Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst

//Vensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2016! Met een oliebol in de hand en een schuin oog op het nieuwjaarsconcert in Wenen, kijken we uit naar wat 2016 ons gaat brengen op kunstgebied. Welke tentoonstellingen moet u in de gaten houden? Een kort overzicht van de belangrijkste kunstbeloften van 2016.

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse kunstsector te maken gehad met pittige bezuinigingen en de effecten van de verminderde subsidiestroom worden steeds beter zichtbaar. Voor 2016 keren de meeste musea terug naar de eigen collectie om aanknopingspunten te vinden voor nieuwe tentoonstellingen. Het resultaat is een karig programma zonder indrukwekkende blockbusters. Tegelijkertijd zien we hierdoor een hernieuwde aandacht voor Nederlandse kunstenaars.

MuseumVensters.002

De Hollandse School

Het komend jaar is een topjaar voor iedereen die van de Nederlandse Gouden Eeuw houdt. In het Rijksmuseum staat deze zomer een tentoonstelling over Adriaen van de Velde gepland en in het najaar is landschapskunstenaar Hercules Seghers aan de beurt. Het Stedelijk Museum Alkmaar pakt uit met een grote tentoonstelling rondom Caesar van Everingen, geholpen door de Turing toekenning. Het Frans Hals Museum brengt dit voorjaar een tentoonstelling over Renaissance kunstenaar Jan van Scorel.

Ook Nederlandse kunstenaars van na de gouden eeuw staan in de belangstelling in 2016. Het Haagse Gemeentemuseum brengt dit voorjaar Karel Appel en een groot overzicht van Jan Toorop. In Leeuwarden wordt een grote tentoonstelling georganiseerd rondom het werk van Lawrence Alma-Tadema in het Fries Museum.

Jheronimus Bosch

Na het Van Gogh Jaar van 2015, maken we ons in 2016 op voor het Jeroen Bosch jaar omdat hij 500 jaar geleden overleed. Brabantse musea zullen daarom het hele jaar aandacht besteden aan Bosch. In het Noord-Brabantsmuseum staat dit voorjaar een absolute blockbuster geprogrammeerd. Met maar 20 panelen en evenveel tekeningen wordt dit de grootste tentoonstelling rondom Jheronimus Bosch ooit.

Is er dit jaar dan helemaal geen ruimte voor buitenlandse kunstenaars? Jawel, de meer uitdagende en internationale tentoonstellingen zijn dit jaar vooral te vinden in musea voor moderne en hedendaagse kunst. Zo brengt Museum de Pont dit voorjaar een tentoonstelling rondom Roni Horn, het Singer in Laren een expositie van Ernst Ludwig Kirchner, het Groninger Museum een overzicht van het Neo-Expressionisme in de zomer en het Stedelijk Museum een grote tentoonstelling rondom Jean Tingeluy. Bovendien opent in 2016 het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar, waar de Caldic collectie van verzamelaar Joop van Caldenborgh wordt tentoongesteld.

MuseumVensters.001

Buitenland

De afgelopen jaren heeft //Vensters steeds regelmatiger aandacht besteed aan tentoonstellingen in de ons omringende landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. De kwaliteit van de tentoonstellingen ligt hier de laatste jaren hoger dan in Nederland en er is meer geld beschikbaar om bruiklenen van over de hele wereld te verzamelen. Met het verder verschraalde tentoonstellingen aanbod van 2016, zal dit gat alleen maar groter worden.

In 2016 zijn er in Londen tentoonstellingen rondom Botticelli (voorjaar, V&A), Delacroix (voorjaar, National Gallery) en Robert Rauschenberg (najaar, Tate Modern) gepland. Bovendien zal de Tate Modern een indrukwekkende uitbreiding openen in juni 2016, waardoor het museum twee keer groter wordt. De blockbusters in Parijs zijn in 2016 onder meer Paul Klee (voorjaar, Centre Pompidou), René Magritte (najaar, Centre Pompidou) en Frida Kahlo/Diego Rivera (najaar, Grand Palais). Opvallend is ook de aandacht voor hedendaags installatie kunstenaar Huang Yong Ping. In Parijs krijgt hij de ruimte voor een grote tijdelijke installatie in het Grand Palais (zomer) en in Keulen wordt hij geëerd met de Wolfgang-Hahn prijs en een tentoonstelling in het Ludwig Museum.

vensterslogo2

//Vensters in 2016

//Vensters kijkt terug op een succesvol 2015 met verhoogde bezoekersaantallen en steeds meer volgers via sociale media en email. We hopen u in 2016 te blijven verrassen met mooie bijdragen over tentoonstellingen, achtergronden bij het kunstnieuws en onze bekende series. Het afgelopen jaar hebben we de stap gemaakt om steeds meer visuele elementen aan onze artikelen toe te voegen, bijvoorbeeld in de series Venster op de Kunstgeschiedenis en Profiel van de Gouden Eeuw. We zullen deze lijn in 2016 voortzetten.

In februari 2016 staat //Vensters een maand lang in het teken van Moderne Kunst. We vieren deze maand dat de Canon van de Moderne Kunst wordt afgerond na bijna 5 jaar en 50 bijdragen. We zullen verschillende gast-schrijvers een bijdrage vragen aan deze festiviteiten. In het najaar van 2016 zullen we een vervolg presenteren op deze succesvolle serie waarin hedendaagse kunstenaars en kunststromingen centraal staan. Ook zullen we in 2016 de serie ‘Museumvensters’ starten, waarin de Nederlandse musea en hun collecties worden uitgelicht. Genoeg om je op te verheugen dus! Laat 2016 maar komen….

Verder lezen?
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Svara schreef:

    Wat een fijn blog weer.
    Dank je en voor jou alle goeds gewenst!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: