Kunst Nieuws

Kunstjaar 2020: Jaar van de Diversiteit

Kunstjaar 2020

//Vensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2020! Traditiegetrouw zetten wij op nieuwjaarsdag voor u de hoogtepunten van komend museumjaar op een rij. Opvallend in het programma van 2020 is de toenemende aandacht voor inclusiviteit. Wat heeft 2020 op kunstgebied te brengen? 

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de achtergebleven positie van vrouwen en niet-Westerse kunst in het tentoonstellingsprogramma van Europese musea. In 2020 lijken meerdere Nederlandse musea diversiteit te omarmen.

Kunsthal Kade trapt in februari af met een tentoonstelling over 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst als eerste deel van een drieluik over Amerikaanse kunst. Het Stedelijk Museum brengt in het najaar de Surinaamse School met werk van kunstenaars die in Suriname tot bloei kwamen. In het Rijksmuseum wordt na jaren voorbereiding de grote tentoonstelling over slavernij georganiseerd. ‘Niet als een zwarte bladzijde die je kunt omslaan, maar als een onlosmakelijk onderdeel van onze geschiedenis.’

Het Drents Museum brengt in het najaar een grote tentoonstelling over Frida Kahlo. Andere vrouwelijke kunstenaars die grote tentoonstellingen krijgen zijn Raquel van Haver (Bonnefanten Museum), Claudy Jongstra (Lakenhal) en Germaine Richier (Beelden aan Zee). De toenemende aandacht voor inclusiviteit gaat in kleine stapjes, het aantal tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars blijft ook in 2020 achter bij mannelijke kunstenaars.

Kunst Tentoonstellingen 2020

 

Hoofdrol voor Regionale Musea
De trend dat regionale musea steeds grotere tentoonstellingen organiseren zet ook in 2020 door. Vanwege de 400e sterfdag van Albert Cuyp brengt het Dordrechts Museum in het najaar een overzicht van zijn werk en de Engelse landschapskunstenaars Constable, Turner en Gainsborough. Het Rijksmuseum Twenthe en het Picasso Museum uit het Duitse Münster tonen dit voorjaar een spannende dubbeltentoonstelling over Picasso, Matisse en de lijn in de kunst. Het Frans Hals Museum brengt in najaar een grote tentoonstelling over het werk van Jacob Jordaens.

De hoogtepunten van het voorjaar van 2020 zijn de Caravaggio-Bernini tentoonstelling (Rijksmuseum), het Surrealisme van Johannes Moesman en tijdgenoten (Centraal Museum) en videokunstenaar Nam June Paik (Stedelijk Museum). In de zomer staan Rob Scholte (Museum de Fundatie), Antony Gormley (Museum Voorlinden), Theo van Rysselberghe (Singer Laren) en een tentoonstelling over zwart in de kunst (Kröller Müller Museum) op het programma.

Maar de meest spectaculaire tentoonstellingen staan gepland voor het najaar. Naast de eerder genoemde tentoonstellingen zijn er exposities van onder andere Van Gogh en Gustav Klimt (Van Gogh Museum), Alexander Calder (Kunsthal), John Constable (Teylers Museum), Willem van de Velde (Scheepvaart Museum) en Italiaanse Meesters (Hermitage).

Kunst Evenementen 2020

Evenementen
Na het Rembrandtjaar in 2019 staat er komend jaar geen kunst-thema gepland. De belangrijkste evenementen in Nederland zullen gericht zijn op 75 jaar bevrijding (mei 2020). In het buitenland staan wel grote kunstevenementen gepland. Zo heeft Vlaanderen 2020 uitgeroepen tot Jan van Eyck jaar en staat een grote expositie gepland in Gent. In Italië staan ze stil bij 500e sterfdag van Raphael met een tentoonstelling in Rome. Net als de afgelopen jaren (Klimt/Schiele 2018, Leonardo da Vinci 2019) zullen we ook in 2020 van deze buitenlandse tentoonstellingen verslag doen.

Een andere grote kunstevenementen is de grote overzichtstentoonstelling van Christo die in Parijs gepland staat. Christo zal in september 2020 de Arc de Triomphe inpakken. Binnen Nederland staat in de zomer van 2020 de vierjaarlijkse beeldententoonstelling Sonsbeek gepland. Ook diversiteit zal voor Sonsbeek een groot thema zijn. Artistiek directeur Bonaventure Ndikung uit Kameroen zal van 5 juni tot en met 13 september 2020 Arnhem en omstreken veranderen in een grote beeldententoonstelling. Hiervoor zijn samenwerkingen met het Kröller Müller museum en Park de Hoge Veluwe aangegaan.

//Vensters in 2020
Ook //Vensters zal in 2020 meer aandacht besteden aan diversiteit. In samenwerking met Nederlandse musea gaan we op zoek naar de mooiste kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars. Ook zullen we in 2020 vaker aandacht besteden aan fotografie, archeologie en niet-Westerse kunstenaars.

Na 15 artikelen sluit //Vensters in januari de serie Reizen door de Renaissance af. Om deze mooie serie te vieren zullen we in januari 2020 de hele maand aandacht besteden aan renaissancekunst in het Vaticaan. Later in het jaar zullen we stilstaan bij 75 jaar bevrijding (mei 2020) en 250 jaar Beethoven (december 2020). Ook starten we in 2020 een serie over 19e eeuwse kunst met als titel ‘Vrienden van het Impressionisme’. Er is dus in 2020 weer genoeg om naar uit te kijken!

Wilt u ook in 2020 geen bericht missen? Like ons dan ook op Facebook of schrijf u in voor de //Vensters nieuwsbrief!

Verder lezen?
Kunstjaar 2019: Jaar van Rembrandt
– Kunstjaar 2018: Jaar van de Moderne Kunst
– Kunstjaar 2017: Jaar van de Stijl
– Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
– Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
– Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
– Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

0 reacties op “Kunstjaar 2020: Jaar van de Diversiteit

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: