Portret van een Leven – Marte Röling

Henk Jurriaans - Marte Roling
Henk Jurriaans – Marte Roling

In het tweeluik ‘Portretten van een Leven’ twee hedendaagse kunstenaars die indrukwekkende portrettenseries maakten. Vandaag in het tweede deel van de serie Marte Röling, die op 55 omvangrijke schilderijen haar overleden echtgenoot Henk Jurriaans portretteerde. Waar gister in de portrettenserie eindigde bij de dood van Bryan Charnley, is vandaag de dood van Henk Jurriaans juist het begin van een portrettenserie.

Henk Jurriaans overleed in 2005 op 64 jarige leeftijd. Hij liet 4 vrouwen achter met wie hij jarenlang had samengewoond op een boerderij in Uithuizen. Hij was getrouwd met Marte Röling, maar in de loop van de jaren 80 waren er steeds meer vrouwen bijgekomen. Jurriaans was psycholoog, maar tevens kunstenaar. Hij werd bekend in 1975 toen hij zijn gedrag aan het Stedelijk Museum in Amsterdam verkocht. Dagelijks kwam hij een uur lang in het museum staan als levend kunstwerk.

Marte Röling kreeg na zijn dood de behoefte om haar overleden man te schilderen. De portretten brachten haar dichterbij haar man en ze werd er gelukkig van om zo met haar man bezig te zijn. Vorig jaar stond de teller na 4 jaar schilderen op 55 portretten. 55 beelden van Henk Jurriaans in verschillende fasen van zijn leven en verschillende gemoedstoestanden.

Henk Jurriaans – Marte Roling

De kracht van de portretten zit hem in de omvang. De doeken hebben enorme afmetingen en hierdoor komt Henk Jurriaans heel dichtbij. Het is moeilijk om dit effect in een blog weer te geven. Maar het werk van Röling is indrukwekkend door deze grootte, maar ook door het kleurgebruik. Röling gebruikt overal felle kleuren die vaak sterk contrasteren tegen de zwarte lijnen waarin ze de afbeelding heeft opgezet.

Henk Jurriaans – Marte Roling (links) & Lenin – Andy Warhol (rechts)

Deze manier van werken doet een beetje denken aan de Pop Art van Andy Warhol waarin een print op het doek werd gemaakt met zwarte inkt die later werd ingekleurd met verf. Het verschil is echter dat Röling geen afdrukken op een canvas zet, maar zelf alles schildert. De uitwerking van beide methodes geeft echter hetzelfde effect. Je ziet zowel Röling als Warhol spelen met de kleur en het gevolg dat bepaalde kleuren hebben op de perceptie van de persoon. Kleur kan het beeld versterken of juist verzwakken en een vrolijke of juist trieste uitwerking geven.

Toch moet je oppassen deze vergelijking met de Pop Art te ver door te trekken. Waar Röling haar portretten schildert voor zichzelf uit liefde voor Henk Jurriaans, is de Pop Art een stroming die zich richt op massaproductie en de consumptiemaatschappij. De instelling en het doel van de schilder is dus niet te vergelijken.

Henk Jurriaans – Marte Roling

Maar liefst 55 portretten heeft Marte Röling van Henk Jurriaans gemaakt. Ze werden in 2010 tentoongesteld in Museum de Fundatie in Zwolle. Nu hangen de portretten weer bij Marte Röling thuis en daar blijven ze ook hangen. Desgevraagd heeft Röling namelijk laten weten ze niet te willen verkopen, aangezien ze de doeken voor zichzelf heeft gemaakt. Wie weet is ze ondertussen wel begonnen aan een 56e, 57e of zelfs 58e portret van Jurriaans.

Zo blijft Jurriaans doorleven na zijn dood in de portretten van Marte Röling.

In het eerste deel van dit tweeluik stonden de zelfportretten van Bryan Charnley centraal. Een schizofrene man die de laatste paar maanden voor zijn zelfmoord 17 doeken maakte. Dat blog is hier terug te lezen.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Aad Verbaast schreef:

  Mooi blog!
  En je ‘nieuwe huis’ ziet er ook fraai uit.

 2. Johan schreef:

  Ik vind het wel een beetje overdreven, 55 portretten …

 3. De Mooiste Vrouw in Café Americain – Leidseplein eind jaren ’69 – ’70 – tig..

  Toen ze nog met Hans Koetsier iedere dag aan een Tafeltje zat..

  In de Tijd dat H M er ook zat en zich volgens rumors liet omroepen…………

  En in ’74 of ’75 Henk Jurriaan in Stedelijk Museum als Kunst en Object stond.

  En de hele Wereld als Novum over ging : Newsweek – Time Magazien……….

  Groet á Vous Joshua

 4. jdebaaij schreef:

  Fijn dat jullie me ook op deze plek weer weten te vinden!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: