Bij Antony Gormley beleef je de omgeving

Geknield tussen twee boomwortels of uitkijkend over de duinen. Antony Gormley plaatst zijn beelden zorgvuldig in een landschap. In een tentoonstelling waarin de omgeving belangrijker is dan de sculptuur onderzoekt Gormley onze leefwereld.

De beelden van Antony Gormley zijn als zelfportretten. Het zijn gietijzeren manfiguren die staan, bukken, knielen of zitten. Gormley gebruikt simpele vormen zonder gezichtsuitdrukking of expressie. De betekenis van de beelden van Gormley ontstaat door de locatie. Een gehurkt beeld dat uitkijkt over een weiland is melancholisch, maar hetzelfde beeld tussen twee boomwortels is verdrietig of kwetsbaar.

Angel of the North – Antony Gormley

Antony Gormley

Gormley wordt gezien als een van de belangrijkste beeldhouwers van zijn generatie. In Engeland is hij een beroemdheid dankzij het 50-meter-brede beeld “Angel of the North” dat op een heuvel langs de snelweg bij Newcastle staat. Opnieuw een geweldig voorbeeld van Gormley’s gevoel voor locatie.

De mens staat altijd centraal in de beelden van Antony Gormley. Voor Museum Voorlinden staan 12 mensfiguren op een rij. Van knielend tot staand als knipoog naar de evolutie. Nog eens 15 figuren staan verspreid door de bossen en duinen rondom het museum.

Mens en Omgeving

Juist door de simpelheid van de figuren, is het makkelijk om je als bezoeker met de beelden te identificeren. De wanhoop van een hoofd tegen een boom. De verslagenheid van iemand met hangend hoofd, eenzaam in het water. De omgeving spiegelt de gemoedstoestand als in een schilderij uit de romantiek.

Ook binnen het museum zien we vooral mensen. Languit op de grond, hangend aan de muur of als silhouet in half gegeten boterhammen. In een volle zaal met grote beelden versimpelt Gormley de menselijke vorm tot vierkante blokken. Door de drukte in de zaal, maakt hij maakt de plek (de massa) die de mens inneemt in de wereld invoelbaar.

In de laatste zalen van de tentoonstelling zijn de menselijke figuren verdwenen. Gormley heeft de ruimtes gevuld met grote stellages, waar je als bezoeker doorheen kan lopen. Hij maakt de ruimte zichtbaar door zijn bouwwerken. Bezoekers figureren nu zelf als beeld in de wereld van Gormley!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: