Mallorca door de ogen van Leo Gestel

In 1914 reisde Leo Gestel naar Mallorca om te schilderen. Op het eiland vond hij kleur en geometrie in de natuur. Hij maakt op Mallorca zijn mooiste werken, die nu te zien zijn in Museum Kranenburgh.

Eind 1913 schrijft Leo Gestel een uitgebreide brief aan collega-kunstenaar William Degouve over Mallorca. “Zijn er boter, aardappelen en vlees te krijgen?” Degouve had tussen 1899 en 1902 op het Spaanse eiland gewerkt. Gestel probeert te weten te komen of hij buiten Palma een huis kan huren en of je er makkelijk modellen kan krijgen. Na een enthousiaste reactie besloot Leo Gestel in 1914 naar Mallorca te reizen met zijn vrouw en kunstenaarsvrienden Else Bergh en Mommie Schwarz.

Avond op Mallorca – Leo Gestel

Mallorca

Mallorca, tegenwoordig toch de kiloknaller van de toerismebranche, was in 1914 nog onaangeraakt door het massatoerisme. Leo Gestel en zijn vrienden vonden een wild eiland met veel natuur. Ze huurden een huis aan de baai bij het dorpje Terreno.

Gestel was nog nooit zo ver van huis geweest en keek zijn ogen uit. De catalogus van uitgeverij Waanders leest dan ook als een jongensboek. Hij trok ‘s ochtends de heuvels in samen met een plaatselijke geitenhoeder (te zien op bovenstaand schilderij). Hij was dol op de kleuren van het eiland.

Kunstenaarsvrienden

In de eerste weken schildert Leo Gestel nog vrij realistisch. Bomen en huizen zijn goed te herkennen, soms duiken er zelfs mensen op in zijn schilderijen. Maar al snel wordt het werk abstracter. Gestel zoekt het ritme van het landschap, gebruikt geometrische vormen. Zijn stijl wordt zo een mix tussen het analytische van het kubisme en het ritme van het futurisme en de kleur van het expressionisme.

Ook zijn kunstenaarsvrienden werken op Mallorca. Else Berg maakte kleurrijke schilderijen van het landschap, maar is meestal minder modernistisch dan Gestel. Mommie Schwartz schildert graag de plaatselijke bevolking. Maar niemand is zo productief als Gestel. “Ik maakte vaak twee grote doeken per dag.”

Nederlands modernisme

Met Leo Gestel op Mallorca in Museum Kranenburgh en Theo van Rysselberghe in Singer Laren zijn er op dit moment twee tentoonstellingen te zien over het modernisme. Het is interessant om te zien hoe twee tijdgenoten dezelfde liefde hebben voor kleur, maar anders omgaan met abstractie. Deze hernieuwde aandacht voor modernisme in de lage landen laat zien dat onze eigen kunstgeschiedenis meer aandacht verdient.

Leo Gestel op Mallorca
Caroline Roodenburg-Schadd
Nederlands | 23 x 28 cm | 112 pagina’s
Paperback | ISBN 9789462624177
Waanders Uitgevers
€ 23,95

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Elly van Plateringen says:

Mooie tentoonstelling. Toch bijzonder getroffen door enkele werken van Else Berg. Heel sprekend palet, smaakt naar meer.

Geef een reactie