Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh

De champagne is ontkurkt, het vuurwerk is de lucht in geschoten. //Vensters wenst u een gezond, gelukkig en kunstzinnig 2015! Meteen een mooie gelegenheid om vooruit te kijken: Wat kunnen we in 2015 op kunstgebied verwachten? Welke kunstenaars vinden we terug in de tentoonstellingen? Waar kan de kunstliefhebber zijn hart ophalen?

2015.001

Het eerste grote kunsthoogtepunt van 2015 dient zich aan dit voorjaar als het Rijksmuseum de langverwachte tentoonstelling rondom Rembrandt van Rijn opent. Deze expositie is vooral gefocust op zijn late werk en hiervoor worden schilderijen vanuit de hele wereld naar Amsterdam gehaald. Dit zou nou weleens kunnen uitgroeien tot een tentoonstelling waar nog jaren over nagepraat wordt.

125 jaar na Van Gogh

Het is in 2015 precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed en hierbij wordt uitgebreid stil gestaan tijdens een internationaal Van Gogh jaar. Vanaf eind januari is er een tentoonstelling te zien in Mons, België dat tevens culturele hoofdstad van Europa is. Later in het jaar volgen dan grote tentoonstellingen in het Kröller Muller museum in de zomer en in het Van Gogh museum in het najaar. Deze laatste tentoonstelling zal bovendien veel werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch bevatten. Ook het Noord Brabantsmuseum zal het hele jaar stilstaan bij Van Gogh, onder andere door te kijken naar de effecten op hedendaagse mode en kunst (o.a. Hockney).

2015.002

Veel aandacht voor Zero, Fotografie en de Haagse School

De Haagse School staat deze zomer in de spotlights met een grote dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en het Dordrechts Museum. In Dordrecht ligt de focus op de oorsprong in de romantiek, terwijl in Den Haag de nadruk meer ligt op de latere landschapswerken. Tegelijkertijd toont het Museum Gouda deze stroming in de context van de 19e eeuw, naast de Amsterdamse school en Barbizon kunst.

Leuk is ook de aandacht die fotografie op dit moment in Nederland krijgt. Op dit moment loopt in het Rijksmuseum nog ‘Modern Times’, een overzicht van kunstfotografie. In de zomer van 2015 brengt het Gemeentemuseum een overzicht van het werk van Anton Corbijn. Tegelijkertijd is er in het fotomuseum in Rotterdam een expositie over portretkunst met onder meer werk van Rineke Dijkstra.

2015.003

Najaarstentoonstellingen

Het Stedelijk Museum brengt in het najaar een grote tentoonstelling over de Zero beweging, nadat het Guggenheim dit afgelopen jaar al deed. Op hetzelfde moment toont het Stedelijk Museum in Schiedam een overzicht van één van de Nederlandse voorgangers van deze stroming, Jan Schoonhoven.

Een andere hoogtepunt in het tentoonstellingsprogramma van 2015 is de tentoonstelling ‘Van Bosch tot Bruegel’ die dit najaar de vroeg Nederlandse genrekunst toont in het Museum Boijmans van Beuningen. Het najaar biedt bovendien een afwisselend programma in de kleinere musea: het Cobra Museum komt  met een expositie gewijd aan Joan Miro, het Teylersmuseum toont Hollandse winterlandschappen en het Rijksmuseum in Twente heeft tegelijkertijd een tentoonstelling rondom William Turner.

vensterslogo2

//Vensters in 2015

Online kunstmagazine //Vensters kende een erg succesvol 2014 met opnieuw meer dan 100.000 bezoekers. Het afgelopen jaar was er op de website veel aandacht voor nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Duitsland. Ook startte we de nieuwe serie Kunstbijbel waarin Bijbelse motieven in schilderijen worden uitgelegd. Gezien het succes zullen we deze series in 2015 voortzetten.

Ook pakken we in 2015 de oude serie Kunstgeschiedenis weer op in een nieuwe stijl. We proberen aandacht te geven aan verschillende kunststromingen. In vergelijking met eerdere bijdragen zullen we dit doen in kortere teksten en door meer afbeeldingen en korte overzichtjes te gebruiken. Natuurlijk gaat ook in 2015 de Canon van de Moderne Kunst door met nieuwe kunstenaars! Het doel is om deze serie eind 2015 af te ronden. Nieuw in 2015 is de serie Profiel van de Gouden Eeuw waarin we aandacht geven aan de ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst. In korte profielschetsen laten we je kennis maken met de onbekendere meesters, komende week volgt een eerste bijdrage.

Om aan te sluiten op het herdenkingsjaar ‘Van Gogh: 125 jaar inspiratie’ zal //Vensters uitpakken met een vierdelige serie over Vincent van Gogh. Maar hierover in een later stadium meer. Voor nu wenst //Vensters u een kunstzinnig 2015 en hopen wij u veelvuldig terug te zien op onze website!

Verder lezen?
Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: