Kunstkalender April 2018 – Delacroix, Escher en Museumweek

Het kunst-voorjaar is in volle gang met onder andere spectaculaire tentoonstellingen in het Groninger en het Fries museum. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van april op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Delacroix
Vanaf 29 maart in het Louvre, Parijs
Na ruim 50 jaar organiseert het Louvre de eerste grote overzichtstentoonstelling van Eugene Delacroix. De tentoonstelling brengt ruim 180 werken van deze romantische kunstenaar die werkte in de woelige tijd na de Franse revolutie. De tentoonstelling laat de eerste stappen van Delacroix zien op officiële Parijse salon en biedt daarna een volledig overzicht van zijn carrière. Toen Delacroix overleed werd geëerd als de meest invloedrijke Franse schilder van zijn tijd. Het Louvre heeft een fantastische collectie met zijn werk, maar heeft voor de expositie veel extra topstukken naar Frankrijk gehaald!

David LaChapelle
Vanaf 21 april in het Groninger Museum, Groningen
Het Groninger Museum presenteert de eerste grote museale expositie van de Amerikaanse kunstenaar David LaChapelle in Nederland. De tentoonstelling bevat ruim 70 belangrijke werken die verschillende genres uit het indrukwekkende oeuvre van de kunstenaar belichten, van portretten tot stillevens en landschappen. Het Groninger Museum introduceert ook LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het onfotografeerbare probeert te fotograferen in een dramatische zoektocht naar het paradijs. David LaChapelle (Hartford, Connecticut, 1963) begon zijn carrière met exposeren in galeries in New York. Met zijn vernieuwende aanpak maakte de kunstenaar naam als een van de meest invloedrijke levende fotografen ter wereld. Zijn opvallende portretten, toneel- en filmwerk waarin rollen weggelegd zijn voor beroemdheden en cultuur, zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van het Amerika van de 21ste eeuw.

Escher op Reis
Vanaf 28 april in het Fries Museum, Leeuwarden
Het Fries Museum presenteert de grootschalige tentoonstelling Escher op reis. Meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en objecten komen naar Leeuwarden, de geboortestad van M.C. Escher, die dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is. Topstukken van over de hele wereld laten zijn artistieke ontwikkeling zien van technisch bekwame graficus tot wereldberoemd kunstenaar. Escher op reis maakt de ontwikkeling van M.C. Escher als beeldend kunstenaar voelbaar. Een belangrijke rol is weggelegd voor de invloed van de locaties waar hij tijdens zijn leven verbleef. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de twintigste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. De schetsen die Escher onderweg maakte en de indrukken die hij opdeed, vormen een bron waaruit hij zijn leven lang kon putten. Zo zijn de prenten die Escher naar aanleiding van zijn vele reizen maakte, een opmaat naar het spel met de werkelijkheid dat we zo goed kennen van zijn late werk.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Hier zijn de Van Rossums (NTR)
Wekelijks dinsdag om 20h25 op NPO2
Dit voorjaar gaan Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent weer wekelijks op stap in steden in Nederland of net over de grens. Deze keer bezoeken ze achtereenvolgens Groningen, ‘s-Hertogenbosch, Gent, Amersfoort, Aken en Eindhoven. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Man en Kunst (AVROTROS)
Dagelijks 9 t/m 13 april 22h45 op NPO2
Een nuchtere Friese kunstenaar met het leven van een rockster, de provocerende en prikkelende kunstwerken van een enfant terrible, het dramatische levensverhaal van de maker van een van de beroemdste schilderijen ooit, een meditatieve ervaring in een lichtinstallatie en een nogal stevige jongeman uit de patatgeneratie van de 17e eeuw. Lucas De Man is tijdens de Nationale Museumweek terug met het dagelijkse korte programma Man en Kunst. In dit AVROTROS-programma vertelt hij het verhaal achter een bijzonder kunstwerk dat in een Nederlands museum te zien is. Hij zoomt in op opvallende details, vertelt smeuïge verhalen over de totstandkoming van het kunstwerk en duikt in het leven van de kunstenaar.

Bewaren 
Vanaf 12 april in de filmhuizen
Zolang ze zich kan herinneren bewaart regisseuse Digna Sinke allerlei dingen, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze in deze documentaire te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt. Maar er is iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Nationale Museum Week
https://www.nationalemuseumweek.nl/
Van 9 tot en met 15 april is het weer nationale museumweek. Op deze website staat het volledige programma.

Creators: Afluisteren van museumbezoekers
https://creators.vice.com/nl/article/zmgvz4/we-luisterden-stiekem-naar-wat-mensen-vinden-van-de-levensechte-sculpturen-in-de-kunsthal
Creators luisterde stiekem mee met wat mensen zeiden over de levensechte sculpturen in de Kunsthal.

The Art Couch: Nieuw werk van Damien Hirst
http://www.theartcouch.be/nieuws/the-veil-paintings-nieuw-werk-van-damien-hirst-met-een-bijzonder-kantje/
Voor het eerst in jaren heeft Damien Hirst weer eens eigenhandig schilderijen gemaakt.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie