De Nederlandse musea gaan weer open! – Hoe bezoekt u een museum? Wat is er te zien?

Vandaag openen de musea weer massaal hun deuren. Na ruim 2 maanden gesloten te zijn geweest door coronamaatregelen, is het weer mogelijk – beperkt en op anderhalve meter afstand – van kunst te genieten. Wat zijn de regels voor een museumbezoek? Welke tentoonstellingen zijn deze zomer te zien? 

Bij alle Nederlandse musea is het de komende tijd verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren. Het is niet meer mogelijk om ter plekke een toegangsbewijs te kopen. Bij koorts, hoesten of andere gezondheidsklachten bent u niet welkom in het museum. Er kan bij aankomst in het museum naar uw gezondheid worden geïnformeerd. Vaak zult u bij aankomst in het museum uw handen moeten desinfecteren.

Eenmaal binnen het museum moet ten alle tijden 1,5 meter afstand worden gehouden tot andere bezoekers. Vaak zijn binnen het museum looproutes aangebracht om dit makkelijker te maken. Ook zal fotografie en video niet zijn toegestaan om oponthoud te voorkomen en elkaar ruimte te geven. Maar de belangrijkste maatregel is een sterke reductie in de capaciteit. Veel musea zullen maar 10-25% van het normale aantal bezoekers toelaten.

Tentoonstellingen verlengd
Veel tentoonstellingen openden afgelopen februari en hebben door de sluiting van de musea nog maar weinig bezoek kunnen trekken. De Nederlandse musea kiezen er daarom massaal voor om hun tentoonstellingen te verlengen tot het eind van de zomer. Expositie’s als Crux in Museum de Fundatie, Caravaggio x Bernini in het Rijksmuseum, Picasso & Matisse in het Rijksmuseum Twenthe en Tell me your Story in Kunsthal Kade zijn dus langer te zien.

Sommige tentoonstellingen stond in maart helemaal klaar om bezoekers te ontvangen, maar bleven gesloten door de coronamaatregelen. Nu gaan deze exposities alsnog open, zoals de beelden van Germaine Richier in Museum Beelden aan Zee, Nam June Paik in het Stedelijk Museum en de XXL Wandkleden in de Kunsthal. Een overzicht van de belangrijkste tentoonstellingen vindt u hieronder:

Klap in het Najaar
De komende maanden zijn dus veel schitterende tentoonstellingen te zien in Nederland. Wie echter een beetje verder kijkt, ziet dat de grote gaten in het tentoonstellingsprogramma pas vallen in de herfst. Vrijwel zonder uitzondering hebben musea hun blockbuster-tentoonstellingen die gepland stonden in het najaar uitgesteld of afgelast. Het tentoonstellingsprogramma vanaf september is daarom sterk verschraald. Veelal presenteren musea tentoonstellingen met werk uit de eigen collectie, of goedkope exposities die oorspronkelijk voor de rustige zomermaanden gepland stonden.

Het is financieel niet mogelijk om dure tentoonstellingen te programmeren, als er slechts een beperkt aantal bezoekers welkom zijn. De lange sluiting en beperkte opstartmogelijkheden hebben veel musea in financiële problemen gebracht. Ongetwijfeld zal dit nog jaren zijn weerslag hebben op het tentoonstellingsprogramma. Laten we dus vooral hopen dat de coronacrisis niet te lang blijft duren.

U kunt uw favoriete museum helpen door vriend te worden, donaties te doen en natuurlijk vooral op bezoek te gaan! Wie echter liever nog even wacht, kan natuurlijk nog steeds online terecht of beelden gaan bekijken in de openbare ruimte. We zijn benieuwd of u van plan bent weer naar het museum te gaan en welke tentoonstellingen u weer gaat bezoeken! Laat het ons weten in de reactieruimte!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie