Bonnefanten dompelt zich onder in de wereld van Laure Prouvost

In het Bonnefanten is een spannende onderwaterwereld ingericht. In een tentoonstelling over klimaat, migratie en sociale ongelijkheid is iedere zaal een ontdekkingstocht. Durft u zich over te geven aan de totaalervaring van Laure Prouvost?

Bij de ingang van de tentoonstelling krijg je een masker op je hoofd. Als een nieuw persoon stap je zo de wondere wereld van Laure Prouvost binnen. Een waterlijn met visnetten, verloren mondkapjes en vogels op zoek naar eten. De plasticsoep op de vloer confronteert de bezoeker met vervuiling van het milieu. Prouvost daagt je uit om als strandjutter tussen gestrande voorwerpen op zoek te gaan naar haar verhalen.

Zaaloverzicht Laure Prouvost in Bonnefanten. Foto: Peter Cox.

Verwondering

Laure Prouvost won in 2014 de prestigieuze Turner Prize en was in 2019 de Franse inzending naar de biënnale van Venetië. In het Bonnefanten staat haar reis naar Venetië centraal. Ze maakte stops in de buitenwijken van Parijs, in Marseille en in het Palais Idéal in Hautevires. Maar het zijn vooral de ontmoetingen met de mensen op haar reis die haar kunst bepalen.

In het Bonnefanten staat een stamtafel met een oplichtende sigaret, de onvermijdelijke telefoon en een leeg glas. We horen een gesprek, zien een video over een kunstenaar en bewonderen zijn werk. De tentoonstelling is een pleidooi voor ontmoeting, luisteren en uitwisseling als oplossing voor sociale ongelijkheid en racisme.

Totaalkunstwerk

Deep blue sea surrounding you is geen verzameling van losse werken, maar een totaalkunstwerk. Voorwerpen, video’s en sculpturen vormen samen een onderwaterwereld. De ervaring van deze nieuwe wereld staat centraal. Mystieke zalen, een masker op het hoofd en verrassende objecten. Prouvost laat de bezoeker loskomen van vooroordelen en de wens om alles te begrijpen. Ze dwingt je open staan voor nieuwe ideeën en ervaringen.

Prouvost vergelijkt de tentoonstelling zelf met een octopus. Deze beesten hebben in iedere tentakel hersenen en staan zo direct in contact met hun gevoel. In het Bonnefanten is het alsof je steeds verder in het lichaam van de octopus komt. De zalen worden steeds donkerder en je komt steeds verder bij de kern van het werk.

Zaaloverzicht Laure Prouvost in Bonnefanten. Foto: Peter Cox.

Bonnefanten

Uiteindelijk kom je in een diepzeelandschap terecht, waar je tussen rotsen en koraal een film kan zien over haar reis naar Venetië. Alle verhalen uit de tentoonstelling komen samen in een hallucinerende film. Prouvost heeft je langzaam in haar associatieve wereld getrokken vol wondere ontdekkingen.

Het Bonnefanten is de afgelopen jaren bezig aan een spannende reeks tentoonstellingen met internationale hedendaagse kunstenaars met onder andere Berlinde de Bruyckere en Marwan Rechmaoui. Nu laat het museum het Nederlands publiek kennismaken met Laure Prouvost. Het levert een actuele tentoonstelling op vol humor en verwondering.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie