Kunstjaar 2018: Jaar van de Moderne Kunst

KunstVensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2018! Traditiegetrouw zetten wij op nieuwjaarsdag voor u de hoogtepunten van komend museumjaar op een rij. Wat heeft 2018 op kunstgebied te brengen? 

Na drie opeenvolgende themajaren over Van Gogh, Bosch en de Stijl, moet 2018 het zonder kunstthema doen. Pas in 2019 staat er weer in heel Nederland een kunstenaar centraal (Rembrandt).In tegenstelling tot Nederland hebben onze zuiderburen wel een kunstjaar in 2018. In Vlaanderen staat het werk van Rubens centraal, een feestje dat met name in Antwerpen gevierd wordt. In 2018 wordt herdacht dat 100 jaar geleden een eind kwam aan de 1e wereldoorlog. Ook is het 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. Het Rijksmuseum zal in het najaar een tentoonstelling over dit onderwerp brengen.

Thema’s in 2018

Het belangrijkste Nederlandse kunst-jubileum in 2018 is dat 100 jaar geleden de Ploeg werd opgericht. Het Gronings Museum zal in de zomer een tentoonstelling aan deze expressionistische kunstenaarsgroep wijden. Bovendien is Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Maar ondanks deze titel is het aantal tentoonstellingen in Friesland in 2018 erg beperkt. Het Fries Museum brengt in de zomer een tentoonstelling over Escher en daarnaast is er een groot Land Art project met werken langs de gehele Friese kust.

Kunstjaar 2018

Hoogtepunten in Nederland

Opvallend in het tentoonstellingsprogramma van 2018 is dat er veel aandacht is voor moderne en hedendaagse kunst dit jaar. In het voorjaar vooral hedendaagse kunst met o.a. Rineke Dijkstra in Museum de Pont (Tilburg) en Neo Rauch in Museum de Fundatie (Zwolle), Chinese moderne kunst in het Noord Brabants Museum (Den Bosch), Hyperrealisme in de Kunsthal (Rotterdam) en Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum (Amsterdam).

In de zomer verschuift de focus naar het begin van de 20e eeuw met Odilon Redon in het Kröller Müller Museum (Ottleroo), Aan Zee in het Gemeentemuseum (Den Haag), de Ploeg in het Groninger Museum (Groningen) en Escher in het Fries Museum (Leeuwarden). Twee hoogtepunten van het najaar zijn de Utrechtse Caravaggisten in het Centraal Museum (Utrecht)  en tekeningen van Leonardo da Vinci in het Teylers Museum (Haarlem). Maar ook weer veel moderne en hedendaagse kunst: Actie-Reactie in de Kunsthal (Rotterdam), Giacometti in de Fundatie (Zwolle) en Frans Hals en de Modernen in het Frans Hals Museum (Haarlem). Ook de winnaar van de Türing Toekenning, Ossip Zadkine in het Museum Beelden aan Zee, is dit najaar te zien (Den Haag).

KunstVensters

2017 was voor KunstVensters een bijzonder jaar, waarin we een geheel nieuw uiterlijk kregen. We zagen onze bezoekers bovendien met 50% stijgen, waarmee we ons bezoekersrecord van 2016 ruimschoots overtroffen. We danken u voor uw belangstelling en vele bezoek! In 2017 sloten we de serie Profiel van de Gouden Eeuw af na 12 artikelen en vierden dit met een thema-maand over de Gouden Eeuw. Onze zomerserie van 2017 ging over Verboden kunst. Ook introduceerden we in 2017 de nieuwe series Hedendaagse Kunst Begrijpen, Reizen door de Renaissance en Vraag het Vensters.

Ook voor 2018 staan In januari starten we ook met een nieuwe reeks artikelen over beroemde series in de kunst. In mei sluiten we onze serie “Kunstbijbel” af en staat //Vensters een maand lang in het teken van de christelijke kunst. Onze zomerserie van 2018 zal in het teken staan van kleur en begint in juli. Eind 2018 viert //Vensters zijn 10-jarig jubileum! We zullen eind 2018 hier uitgebreid bij stilstaan.

Wilt u ook in 2018 geen bericht missen? Like ons dan ook op Facebook!

Verder lezen?
Kunstjaar 2017: Jaar van de Stijl
Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie