De krachtige kunst van de #Blacklivesmatter beweging

Afgelopen week kwam in Minneapolis de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven bij een hardhandige politie-arrestatie. Sindsdien gaan mensen over de hele wereld de straat op om aandacht te vragen voor racisme. Ook kunstenaars spreken zich uit en maken krachtige werken over politiegeweld en racisme.

“I can’t breathe” zei George Floyd toen een politieman op zijn nek zat. Het zijn laatste woorden die symbool zijn geworden voor de verstikkende effecten van racisme. Pijnlijk genoeg waren exact deze woorden in 2014 ook de laatste woorden van Eric Garner, die overleed nadat een agent zijn keel afkneep. 11 keer heeft Garner de woorden uitgesproken, maar de agenten verslapten niet. Maria Asha-Kutscher gebruikte de woorden in een tekening van een vrouw met een afgeplakte mond.

Kunstenaar Dareece Walker gebruikt karton om te laten zien hoe er met zwarte arrestanten wordt omgegaan. Hij schildert confronterende beelden van politiegeweld. Het karton toont de kwetsbaarheid van de arrestanten. Tegelijkertijd staat zijn werk symbool voor de wijze waarop met de zwarte arrestanten wordt omgegaan, ruw, alsof ze inwisselbaar wegwerpmateriaal zijn. Het werk “Made in the USA” is nu te zien in Kunsthal Kade in Amersfoort.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie