Uitstekend Museum Arnhem weer open!

Museum Arnhem, mei 2022

Vijftien meter steekt het vernieuwde Museum Arnhem uit boven de stuwwal. Het nieuwe gebouw zorgt voor een mooie vergezichten over de Rijn en ruimte voor de kunst. Het vernieuwde museum opent morgen met tentoonstellingen over klimaat en polarisatie!

Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, is blij. “We hebben er erg naar uitgekeken om eindelijk weer bezoekers in dit gebouw te ontvangen.” Na een verbouwing van zes jaar gaat Museum Arnhem morgen weer open. Het gebouw heeft een spectaculaire nieuwe vleugel gekregen die 15 meter uitsteekt over de stuwwal.

Museum Arnhem – Foto: Jannes Linders

Herensociëteit

Het achthoekige centrale gebouw van Museum Arnhem werd in 1874 gebouwd als herensociëteit. Oud Indië-gangers discussieerden hier over maatschappelijke vraagstukken. Toen het gebouw in 1920 een museum werd, zijn de ramen van het gebouw dichtgetimmerd om zoveel mogelijk wandruimte te creëeren voor de schilderkunst. Benthem Crouwel architecten hebben de ramen opnieuw geopend, zodat het uitzicht over Rijnlandschap weer zichtbaar is.

De locatie heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de nieuwe museumvleugel. De 82.000 tegels waarmee het gebouw bekleed is, hebben de kleuren van het water en de bodem van de stuwwal. Het blauw en het bruin lopen langzaam in elkaar over.

Museum Arnhem – Foto: Jannes Linders

Open

Veel musea stellen zichzelf als doel om een plek te zijn voor mensen uit alle lagen van de samenleving, maar weinig musea slagen hier daadwerkelijk in. Museum Arnhem heeft een sterke troef in handen: een gratis toegankelijke beeldentuin met uitzicht over de Rijn. Mensen die weinig met kunst in aanraking komen zullen dankzij de mooie ligging misschien toch een kijkje komen nemen.

Maar ook binnen de muren heeft het museum ambitieuze plannen. Zo worden bezoekers uitgedaagd hun ervaringen over hun favoriete werken te delen. Online via het digitale platform Collectie Connectie of in het museum zelf. Bezoekers mogen op zaal hun mening op de muur plakken met speciale stickers.

Maatschappelijke betrokken

Openingstentoonstelling “Tenminste houdbaar tot” gaat over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Schilderijen uit de 19e eeuw hangen hier naast hedendaags werk. Katherina Dettar laat bijvoorbeeld letterlijk zien hoeveel stenen er nodig zijn om 2,1 gram goud te winnen. De tentoonstelling “links-rechts” gaat over polarisatie. Aan de hand van de beroemde collectie neo-realisten is te zien hoe dit thema 100 jaar geleden ook al speelde.

We kunnen meer van dit soort tentoonstellingen verwachten vertelt voorlichter Davida de Hond. “We kiezen bewust niet voor een vaste collectie.” De collectie van Museum Arnhem zal in steeds wisselende tentoonstellingen worden getoond. Het gebouw is zo 150 jaar na de opening van de herensociëteit opnieuw een belangrijke plek voor debat over maatschappelijke thema’s.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: