Rob Scholte: Origineel in Plagiaat

Museum de Fundatie presenteert in 200 schilderijen het oeuvre van Rob Scholte. De speelse tentoonstelling vol humoristische kopiëen en verwijzingen is verrassend actueel. Hoe belangrijk is originaliteit?

Ooit was de Schreeuw een pure uiting van de persoonlijke gevoelens van Edvard Munch. Tegenwoordig gebruiken miljoenen mensen het werk dagelijks als emoji om hun berichtjes kracht bij te zetten. Een authentiek schilderij werd zo een massaproduct. Rob Scholte vangt het treffend in een beeld: Een clown schildert op mechanische wijze een kopie van de Schreeuw.

Rob Scholte – On the origin of species

Authenticiteit

In zijn schilderijen stelt Rob Scholte steeds de vraag: Wat is authentiek? En is originaliteit überhaupt belangrijk in de kunst? In 1988 presenteerde Scholte een schilderij van een houten pop op een bank. Het was een duidelijke verwijzing naar Manet’s Olympia. Scholte’s schilderij kreeg kritiek omdat een dergelijk tafereel al in een Londen’s museum te zien was geweest. Mocht Scholte dit zomaar kopiëren?

Scholte’s antwoordt hangt in Museum de Fundatie naast het oorspronkelijke schilderij: een levensgrote kopie van het kritische krantenartikel. Scholte stapelt zo kopie op kopie. Hij stelt dat kunstenaars elkaars werk al eeuwenlang als inspiratie gebruiken. De Olympia van Manet was immers ook gebaseerd op de Venus van Urbino van Titiaan.

Rob Scholte

Rob Scholte behoorde eind jaren 80 tot de wereldtop van de postmodernistische kunst naast bijvoorbeeld Jeff Koons. Toch is er de laatste dertig jaar geen enkele overzichtstentoonstelling van zijn werk in Nederland te zien geweest. Het zegt veel over het huidige kunstklimaat. Musea willen blockbusters met veel bezoekers en hebben onvoldoende aandacht voor Nederlandse hedendaagse kunstenaars.

Museum de Fundatie heeft de afgelopen jaren vaker aandacht gegeven aan Nederlandse kunstenaars, waaronder Lotta Blokker, Jeroen Krabbé en Marte Röling. Bovendien heeft Scholte goede banden met het museum. Hij presenteerde er enkele jaren geleden de Embroidery Show. Het is dus niet toevallig dat juist de Fundatie een overzichtstentoonstelling aan Rob Scholte wijdt.

Humor

In de Fundatie laat Rob Scholte zien dat vragen over echtheid niet alleen spelen in de kunst. In een serie van ruim 20 schilderijen van vrouwen (Pin Ups), laat hij zien hoe foto’s in modebladen worden gemanipuleerd. Zo wordt ons ideaalbeeld al van jongs af aan beïnvloed. Een schilderij van Barbie in een rolstoel laat zien dat dit ook anders zou kunnen.

Rob Scholte’s provocaties zorgen voor een tentoonstelling vol humor. Een aap die Darwin’s evolutietheorie omdraait, een fles “Chateau Migraine” wijn en Mondriaan-achtige doeken met slingerende lijnen. De onderwerpen van de schilderijen van Scholte verraden zijn enorme politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Een levensgrote advertentie waarin Rob Scholte negers probeert te kopen voor $1200 dollars vanuit aan zijn kantoor in het koninklijk paleis op de Dam, legt schrijnend de Nederlandse koloniale geschiedenis bloot.

Rob Scholte – Vrede van Münster

Social media

Hoewel de meeste werken in de tentoonstelling gemaakt zijn in de jaren 80 en 90, voelen de schilderijen nog verrassend actueel. Het internet heeft het makkelijk gemaakt om afbeeldingen te kopiëren en aan te passen. Wie zit er niet in een app-groep waarin memes en filmpjes worden gedeeld?

Rob Scholte laat zien dat er een schoonheid zit in reproductie. Door de context te veranderen krijgen beelden een andere betekenis. In een tijd van deepfakes en social media is het werk van Scholte zo relevanter dan ooit.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie