Het schilderij dat Jackson Pollock maakte in 1 nacht

Aan het begin van zijn carrière kreeg Jackson Pollock een unieke kans. Peggy Guggenheim gaf hem een opdracht voor een muurvullend schilderij. Pas de nacht voor de deadline overwon hij zijn “painters block”. Schilderde Pollock het werk in één nacht?

In 1943, voordat Jackson Pollock bekend was bij een groot publiek, kreeg hij zijn eerste grote opdracht van Peggy Guggenheim. Ze betaalde hem 150 dollar per maand om een grote schildering te maken voor in haar appartement in Manhattan. Maandenlang staarde hij naar het grote lege doek, maar hij vond de inspiratie om te beginnen niet.

Mural – Jackson Pollock

Mythe

Peggy Guggenheim raakte gefrustreerd over Pollock’s houding en besloot hem een harde deadline te geven. Het doek moest af zijn voor een feestje dat ze zou geven. Maar de avond voor het feest was het doek nog steeds leeg. Bang voor de toekomst van zijn schilderscarrière als hij de invloedrijke Peggy Guggenheim zou teleurstellen, werkte hij de hele nacht door.

De volgende ochtend was het doek van 15 vierkante meter gevuld met energieke penseelstreken. Blauwe, gele, rode en zwarte kleurvlakken wervelden op een witte achtergrond. Pollock noemde het zelf: “een stormloop van dieren uit het Amerikaanse Wilde Westen: koeien, paarden, antilopen en buffels.” Het doek toonde Pollock’s abstracte nieuwe stijl, die enkele jaren zou uitmonden in zijn beroemde ‘drip paintings’.

Number One, 1950 – Jackson Pollock

Waarheid

Hoewel bovenstaand verhaal in alle biografieën van Pollock terug is te vinden, weten we ondertussen dat de anekdote niet waar is. Technische onderzoek heeft aangetoond dat Pollock weken aan het canvas gewerkt moet hebben. Hij liet verflagen eerst drogen voordat hij nieuwe lagen toevoegde.

Het verhaal van de manische nacht gaat waarschijnlijk alleen over onderste laag. Het lijkt erop dat de initiële compositie, die het grootste deel van het doek bedekt in 1 schildersessie is gemaakt. Het verhaal van de deadline van Peggy Guggenheim lijkt dus niet helemaal verzonnen.

Action Painting

Het schilderij betekende de doorbraak van Jackson Pollock. Guggenheim vertelde hier vaak over: “Toen ik Pollock voor het eerst exposeerde, was hij erg onder de invloed van de surrealisten en van Picasso. Maar al snel overwon hij deze invloed om de grootste schilder sinds Picasso te worden.” Met zijn abstracte schilderijen groeide Pollock uit tot de eerste “action painter”. Pollock maakt het schilderproces net zo belangrijk als het eindresultaat.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: