de Waanzinnige Wereld van Maurizio Cattelan

Maurizio Cattelan - het Negende Uur

De koning van de choquerende kunst is even terug van weggeweest. De Munt in Parijs toont dit najaar het werk van Maurizio Cattelan. Een stervende paus, een biddende Hitler en een paard aan het plafond: de wereld van Maurizio Cattelan is een bizarre kunstervaring.

Maurizio Cattelan had het ons nog zo verzekerd. Hij zou de kunstwereld de rug toe keren en nooit meer terugkomen. Zijn afscheid werd begeleid met een grote tentoonstelling in het Guggenheim in 2011, waarin nog één keer al zijn werk te zien was. De tentoonstelling baarde opzien en is een van de populairste exposities in het Guggenheim van de afgelopen jaren. Afsluiten met een knaller om daarna nooit meer terug te keren. Tot dit najaar…

Maurizio Cattelan - Zaaloverzicht
Maurizio Cattelan – Zaaloverzicht

Musée de la Monnaie

Geheel onverwacht kondigde de Munt van Parijs dit najaar aan een tentoonstelling met de belangrijkste werken van Maurizio Cattelan. Cattelan noemt het zelf zijn “post-requiem” show. Het is de grootste expositie van Cattelan in Europa ooit en de eerste grote tentoonstelling van zijn werk sinds de grote Guggenheim show in 2011.

De werken worden getoond in de Munt van Parijs. Dit is nou niet bepaald een locatie die bekend staat om zijn geweldige tentoonstellingen, maar de verrassende werken van Cattelan zijn prachtig geplaatst in de barokke zalen van dit stadspaleis. Zo hangt boven de grootse trap die naar de tentoonstelling leidt een paard aan het plafond. Welkom in de wereld van Cattelan, hier worden de gekste dingen werkelijkheid!

kunstenaars-van-nu-factsheets-024

Maurizio Cattelan - Zaaloverzicht
Maurizio Cattelan – Zaaloverzicht

Paus & Hitler

Sommige kunstcritici vinden de kunst van Cattelan een gimmick, slechts een manier om mensen te choqueren of aan het lachen te maken. En eerlijk is eerlijk, ik moet ook glimlachen als ik in het Musée de la Monnaie voor een beeld van Paus Johannes Paulus II sta die door een meteoriet is geraakt en languit op de grond ligt. De humor zit hem in de details in dit geval, want het zijn vooral de dichtgeknepen ogen en het wanhopig vastklampen aan de staf die voor de ironie zorgen. Het surrealistische van het beeld wordt versterkt doordat het werk is gepresenteerd in een grote zaal met rood tapijt, kroonluchters en marmeren bankjes.

Terwijl ik een rondje maak om de paus, begint opeens boven mijn hoofd een mannetje te trommelen. Het is alsof ik in Günter Grass’ roman die Blechtrommel terecht ben gekomen. Wat kan ik vertrouwen in deze tentoonstelling? Wat is echt?

Iedere zaal in de tentoonstelling ben ik op mijn hoede. Standaard kijk ik nu ook omhoog, want het overkomt me geen tweede keer dat een werk mis. Inderdaad, zitten in zaal twee een groep duiven op me te wachten op de dakrand. Zo blijft Cattelan in iedere zaal opnieuw verrassen met als apotheose het beroemde beeld ‘Him’. Van achter kom ik op een jongetje afgelopen dat zit te bidden. Het is een stil vredig beeld. Totdat ik om het beeld heen loop en herken wie dat ‘jongetje’ is…

Maurizio Cattelan - Him
Maurizio Cattelan – Him

Cattelan is terug

Met de grote tentoonstelling in Parijs kunnen we zeggen dat Maurizio Cattelan terug is aan het firmament. De expositie toont alleen Cattelan’s oude werken, maar ondertussen is hij ook nieuw werk aan het maken. Cattelan heeft dit najaar speciaal voor het Guggenheim museum in New York een gouden toilet gemaakt. Al blijft hij zelf volhouden dat dit eenmalig was.

De tentoonstelling in het Musée de la Monnaie is een feest van herkenning en een geweldige mogelijkheid om de bekendste werken van Maurizio Cattelan te bekijken. We hopen natuurlijk dat Cattelan weer vaker nieuw werk gaat maken. Maar wie weet hoelang we weer moeten wachten voordat er een nieuwe Cattelan tentoonstelling komt?

Maurizio Cattelan – Not afraid of love
Musée de la Monnaie, Parijs
t/m 8 januari 2017 

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: