Tentoonstellingen

Sarah Bernhardt bracht Mucha succes

Alphonse Mucha heeft het gezicht van de Art Nouveau bepaald. Met zijn sierlijke vrouwen, speelse natuurmotieven en gestileerde letters is Mucha het stijlicoon van 1900. Maar was Mucha zonder actrice Sarah Bernhardt wel beroemd geworden?

In 1894 krijgt Alphonse Mucha de kans om een affiche te maken voor Gismonda met in de hoofdrol Sarah Bernhardt. Hij toont haar als femme fatale op een twee meter lang affiche vol zwierige lijnen en letters. Mucha’s ontwerp is een groot succes. Mensen stelen het ‘s nachts van de straat. Meteen krijgt Mucha een contract aangeboden om ze jaar lang Bernhard’s affiche’s te ontwerpen.

Reclame

Waar hedendaagse kunstenaars hun neus vaak ophalen voor commercie, zag Alphonse Mucha een kans in het ontwerpen van reclame. Koekjes, fietsen, drank, je kan het zo gek niet bedenken of Mucha ontwierp de advertenties. Allemaal met zijn typerende Mucha-vrouwen en Art Nouveau letters.

Juist door te werken op het grensvlak van kunst en decoratie werd Mucha snel populair. Zijn affiches verschenen in grote oplages en hadden hierdoor een groot publiek. “Le Style Mucha” kreeg al snel navolging van andere kunstenaars. In het Kunstmuseum Den Haag is te zien hoe zijn werk tot op heden een inspiratie is.

de Vier Seizoenen – Alfons Mucha

Series

Na de posters voor Sarah Bernhardt stroomden de opdrachten binnen. In 1896 maakte hij een serie van de vier seizoenen voor uitgever Champenois. Hij gaf de seizoenen echt karakters mee: onschuldige lente, zwoele zomer, vruchtbare herfst en ijzige winter. Samen vertegenwoordigden de vrouwen de cyclus van de natuur.

De serie was een groot succes. In de jaren erna zou Mucha daarom meerdere andere series maken, zoals de tijden van de dag, de kunsten en bloemen. In Kunstmuseum Den Haag zijn meerdere series te zien.

de Tijden van de Dag – Alfons Mucha

Kunstmuseum Den Haag

De Mucha tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag geeft vooral een mooi overzicht van de vroege carrière van Alphonse Mucha. De posters en prenten zijn opgehangen naast jurken, foto’s en sieraden zodat een tijdsbeeld ontstaat van Parijs rond 1900. De laatste fase van Mucha’s loopbaan waarin hij zijn commerciële werk loslaat en zich toelegt op de Slavische cyclus blijft helaas wat onderbelicht.

Meer tentoonstellingen:

1 reactie op “Sarah Bernhardt bracht Mucha succes

  1. peter bakens

    mooie verwijzing naar Bernhardt, op het moment dat de Nederlands Opera ‘Tosca’ op de planken heeft. Zoals bekend speelde Bernhardt haar rol in het beroemde toneelstuk La Tosca van Victorien Sardou! Zou daar ook een affiche van bestaan?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: