Wat is het enige schilderij met zijn eigen emoji?

We gebruiken emoji dagelijks in onze whats-app berichtjes om onze emoties weer te geven. Tussen de lachende, huilende en knipogende gezichtjes zit ook één emoji die geïnspireerd werd op een wereldberoemd schilderij. Weet jij welke emoji dit is?

In 2010 werd de “Schreeuwend Gezicht van Angst” toegevoegd aan het Emoji pakket van de meeste aanbieders. Hoewel ieder platform zijn eigen emoji heeft, lijkt deze emoji in de meeste gevallen op het schilderij de Schreeuw van Edvard Munch. De emoji wordt door veel gebruikers daarom ook de “Schreeuw-emoji” of de “Munch-emoji” genoemd, al prefereren sommigen “Home alone-emoji” als verwijzing naar Macaulay Culkin uit de Home Alone films.

De "Munch-Emoji"
De “Munch-Emoji”

Het grootste misverstand over de schreeuw

Edvard Munch zelf heeft altijd gezegd dat de Schreeuw verwijst naar ‘de schreeuw van de natuur’, die de persoon hoort/voelt. De man op schilderij schreeuwt dus zelf niet, maar dekt juist zijn oren af voor de schreeuw van zijn omgeving. Munch had last van depressies en stemmingswisselingen en misschien wel daarom heeft hij de intensiteit van de angst zo goed weten te vangen in het schilderij.

De emoji die gebaseerd is op de Schreeuw wordt meestal gebruikt om een geschrokken of angstige emotie over te brengen. Al blijkt uit onderzoek dat mensen dezelfde emoji vaak heel verschillend interpreteren en in andere situaties gebruiken. Toch zal er waarschijnlijk niemand zijn die deze emoji gebruikt als verwijzing naar ‘de schreeuw van de natuur’. Ik heb tenminste nog nooit zo’n berichtje gehad.

Waarom is de schreeuw zo beroemd geworden?

De Schreeuw van Edvard Munch is een van de meest iconische schilderijen aller tijden. Munch schilderde in totaal vier versies van het werk, waardoor het op meerdere plekken tegelijkertijd tentoon werd gesteld en bekendheid kon opbouwen. Andy Warhol raakte geïnspireerd door het werk en maakte zelfs meerdere prints van de Schreeuw in allerlei verschillende kleurcombinaties. Vooral toen het werk in de jaren 70, 80 en 90 in verschillende media werd gebruikt, zoals op boeken en in televisieseries werd het schilderij snel beroemd. De meest bekende referentie naar de Schreeuw is het masker in de film-serie Scream.

Diefstal

In 1994 werd de schreeuw gestolen uit de Nasjonalgalleriet in Oslo op de openingsdag van de Olympische Spelen in Noorwegen. De dieven lieten ironisch een briefje achter met “Bedankt voor de slechte beveiliging”. Gelukkig werd het schilderij drie maanden later teruggevonden en is het sindsdien -beter beveiligd- weer in het museum te zien.

Toch was dit niet de laatste diefstal van de schreeuw in Noorwegen. Een andere versie werd namelijk in 2004 gestolen uit het Munch museum samen met de Madonna, een ander topstuk van Edvard Munch. Uiteindelijk werden de schilderijen in 2006 licht beschadigd teruggevonden en werden de dieven veroordeeld. Na restauratie en een flinke beveilingsupdate voor het Munch museum, zijn de werken sinds 2008 weer te zien. Beide diefstallen hebben voor veel media-aandacht gezorgd en een verdere bekendheid van het schilderij.

Kunst-emoji's van Cantor Fine Art (www.cantorfineart.com)
Kunst-emoji van Cantor Fine Art (www.cantorfineart.com)

Emoji als kunstvorm!

Tot op heden is de Schreeuw van Edvard Munch het enige schilderij waarop een emoji is gebaseerd (update: ondertussen is ook de beroemde Golf van Hokusai een emoji). Maar natuurlijk nodigt kunst uit om meer Emoji’s te maken! Cantor Fine Art, een kleine galerie uit Los Angeles in Californië, heeft daarom een hele reeks eigen kunst-emoji ontworpen! In bovenstaande afbeelding zijn enkele van de meest grappige van hun ontwerpen verzameld. Hoelang zou het nog duren voordat Google, Apple en Facebook meer kunstwerken toevoegen aan hun software?

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Marieke says:

De grote golf van Kanagawa is volgens mij ook een emoticon geworden

Geef een reactie