Kunstjaar 2017: Jaar van de Stijl

//Vensters wenst u een gelukkig, gezond en kunstzinnig 2017! Traditiegetrouw zetten wij op nieuwjaarsdag voor u de hoogtepunten van komend museumjaar op een rij. Wat heeft 2017 op kunstgebied te brengen? 

Kunst in 2017

De Stijl 2017

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck de eerste editie van ‘de Stijl’ uitbrachten. In dit kunsttijdschrift publiceerden ze hun ideeën en kunstwerken. Musea in heel Nederland grijpen dit jubileum aan om in 2017 aandacht te besteden aan de Stijl. Het Gemeentemuseum heeft de grootste collectie van Mondriaan ter wereld en zal het hele jaar tentoonstellingen over de Stijl programmeren zoals Mondriaan-Van der Leck vanaf maart en een grote overzichtstentoonstelling van Mondriaan in de zomer.

Het Centraal museum in Utrecht brengt vanaf maart een tentoonstelling over Gerrit Rietveld. Het werk van Theo van Doesburg staat centraal in Museum Dr8888 vanaf april en Bart van der Leck krijgt een tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum in het najaar. Maar ook in andere musea zijn het hele jaar tentoonstellingen over de Stijl en Dutch design, zoals de Villa Mondriaan in Winterswijk, Kunsthal Kade in Amersfoort en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het volledige programma is te vinden op de website van themajaar: Mondriaan tot Dutch design.

Kunst in 2017

Hoogtepunten in Nederland

Dit voorjaar zijn een aantal toptentoonstellingen te zien in Nederland, waaronder een expositie over het surrealisme in het Museum Boijmans van Beuningen en het hyperrealisme in de Kunsthal. Meer moderne kunst is te zien vanaf februari in het Stedelijk Museum Schiedam, waar Op Art wordt getoond. In de zomer kijken we uit naar de overzichtstentoonstelling van Hans Arp in het Kröller Müller Museum en in het najaar the American Dream in het Drents Museum, waarin Amerikaanse kunst van Hopper tot Pop Art wordt getoond.

Voor liefhebbers van oude kunst opent in februari de langverwachte tentoonstelling met Renaissance kunst in het Rijksmuseum Twenthe. In het najaar zijn de Hollandse Meesters uit de Hermitage te gast bij de Hermitage Amsterdam en brengt het Frans Hals Museum een tentoonstelling over humor in de Gouden Eeuw. Ook wordt dit jaar herdacht dat 500 jaar geleden de reformatie begon, het Catherijneconvent huist daarom een tentoonstelling over Luther in september.

Kunst in 2017

Hoogtepunten in het Buitenland

Zoals de afgelopen jaren werpen we ook dit jaar even een blik over de grens. Het is in 1917 precies honderd jaar geleden dat Rodin en Degas overleden, dit wordt in Parijs herdacht met grote tentoonstellingen in het Grand Palais (Rodin, voorjaar) en Musée d’Orsay (Degas, najaar). Ook zijn er in Parijs mooie tentoonstellingen over Vermeer en tijdgenoten (Louvre, voorjaar) en Gauguin (Grand Palais, najaar). In Londen is er veel aandacht voor de Parijse school met tentoonstellingen over Giacometti en Modigliani in de Tate Modern. Ook de Amerikaanse kunst wordt getoond in the Royal Academy of Arts (30s in het voorjaar, Jasper Johns in het najaar). In Duitsland zijn onder andere overzichtstentoonstellingen van Otto Dix en Marcel Broodthaers (voorjaar, Düsseldorf).

vensterslogo2

//Vensters

Vensters kunstmagazine kijkt terug op een uiterst succesvol 2016 met meer bezoekers dan ooit. We sloten de Canon van de Moderne Kunst af na 50 artikelen en vierden dit samen met het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum. Ook introduceerden we in 2016 de zomerserie met 5 artikelen over het Naakt. Deze traditie zetten we in 2017 zeker voort met een nieuw onderwerp voor de zomer, maar daarover later meer.

In 2017 hopen we u tweemaal per week mooie verhalen over kunst te brengen. We zullen maandelijks aandacht besteden aan 100 jaar de Stijl en zullen met behulp van professionals uit de kunst een eigen collectie ‘Stijl-iconen’ samenstellen. We beginnen in januari met een bezoek aan het Rietveld-Schröderhuis. In januari starten we ook met een nieuwe serie over kunst van nu: Hedendaagse Kunst Begrijpen. Hierin kijken we naar thema’s in de hedendaagse kunst en leggen we iconische kunstwerken beter uit. In mei sluiten we onze serie “Profiel van de Gouden Eeuw” af en staat //Vensters een maand lang in het teken van de Hollandse kunst uit de Gouden Eeuw.

Wilt u ook in 2017 geen bericht missen? Like ons dan ook op Facebook!

Verder lezen?
Kunstjaar 2016: Jaar van de Nederlandse Kunst
– Kunstjaar 2015: Jaar van Van Gogh
Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen
Kunstjaar 2013: Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: