Kunstjaar 2021: Jaar van de Onzekerheid

KunstVensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2021! Voor het tiende jaar op rij zetten wij de hoogtepunten van komend museumjaar op een rij. Het programma is in tijden van corona onzekerder dan andere jaren. Maar we gaan het toch proberen: Wat heeft 2021 op kunstgebied te brengen?

In 2020 werden veel grote tentoonstellingen uitgesteld vanwege de coronacrisis. Het programma van 2021 staat daarom vol met tentoonstellingen die in de herkansing gaan: Bruegel en zijn tijdgenoten in het Bonnefanten Museum, Jacob Jordaens in het Frans Hals Museum, Frida Kahlo in het Drents Museum en Cuyp en Turner in het Dordechts Museum.

De meest in het oog springende uitgestelde tentoonstelling is waarschijnlijk de grote slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum. Vanaf 12 februari zijn tien waargebeurde verhalen te zien van mensen die bij de slavernij betrokken waren. Verhalen van slaven, van handelaren, van protestanten tegen de slavernij. Het rijksmuseum vraagt zich af: ‘Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?’

Thematische tentoonstellingen

Blockbuster tentoonstellingen zijn tijdens de coronacrisis financieel niet meer rendabel. Deze grote tentoonstellingen komen alleen uit de kosten door het trekken van grote bezoekersaantallen en dit zal het komend jaar waarschijnlijk nog moeilijk zijn. Er wordt daarom een beroep gedaan op de creativiteit van de musea om met alternatieven te komen. Veel musea komen daarom met thematische tentoonstellingen waarbij de eigen collectie aangevuld met bruiklenen centraal staat.

Museum het Valkhof in Nijmegen brengt bijvoorbeeld een tentoonstelling over de pest, zeer actueel in deze coronatijd. In Museum Catharijneconvent zal Maria Magdalena dit voorjaar centraal staan. Andere onderwerpen zijn spiegels (Kunsthal Kade), dieren (Kunsthal Rotterdam) en bomen (Dordrechts Museum).

Evenementen

Het nationaal toerisme bureau heeft 2021 uitgeroepen tot jaar van het Nederlandse landschap. Meerdere musea zullen hier aandacht aan besteden in hun tentoonstellingsprogramma, zoals het Kunstmuseum Den Haag met de expositie Denkend aan Holland. Ook //Vensters zal het hele jaar stil staan bij Nederlandse landschapskunst in een thematische serie artikelen. Komende week trappen we af met een stuk over Nederlandse winterlandschappen.

Andere grote kunstevenementen binnen Nederland zijn de heropening van Paleis het Loo en de ingebruikname van het open depot van Museum Boijmans van Beuningen, beide gepland voor het najaar van 2021. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen zal het Nederlands Fotomuseum op 21 januari de Eregalerij van de Nederlandse fotografie openen. Hiervoor heeft het museum 99 iconische foto’s geselecteerd die het verhaal vertellen van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

KunstVensters in 2021

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Claude Monet een bezoek bracht aan Nederland. Het uitgebreide programma dat Zaandam hiervoor had opgetuigd, is vanwege corona afgeblazen. Maar //Vensters zal in juni aandacht besteden aan het bezoek van Monet en andere kunstenaars aan Nederland. In september is 700 jaar geleden dat Dante overleed. Een mooie aanleiding om die maand stil te staan bij zijn invloed op de kunst.

//Vensters viert deze maand dat er 1000 artikelen op de website staan! Een geweldige mijlpaal, die we vieren met de start van een nieuwe ambitieus project: de Canon van de Nederlandse kunst. In 50 artikelen zullen we de belangrijkste kunstenaars en kunstwerken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis bespreken. Oorspronkelijk aangekondigd voor 2020, zullen we van september 2021 ook starten een serie over 19e eeuwse kunst met als titel ‘Vrienden van het Impressionisme’. Er is dus in 2021 weer genoeg om naar uit te kijken!

Wilt u ook in 2021 geen bericht missen? Like ons dan ook op Facebook of schrijf u in voor de //Vensters nieuwsbrief!

Verder lezen?
Kunstjaar 2020: Jaar van de Diversiteit
Kunstjaar 2019: Jaar van Rembrandt
– Kunstjaar 2018: Jaar van de Moderne Kunst
– Kunstjaar 2017: Jaar van de Stijl
– Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
– Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
– Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
– Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. mariannedelmee schreef:

    Een heel goed nieuw jaar ook voor jou/jullie. Dankjewel voor de konstante stroom interessante artikelen, altijd weer genieten.

  2. Dorry Reuling schreef:

    Een gezond en kunstrijk nieuw jaar toegewenst🎄😊. Nog altijd blij dat ik Kunstvensters heb ontdekt, heerlijk om telkens weer boeiende verhalen over allerlei kunstgerelateerde onderwerpen te lezen. Het overzicht van de komende tentoonstellingen is heel handig, dank👏

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: