Otobong Nkanga vangt de problemen van deze tijd

Er is bijna niet aan Otobong Nkanga te ontkomen. De Belgische kunstenaar met Nigeriaanse roots maakt actuele thema’s zichtbaar. In vijf tentoonstellingen verspreid over Nederland en Vlaanderen toont ze werken over migratie, klimaat en kolonialisme.

Otobong Nkanga zoekt in haar werk naar de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Een mens moet ‘geaard’ zijn. Voor haar grote solo-tentoonstelling in het Sint Janshospitaal in Brugge werkte ze met turf, koffie, tabak, cacao, kaneel, peper, komijn en gember. Het zijn in de grondstoffen van een mensenleven. Allemaal natuurproducten waaruit de verbinding met de natuur spreekt.

Zaaloverzicht Kröller Müller Museum – Tentoonstelling Botanische Wahnsinn

Otobong Nkanga

Nkanga maakt een bliksemcarrière. Na het winnen van de Belgian Art Prize in 2017 exposeerde ze op Documenta, de Biennale van Venetië en had ze al solo-tentoonstellingen in de Tate Modern in Londen en Martin-Gropius-Bau in Berlijn. Lokaal was ze onder andere te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Haar werk is overal!

Haar populariteit bij curatoren komt omdat haar werk gaat over de grote problemen van deze tijd. In het Kröller-Müller Museum is ontwortelde boom te zien, die aan een ketting is gelegd. Treffender is de achteruitgang van de natuur niet zichtbaar te maken.

“the Pursuit of Bling” in Museum Arnhem en “Revelations” in Museum het Valkhof

Kolonialisme en Migratie

Wandtapijten vormen een rode draad in het werk van Otobong Nkanga. Naast in Brugge en Otterlo, zijn op dit moment zijn tapijten te zien in het Valkhof Museum in Nijmegen en Museum Arnhem. De tapijten passen in de Afrikaanse traditie van wandkleden en textiel en vormen zo een verbinding met Nkanga’s eigen achtergrond. In Museum het Valkhof zijn haar herinneringen als bellen op een tapijt zijn geplaatst.

Soms zijn de tapijten onderdeel van een groter werk. Westerse luxeproducten hebben vaak grondstoffen nodig die ook in Afrika worden gemijnd. Museum Arnhem toont met de grote installatie “the Pursuit of Bling” hoe de jacht op grondstoffen zorgt voor uitbuiting van mensen. Hetzelfde thema is te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Hier verwijst Otobong Nkanga’s tapijt “The Leftovers” naar de winning van edelstenen in Namibië en naar hoe het landschap uitgeput wordt.

Otobong Nkanga in Brugge

Otobong Nkanga heeft in korte tijd de kunstwereld veroverd. Ze weet grote problemen inzichtelijk en persoonlijk te maken. In een tijd vol conflicten en grote uitdagingen zorgen haar wandtapijten en installaties voor reflectie. Deze zomer biedt de unieke kans om op veel plaatsen haar werk te gaan zien!

Otobong Nkanga – Underneath the Shade We Lay Grounded
Sint Janshospitaal, Brugge
t/m 25 september 2022

Moving Stories
Museum het Valkhof, Nijmegen
t/m 30 september 2022

Botanischer Wahnsinn
Kröller-Müller Museum, Otterlo
t/m 30 oktober 2022

Ten minste houdbaar tot
Museum Arnhem, Arnhem
t/m 29 januari 2023

A lasting truth is change
Van Abbemuseum, Eindhoven
t/m 24 juli 2022

Foto boven het artikel: Otobong Nkanga toen ze in Gropius Bau tentoonstelde, Berlin, 2020. Foto: Laura Fiorio

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie