Kunstjaar 2013; Jaar van de Belofte

In Wenen is het nieuwjaarsconcert gespeeld, de schansspringers hebben hun wedstrijd gesprongen, we kunnen dus wel zeggen dat 2013 officieel is begonnen. Tijd dus om vooruit te kijken naar wat het jaar ons op kunstgebied gaat brengen. Ondanks de vele bezuinigingen vanwege de crisis, lijkt het een overvol kunstjaar te worden met spannende tentoonstellingen en jawel, eindelijk weer geopende musea!

Het Rijksmuseum opent op 14 april 2013
Het Rijksmuseum opent op 14 april 2013

De rampzalige timing van de Nederlandse overheden zorgde ervoor dat afgelopen zomer ‘s Nederlands vier belangrijkste musea tegelijk gesloten waren. De sluiting van Stedelijk museum, Rijksmuseum, Van Gogh museum en Mauritshuis noopte Vensters tot het uitroepen van 2012 tot het jaar van de armoede. Maar na de heropening van het Stedelijk afgelopen najaar, moet alles in 2013 weer op zijn pootjes terecht komen. 2013 is jaar van de belofte!

Museum de Fundatie tijdens de verbouwing
Museum de Fundatie tijdens de verbouwing

Musea gaan weer open
De Amsterdamse hoogwaardigheidsbekleders gaan een druk voorjaar tegemoet, want ze moeten zich op 13 april melden voor de heropening van het Rijksmuseum. Een paar weken later worden ze bij het Van Gogh Museum verwacht, want op 1 mei heropent dit museum zijn deuren met een tentoonstelling gebaseerd op 7 jaar onderzoek naar het werk van Van Gogh. Het Rijksmuseum zal geen speciale openingstentoonstelling bieden, maar alleen de permanente collectie tentoonstellen.

Het feest van heropende musea wordt in 2013 niet alleen in Amsterdam gevierd. Zo opent op 25 mei 2013 het museumkwartier in ‘s-Hertogenbosch. Dit complex gaat onderdak bieden aan het Stedelijk museum van Den Bosch en het Noord Brabantsmuseum, de twee musea gaan de komende jaren innig samenwerken om zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun prachtige collecties. Ook in Zwolle is het eind mei tijd voor een heropening. Museum de Fundatie zal dan na uitgebreide verbouwing weer open zijn voor het publiek. Het neoclassistische gebouw heeft in hypermoderne uitbreiding gekregen. Er zijn twee nieuwe grote tentoonstellingszalen in de vorm van een ei op het gebouw geplaatst.

Tentoonstelling in het Allard Pierson museum
Tentoonstelling in het Allard Pierson museum

Tentoonstellingen van Allure
Na een wat matig tentoonstellingsjaar in 2012, lijkt 2013 een jaar te worden waar de kunstliefhebber van kan smullen. De economische crisis heeft blijkbaar weinig invloed op het programma. Zo staan in het Amsterdamse Stedelijk Museum grote tentoonstellingen rondom Aernout Milk (zomer) en Kazimir Malevich (najaar) gepland. Eveneens in Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien over Troje (Allard Pierson Museum) en de Nabis groep (Hermitage Amsterdam).

Maar ook in de rest van het land is het genieten. Vanaf 23 maart is er in het Frans Hals Museum een grote tentoonstelling waarin werk van Frans Hals wordt gespiegeld aan werken van grootheden als Rembrandt, Titiaan en Rubens. Tegelijkertijd is er in de Haarlemse Hallen een overzicht van Nederlandse portretkunst in de afgelopen 100 jaar.

In februari opent in de Gemeentemuseum in Den Haag een tentoonstelling met werk van Gustave Caillebotte, een vergeten impressionist die bij de grote namen hoort en vooral beroemdheid geniet in Amerika. In Rotterdam is in het najaar een grote tentoonstelling over de Russische expressionist Oskar Kokoschka te zien in het Boijmans museum. Kokoschka’s werk zal ook te zien zijn in het Drents museum, dat deze zomer naakten en portrettekeningen toont van expressionisten als Klimt, Schiele en dus Kokoschka.

Het Drents museum heeft sowieso een mooi programma voor 2013. Het huist namelijk in het najaar een grote tentoonstelling met daarin de wereldberoemde en zelden uitgeleende Dode Zeerollen. Andere verrassende tentoonstellingen in 2013 zijn onder meer: de Vrede van Utrecht (Centraal Museum), de Nederlandse Impressionisten (Singer Laren), Photography Extended (Valkhof Nijmegen) en een expositie over constructivisime en expressionisme (Lakenhal Leiden).

Vensters in 2013
On-line kunstmagazine Vensters zal in 2013 gewoon doorgaan met het bieden van een afwisselende mix van kunstnieuws, achtergrondverhalen en tentoonstellingsverslagen. Vanwege de heropening van vele musea in 2013, zal het museum komend jaar meer centraal komen te staan. Vensters zal maandelijks in de serie ‘Museumvensters‘ een museum onder de loep nemen. Ook start Vensters in 2013 met de serie ‘Gouden Meesters’ waarin 10 Nederlandse kunstenaars onder de loep worden genomen. Verder vindt u ook in 2013 natuurlijk de vertrouwde ‘Canon van de Moderne Kunst‘ en berichten over ‘Kunsthistorie‘.

Alles bij elkaar lijkt 2013 een prachtig kunstjaar te worden. Bent u erbij?

Gerelateerde berichten:
2012, Jaar van de Armoede
Canon Moderne Kunst: Malevich
Stedelijk is open, maar bloeit nog niet

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: