Ragnar Kjartansson hypnotiseert met muziek

Muziek, beleving en verwondering zijn de ingrediënten voor een verrassende tentoonstelling in Museum De Pont. De IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson haalt je uit de drukte van het dagelijks leven. De eindeloze herhaling in zijn muzikale werken werkt bijna hypnotiserend.

De wereld van Ragnar Kjartansson begint achter een gouden gordijn. Een vrouw in een gouden glitterjurk herhaalt eindeloos een Em-akkoord op een elektrische gitaar. De klank reikt door het hele museum. Toch gaat deze installatie vol uiterlijk vertoon vooral over jezelf. Wat doet de muziek met je? Durf je dicht bij de vrouw te gaan staan?

Women in E – Ragnar Kjartansson / Foto: J de Baaij

Ragnar Kjartansson

Kjartansson verwondert de kijker met gekke installaties vol muziek. Met kleine veranderingen creëert hij een spanningsboog, die je bedwelmt en even losmaakt van de drukte van het dagelijks leven. In het universum van Kjartansson bestaat alleen het moment.

Speciaal voor Museum De Pont ontwikkelde hij de video-installatie ‘No Tomorrow’. Op zes grote schermen die in een cirkel zijn opgesteld, toont hij 8 powervrouwen met akoestische gitaren. Ze zingen, dansen en spelen. Het werk is energiek en frivool en verwijst naar de 18e-eeuwse novelle No Tomorrow van Vivant Denon en teksten van de oude Griekse dichteres Sappho.

Sorrow

Verdriet en overgave zijn terugkerende thema’s in zijn werk. In De Pont is een registratie te zien van een concert van The National in het MoMa. Kjartansson liet de band 6 uur lang het nummer “Sorrow” spelen. De uitputting zorgt ervoor dat het lied in iedere uitvoering anders klinkt, of dat de bezoeker het steeds anders ervaart.

In ‘God’ zingt Kjartansson een half uur lang hetzelfde refrein “Sorrow conquers happiness”. Als een jaren 50 crooner staat hij voor een klein orkest. Tijdens de performance zwelt de muziek steeds verder aan. Ook Kjartansson’s stem wordt steeds intenser, alsof hij door de herhaling steeds meer durft te voelen.

Zaaloverzicht Museum de Pont / Foto: J de Baaij

Museum De Pont

Ragnar Kjartansson heeft een afwisselend oeuvre. In Museum De Pont zijn naast een performance en videowerken ook tekeningen en schilderijen te zien. Hij maakte tijdens de Biennale van Venetië in 2009 iedere dag een schilderij van een man in een zwembroek. Het is wonderlijke serie, waarin je dankzij de vele schilderijen een beeld krijgt van de atelierruimte en de dagbesteding van de man.

Museum De Pont toont met Kjartansson opnieuw een van de meest aansprekende kunstenaars van dit moment. Na tentoonstellingen in New York, Madrid, Parijs en San Francisco, is Tilburg de komende maanden het middelpunt van Kjartansson’s universum. Voor de ultieme Kjartansson ervaring is herhaaldelijke bezoeken geadviseerd!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: