Museum Folkwang viert eeuwfeest met Monet, Renoir en Van Gogh!

Vincent van Gogh "La moisson" 1889 G 62

Museum Folkwang is 100 jaar! Om dit te vieren heeft het museum 40 topstukken van onder meer Monet, Renoir en Rodin uit Japan te gast. In Essen is daardoor een spectaculaire tentoonstelling over het impressionisme te zien!

Met een groot budget een eigen kunstcollectie beginnen. Het lijkt de droom van iedere kunstliefhebber. Voor de Duitse bankierszoon Karl Ernst Osthaus werd deze droom in 1902 werkelijkheid toen hij een grote erfenis kreeg uitgekeerd. De verzameling die hij naliet, is tegenwoordig te zien in het Folkwang Museum in Essen en viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan.

Matsukata

Je zou het Folkwang Museum een beetje kunnen vergelijken met het Kröller-Müller Museum in Nederland. Net als Hélène Kröller-Müller was Karl Ernst Osthaus een vroege privé-verzamelaar van Franse avant-garde kunst. Hij startte de eerste moderne kunstcollectie van Duitsland en kocht tientallen werken van Renoir, Signac, Gauguin en Van Gogh.

Vanwege het 100-jarig jubileum heeft Museum Folkwang nu ook de collectie van de Japanse kunstverzamelaar Kojiro Matsukata te gast. Matsukata was rijk geworden in de scheepsbouw en had interesse in Europese kunst. In twintig jaar kocht hij honderden schilderijen van Franse impressionistische en post-impressionistische kunstenaars. Na aan vreselijke brand waarbij honderden schilderijen verloren gingen en de inbeslagname van een deel van zijn collectie in de Tweede Wereldoorlog, zijn de overgebleven schilderijen tegenwoordig te zien in het National Museum of Western Art in Tokyo. Tijdelijk worden hiervan nu 40 topstukken tentoongesteld in Essen.

Overeenkomsten en Verschillen

In Museum Folkwang blijken de twee voormalige privéverzamelingen elkaar te versterken. Twee schilderijen van de golvende zee uit Essen en Japan zouden door Courbet op dezelfde dag geschilderd kunnen zijn. Een kamerscherm van Maurice Denis past schitterend bij een schilderij van Denis uit de Matsukata collectie.

Maar ook de verschillen zijn interessant. Zowel Osthaus als Matsukata kochten meerdere werken van Paul Gauguin. Maar waar Matsukata vooral de vroege Bretonse schilderijen kocht, was Osthaus juist geïnteresseerd in de werken uit Polynesië. Paul Signac en het pointillisme vormen de kern van de Folkwang collectie, maar bij Matsukata zijn ze grotendeels afwezig.

Contact met de kunstenaar

Vaak bleek het contact met kunstenaars bepalend voor de collecties. Zo lukte het Matsukata een bezoek te brengen aan Claude Monet, in een tijd dat Monet al bijna blind was en nauwelijks meer kopers ontving. Het zorgde ervoor dat Matsukata tientallen werken van Monet kocht voor zijn collectie. Osthaus was juist op goede voet met Pierre Auguste Renoir. Hij liet zelfs zijn vrouw portretteren door de Franse meester.

Een groot schilderij van een flanerende vrouw van Renoir behoort tot de topstukken van het Folkwang Museum. Tijdelijk hangt ze nu naast een portret van Monsieur Brun van Manet uit Japan. De overeenkomsten in compositie en kleur zijn verbluffend. Het zijn dit soort ontmoetingen waardoor je de bekende schilderijen uit de Folkwang collectie met een nieuwe blik gaat bekijken.

Claude Monet – Sur le batteau

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: