Kunstjaar 2019: Jaar van Rembandt

2019 Kunst

KunstVensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2019! Traditiegetrouw zetten wij op nieuwjaarsdag voor u de hoogtepunten van komend museumjaar op een rij. Wat heeft 2019 op kunstgebied te brengen? 

In 2019 viert Nederland het Rembrandt-jaar omdat het precies 350 jaar geleden is dat Rembrandt van Rijn overleed. Het Fries Museum is dit jaar als eerste afgetrapt met een tentoonstelling over Rembrandt en zijn vrouw Saskia, die nu al te zien is. Later dit jaar volgen de andere Nederlandse musea. Het Rijksmuseum toont in het voorjaar alle Rembrandts uit de eigen collectie en in het najaar staat de blockbuster Rembrandt-Velazquez geprogrammeerd in samenwerking met het Prado. Na een jarenlange verbouwing heropent Museum de Lakenhal in Leiden dit jaar weer. In het najaar brengen ze een langverwachte tentoonstelling over Rembrandt’s jonge jaren.

Rembrandt-jaar 2019

Jubilea en herdenkingen

Terwijl Nederland het Rembrandt-jaar viert, staat Bruegel centraal in Vlaanderen. In 2019 is het 450 jaar geleden dat hij overleed. Helaas is het Vlaamse programma minder spectaculair. Naast heel veel exposities over tijdgenoten en door Bruegel geïnspireerde kunstenaars, lijkt een prenten-tentoonstelling in de koninklijke bibliotheek de enige tentoonstelling waar Jan Bruegel daadwerkelijk te zien is.

In buitenland is er daarnaast veel aandacht voor Leonardo da Vinci (500 jaar geleden overleden), Pierre Auguste Renoir (100 jaar geleden overleden) en het Bauhaus (100 jaar gelden opgericht). Museum Boijmans biedt daarom in 2019 als laatste tentoonstelling voor de grote verbouwing een overzicht van de Bauhaus-kunst. In Weimar zal in 2019 een nieuw Bauhaus-museum geopend worden. Het hoogtepunt van het Da Vinci-jaar zal in het najaar de grote tentoonstelling in het Louvre zijn waarin zoveel mogelijk schilderijen en tekeningen worden samengebracht.

Tentoonstellingen 2019

Hoogtepunten in Nederland

Naast de vele Rembrandt-tentoonstellingen zijn er in 2019 nog veel meer interessante expo’s gepland. Zo opent dit voorjaar in het Van Gogh Museum Hockney-Van Gogh, waarin David Hockney’s felgekleurde landschappen worden vergeleken met de Nederlandse meester. In het voorjaar is er veel aandacht voor moderne en hedendaagse kunst: Richard Long (de Pont, Kröller-Müller Museum), Pietro Manzoni (Stedelijk Museum Schiedam) en Erwin Olaf (60 jaar! Gemeentemuseum). In de zomer is er een grote tentoonstelling met moderne beeldhouwkunst in het Kröller-Müller Museum en zijn de Italiaanse modernisten te zien in het Drents Museum.

Traditioneel gezien ligt het hoogtepunt op kunstgebied in het najaar. Het Gemeentemuseum heeft een grote tentoonstelling over Monet en zijn tuin in Giverny op het programma. In het Prinsenhof is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Pieter de Hoogh te zien (het museum ontving hiervoor de Türing toekenning). Andere najaarsexposities om naar uit te kijken: Van Gogh’s Intimate Circle (Noordbrabants Museum), Nike de St Phalle (Museum Beelden aan Zee) en Chagall, Picasso en Mondriaan (Stedelijk Museum).

Nieuwe Musea 2019

Op museumgebied zijn er ook wat (her)openingen te melden. Het Lisser Art Museum met de privécollectie van supermarkteigenaar Jan van den Broek is de afgelopen maanden al aan het proefdraaien. Maar vanaf februari gaat het museum definitief enkele dagen per week open. Je bezoekt het museum met je smartphone in de hand en wordt uitgedaagd vijf werken uitgebreid te onderzoeken. Daarnaast zal ergens in het najaar vermoedelijk het Street Art Museum openen in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord. In Berlijn gaat eindelijk het langverwachte Humboldt Forum open. In dit nagebouwde slot op het museumeiland zullen de collecties niet-Westerse kunst worden tentoongesteld.

KunstVensters – Jaar van de Vrouw

Na een zeer succesvol 2018 kijkt //Vensters uit naar 2019. Vorig jaar kondigden we al aan dat we onze serie “Kunstbijbel” zullen afsluiten. Maar we hadden er nog zoveel lol in dat we dit hebben uitgesteld tot 2019. Met Pasen zullen we definitief de laatste artikelen in deze serie plaatsen en in april zullen we daarom extra aandacht besteden aan christelijke kunst. Onze zomerserie van 2019 zal in het teken staan van rivaliteit tussen kunstenaars en begint in juli.

Er wordt in de kunstwereld vaak geklaagd dat er te weinig vrouwelijke kunstenaars getoond worden en dat hun rol in de kunstgeschiedenis wordt geminimaliseerd. In een nieuwe maandelijkse serie gaat //Vensters in 2019 daarom op zoek naar de vrouwen die de kunstgeschiedenis bepaald hebben. Wie waren zij? Hopelijk zullen we ze hierna nooit meer tekort doen of vergeten.

Het belooft weer een mooi jaar te worden! Wilt u ook in 2019 geen bericht missen? Like ons dan ook op Facebook!

Verder lezen?
Kunstjaar 2018: Jaar van de Moderne Kunst
Kunstjaar 2017: Jaar van de Stijl
Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Cornelis schreef:

    Hier mijn Rembrandt project, de Nachtwacht in 100 delen.

    https://www.instagram.com/cornelisjvm/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: