Giga-Beelden van Alledaagse Voorwerpen

Stoffen hamburgers en schuimrubberen toiletten: Claes Oldenburg vertaalde de pop art van Andy Warhol in driedimensionale objecten. Maar na zijn huwelijk met de Nederlandse kunstcriticus Coosje van Bruggen maakte hij echt spectaculaire kunstwerken. Zo legden ze samen een bowlingbaan aan op de Kennedylaan in Eindhoven!

Claes Oldenburg – Soft sculpture

Claes Oldenburg werd geboren in Zweden, maar woonde vrijwel zijn hele leven in de Verenigde Staten. Zijn doorbrak kwam in 1961 toen hij een winkel inrichtte vol kledingstukken en eten, die gemaakt waren van gips. Hij bood alle spullen te koop aan. Later maakte hij uitvergrotingen van voorwerpen uit het dagelijks leven in schuimrubber en textiel. Deze ‘soft sculptures’ voelen onwerkelijk aan, doordat ze groot zijn en de neiging hebben een beetje in te zakken.

Coosje van Bruggen

Bij een tentoonstelling in het Stedelijk Museum leerde Claes Oldenburg de Nederlandse kunsthistoricus Coosje van Bruggen kennen. Van Bruggen werkte als curator in het museum en was later docent aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Oldenburg en Van Bruggen traden in 1976 in het huwelijk.

Door hun huwelijk raakte Coosje van Bruggen betrokken bij het werk van Oldenburg. “Claes vroeg me wat ik dacht [van een werk] en ik stelde dan wel eens een paar veranderingen voor. Maar met de ‘Zaklamp’ veranderde het hele beeld op mijn verzoek. Toen zei hij dat we vanaf nu moesten samenwerken of dat moest stoppen met commentaar te leveren.” De zaklamp staat bij de universiteit van Nevada en geeft ‘s avonds ook daadwerkelijk licht.

Hoewel Coosje van Bruggen ook zelfstandig bleef werken als curator en kunstcriticus, was ze vanaf 1981 betrokken bij de sculpturen van Oldenburg. Door zijn succes kregen ze de mogelijkheid om grote projecten uit te voeren. Samen legden ze zich sindsdien helemaal toe op het maken van ‘large-scale sculptures’ voor de publieke ruimte. Kunst was volgens het echtpaar leuker als het mensen verbaasde buiten de muren van een museum.

Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen in Nederland

Nederland is altijd goed geweest in het plaatsen van kunst in de openbare ruimte. Neem de Land Art in Flevoland of de beelden van Richard Serra. Zo zijn ook meerdere werken van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen in Nederland geplaatst. Het is eerste beeld was de twaalf meter hoge stalen ‘Trowel I’, dat Oldenburg in 1971 ontwierp ter gelegenheid van de tentoonstelling in park Sonsbeek bij Arnhem. Ondertussen is dit beeld te zien de beeldentuin van het Kröller Müller Museum.

Eind jaren negentig werden ze gevraagd voor een groot werken in Eindhoven. De Kennedylaan deed het tweetal aan een kegelbaan denken en daarom kozen ze voor 10 kegels en een bowlingbal op deze plek. Het geel van de kegels verwijst naar de narcissen die jaarlijks bloeien op de Kennedylaan. In Nederland zijn daarnaast werken van Oldenburg te zien in het Stedelijk Museum en Museum Boijmans van Beuningen.

De ontwerpen van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen zijn te zien in beeldenparken en publieke ruimtes over de hele wereld. De beelden zijn bedoeld om mensen te vermaken: Kunst zonder diepere betekenis, of verborgen boodschap. Misschien bent u op vakantie ook wel eens een beeld van het tweetal tegengekomen. We horen graag over uw favorieten in de reactieruimte!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie