Voor de draad ermee: Alexander Calder en zijn navolgers!

Boven de box of in het museum? De hangende abstracte mobiles van Alexander Calder inspireren jong en oud! In de Kunsthal is te zien hoe hedendaagse kunstenaars schatplichtig zijn aan Calder’s werk!

In 1930 bracht Alexander Calder een bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan. Hij verwonderde zich over de abstracte kleurvlakken en zijn gebruik van ruimte. Daarna zou Calder nooit meer hetzelfde werken: ‘Het was mijn bezoek aan Mondriaans atelier dat me abstract maakte.’. Twintig abstracte hangende en staande werken (mobiles en stabiles) van Alexander Calder zijn nu te zien in de Kunsthal.

Alexander Calder – Blue Feather, ca. 1948
Photograph by Stephen White courtesy of Calder Foundation, New York / Art Resource, New York.
© 2021 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Pictoright, Amsterdam.

Vernieuwer

De hedendaagse museumbezoeker is gewend aan grootse installaties, video-kunst, landschapskunst en zelfs digitale kunstwerken. De rood, geel, blauwe mobiles van Alexander Calder doen de wenkbrauwen daarom nauwelijks nog fronzen. Waarom zou een speelse mobile geen mooi kunstwerk kunnen zijn?

De schok die Alexander Calder bijna honderd jaar geleden teweeg bracht met zijn kunstwerken van draden en metaal, is tegenwoordig daarom nauwelijks voor te stellen. De kunstenaars van het futurisme probeerden beweging uit te beelden op doek of in sculptuur. Maar de hangende mobiles van Calder bewegen echt!

De kunsthal selecteerde 10 hedendaagse kunstenaars, wiens werkwijze raakt aan Alexander Calder. Zo zien we fragiele draadsculpturen van Sarah Sze, waarin een kantooromgeving opeens erg kwetsbaar is. Net als Calder werkt ze met draden, maar Sze voegt voorwerpen toe.

In de Kunsthal blazen bezoekers richting de mobiles om ze in beweging te krijgen. Calder zou het prachtig hebben gevonden. Beweging speelt in de werken van Calder een grote rol. De speelse beweging van Calder’s mobiles is ook te zien in de dansende tapes van de Litouwse kunstenaar Zilvinas Kempinas. In zijn werk zorgt een grote ventilator voor de wind.

Alexander Calder – Mobile sur deux plans, 1962
Musée National d’Art Moderne, Centre Pompidou, Paris
© 2021 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Pictoright, Amsterdam.

Alexander Calder

Meer nog dan een Calder tentoonstelling, is “Calder NOW” een expositie over interactie en beweging in de kunst. De mobiles in de Kunsthal tonen slechts een beperkt deel van Calder’s oeuvre. Eerder tentoonstellingen in het Gemeentemuseum en het Centre Pompidou waren veel completer.

De kracht van de Calder expositie in de Kunsthal Rotterdam zit hem daardoor vooral in de interactie met de hedendaagse kunstenaars. Na de recente beestenboel presenteert het museum zo opnieuw een expo waarin verrassing centraal staat. Op een laagdrempelige wijze laat het museum de bezoeker via Calder kennismaken met kunstenaars van nu.

Foto credits boven dit artikel:
Alexander Calder – Untitled, 1963
Photoraph by Sandra Pointet courtesy of Calder Foundation, New York / Art Resource, New York.
© 2021 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Pictoright, Amsterdam.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: