenaars worden bij hun voornaam genoemd. Eeuwenlang is Artemisia Gentileschi…

Veel plezier uw komende museumbezoek!

0 reacties op “Musea weer open vanaf woensdag 26 januari!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: