Gevangen in het labyrinth van Anne Imhof

Anne Imhof heeft in het Stedelijk Museum een donkere wereld gerealiseerd, waar je gevoelens van eenzaamheid, beklemming en angst kan ervaren. Lopend door een doolhof van kluisjes en autobanden ontstaat een verlangen naar vrijheid.

Angst en depressie komt steeds vaker voor onder jongeren en jongvolwassenen. Volgens een recent onderzoek van het Trimbos instituut kampt 43% van de meisjes met mentale klachten. Anne Imhof heeft dit beklemmende gevoel vertaald naar een overweldigende installatie in het Stedelijk Museum.

Zaalbeeld Anne Imhof – YOUTH. Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met de Hartwig Art Foundation. Foto: Peter Tijhuis

Erbarme dich

Grijze kluisjes uit een school of kleedruimte vormen een gang. De nauwe ruimte dwingt de bezoeker steeds verder het doolhof in. Anne Imhof heeft de hele kelder van het Stedelijk volgebouwd met kluisjes, watertanks en stapels autobanden. Het geeft in een claustrofobisch gevoel om door de gangen te lopen in de donkere ruimte.

Af en toe zijn er kleine ruimtes gecreëerd in het doolhof van Imhof. Hier ontmoeten we Elize Douglas, Imhof’s alter ego. Een androgiene vrouw die gevangen lijkt te zitten in haar wereld. Op de achtergrond klinkt “Erbarme dich” uit de Matthäus Passion, als symbool voor haar lijden. Video’s van rennende paarden lijken te verwijzen naar een verlangen naar vrijheid.

Ontsnappen

In de tentoonstellingszalen zijn her en der sporen van menselijke activiteit te vinden: Motoren, een gitaar, blikjes energiedrank. Het lijken de resten van een maatschappij on steroids, waarin het individu ondersneeuwt in machine van de vooruitgang. Tegelijk voelt het als een underground scene, waarin mensen vluchten voor de massa.

Er is weinig ademruimte te vinden in de dwingende installatie. Uiteindelijk voel je je in het labyrinth van Anne Imhof vooral alleen. Een bezoek op een rustig moment van de dag versterkt dit gevoel. De overweldigende bouwwerken slokken je op.

Zaalbeeld Anne Imhof – YOUTH. Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met de Hartwig Art Foundation. Foto: Peter Tijhuis

Garage

Anne Imhof ontwierp het project oorspronkelijk voor het Garage Museum in Moskou. Maar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd de expositie afgelast en daarom is het Stedelijk Museum nu het eerste museum waar de installatie te zien is.

De grote ruimte leent zich geweldig voor de verrassende installatie van Imhof. Het is een verademing om de grote kelderzaal van het Stedelijk weer te zien zoals hij ooit bedoeld was. Onbegrijpelijk dat het museum hier lange tijd de vaste collectie heeft getoond en de veelzijdige ruimte niet voor exposities heeft gebruikt. Met Anne Imhof is het spektakel weer terug in het Stedelijk!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: