Kunstkalender Mei 2023 – Van Gogh, Modern & Ode aan Antwerpen

Deze maand openen schitterende tentoonstellingen over Vincent van Gogh, moderne kunst, kleur en een ode aan Antwerpen. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf mei 2023?

Ced’art Tamasala, Matthieu Kasiama Kilapi, Renzo Martens, Hicham Khalidi, Lisette Mbuku Kimpala. ©Koos Breukel, 2023

Collectief CATPC en Renzo Martens Nederlandse inzending Biënnale van Venetië 2024

Kunstenaar Renzo Martens zal samen met het kunstenaarscollectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en curator Hicham Khalidi de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2024 verzorgen. gezamenlijke plan van Martens, Khalidi en CATPC zal vanaf 20 april 2024 voor het publiek te ervaren zijn in het Rietveldpaviljoen in Venetië en tegelijkertijd ook in de door Martens en CATPC eerder geïnitieerde White Cube in Lusanga, de Democratische Republiek Congo (DRC). Binnen de inzending ontstaan zo twee presentaties die gespiegeld en verbonden zijn.
Lees verder: Mondriaan Fonds

In mei 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Van Gogh in Auvers

Van Gogh Museum, Amsterdam, vanaf 12 mei 2023

Vincent van Gogh woonde in het Franse dorp Auvers-sur-Oise van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn allergrootste meesterwerken, waaronder het beroemde Korenveld met kraaien en Boomwortels. Bijzondere bruiklenen uit privécollecties en musea wereldwijd laten zien dat Van Gogh in die periode een nieuwe artistieke ontwikkeling doormaakte. In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise, waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging, tot zijn laatste weken. Toen kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie de overhand, maar toch bleef hij enorm krachtige werken maken.

Ode aan Antwerpen

Museum Catharijneconvent, Utrecht, vanaf 14 mei 2023

In Ode aan Antwerpen – het geheim van de Hollandse meesters zie je aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Het is de hoogste tijd voor een ode want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet geweest. Grote meesters als Joachim Patinir, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn nemen je mee in dit turbulente verhaal. Nooit eerder is er zo’n grote en veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd.

Liefde voor Kleur

Singer Museum, Laren, vanaf 16 mei 2023

Deze zomer toont Singer Laren een bijzondere particuliere kunstverzameling waarin kleur en licht de hoofdrol spelen. In Liefde voor kleur wordt de bezoeker ondergedompeld in de belevingswereld van het moderne leven, gezien door de ogen van veertig Nederlandse en Belgische kunstenaars uit het begin van de 20ste eeuw. Met onder andere werk van Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Otto van Rees, Leo Gestel, Jo Koster, Willem Paerels en Léon De Smet.

Modern

Stedelijk Museum, Amsterdam, vanaf 18 mei 2023

Het Stedelijk toont ruim 300 werken van 200 kunstenaars en ontwerpers, uit wel 20 stromingen. MODERN werpt een frisse blik op internationaal bekende namen als Vincent van Gogh, Gerrit Rietveld en Fernand Léger, en brengt vele minder bekende makers als Suzanne Valadon, Germaine Krull en Christopher Dresser voor het voetlicht. Ontdek hoe verrassend en vernieuwend kunstenaars en ontwerpers waren, en hun tijd ver vooruit.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

6 meiSamara ScottKM21, Den Haag
13 meiRuud van EmpelStedelijk Museum, Brede
13 meiPositions #7Van Abbemuseum, Eindhoven
13 meiRenée van TrierMuseum de Pont, Tilburg
20 meiWouter DamKunstmuseum, Den Haag
20 meiEma VanekovaNoordbrabants Museum, Den Bosch
26 meiSara CwynarFoam, Amsterdam

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Ondersteboven van de Amerika’s (BNNVARA)

Vanaf 13 mei wekelijks om 20h30 op NPO2

Ongeveer 400 jaar geleden kwamen de eerste Nederlanders aan op de plek die vandaag de dag New York heet. Zij waren onderdeel van de kolonisatie van Europese landen van het Amerikaanse continent. De geschiedenis vanuit het Europese perspectief is redelijk bekend, maar wat is er eigenlijk gebeurd met de volken die in de Amerika’s woonden voordat Columbus er voet aan land zette?

Nu te zien!

AVROTROS
Wekelijks woensdag om 21h15 op NPO2

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.

1 meiAsger Jorn50 jaar geleden overleden
5 meiBevrijdingsdag
13-14 meiMolendagen
14 meiMoederdag
16 meiJacques Lipchitz50 jaar geleden overleden
18 meiHemelvaartsdagKatholieke feestdag
31 meiEllsworth Kelly100 jaar geleden geboren
31 meiVisitatieKatholieke feestdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie