Olievaten en Inpakdoek: het Leven en Werk van Christo

Gisteren is op 84-jarige leeftijd Christo overleden. Christo was bekend van het inpakken van grote objecten als de Pont Neuf en de Reichstag. Hij werkte hiervoor samen met zijn vrouw Jeanne-Claude. Christo stond nog midden in het leven en zou binnenkort de Arc de Triomphe inpakken. 

Christo werd in 1935 geboren in Bulgarije. De opkomst van het communisme zorgde voor veel onrust in zijn jeugd. Zijn vader werd opgepakt voor ‘sabotage’ en er was weinig ruimte voor artistieke ontwikkeling. In 1958 vluchtte Christo daarom naar Parijs. Hier ontmoette hij Jeanne-Claude Denat de Guillebon, toen hij werd ingehuurd om haar moeder te schilderen. Toen ze in 1960 zwanger werd van Christo, verliet ze haar man. Christo en Jeanne-Claude bleven hun hele leven samen.

Inpakkunstenaar

Eenmaal aangekomen in Parijs begon Christo met het inpakken van objecten. Eerst waren het simpele potjes en objecten uit het dagelijks leven, maar al snel volgden meubels en olievaten. Alleen aan de vorm van de werken is te zien wat er in zit. Christo gebruikte grove, onopvallende stoffen om de alledaagse voorwerpen in te pakken. Deze materialen suggereren het tijdelijke karakter van het werk, alsof het binnenkort weer wordt uitgepakt.

Hun eerste grote kunstinstallatie maakten Christo en Jeanne-Claude in 1961. Op een avond blokkeren ze de Rue Visconti in Parijs volledig met olievaten. Met dit ‘IJzeren gordijn’ protesteerden ze tegen de bouw van de Berlijnse muur. Door de rel die het werk veroorzaakte was de naam van Christo en Jeanne-Claude definitief gevestigd.

Grote kunstprojecten

De opkomst van de Land Art in de jaren 60 daagde Christo en Jeanne-Claude uit om ook steeds vaker grote installaties in de omgeving te maken. Zo pakten ze in 1968 de Kunsthalle in Bern volledig in. Het was het eerste grote inpakproject van het duo. Later volgde onder meer de Australische kust, de Pont Neuf en de Reichstag.

De installaties van Christo ontstonden vaak niet zonder slag of stoot. Tegen een 40km-lang hek dat Christo in California wilde plaatsen, werd een rechtszaak gevoerd tot aan het hooggerechtshof. Uiteindelijk kwam het 5 meter hoge hek er toch en bleef het 14 dagen staan. Christo financierde zijn projecten altijd zelf, ondanks de gigantische kosten. Zijn werk was zo populair dat de verkoop van voorbereidende tekeningen en objecten genoeg in het laatje bracht.

Christo en Jeanne-Claude

Laatste werken

Ook na de dood van Jeanne-Claude in 2009, heeft Christo niet stilgezeten. In 2016 maakte hij het succesvolle project ‘Floating piers‘ waarin hij het mogelijk maakte om over het water naar een eiland te lopen in het Lago Iseo in Italië. Recent plaatste hij een ‘Mastaba’ van olievaten in Hyde Park in Londen. Beide projecten trokken gigantisch veel bezoekers.

In september zou hij de Arc de Triomphe inpakken. Alle voorbereidingen waren in volle gang toen de coronacrisis begon. Het project is uitgesteld naar 2021. Christo zal zelf het resultaat niet meer zien. Hij overleed gisteren in New York op 84-jarige leeftijd. Zijn creativiteit en vrolijke kunstwerken zullen gemist worden.

Christo – Ontwerp Arc de Triomphe

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Annette van Erkel schreef:

    Dank je wel Jeroen voor dit mooie artikel + foto’s. Zo mooi dat je direct op ‘t bericht van z’n overlijden dit artikel kunt publiceren.
    Ja ‘n gemis dat Christo er niet meer is + zo verdrietig hij ‘t project – Arc de Triomphe niet mee kan maken…
    Groet!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: