2012; Jaar van de Armoede

Al jaren moet Amsterdam het zonder zijn topmusea stellen. Sinds 2003 is het Rijksmuseum een grootscheepse renovatie aan het uitvoeren, zodat er slechts een tiental zalen is geopend onder de noemer ‘de Meesterwerken’. In 2004 sloot vervolgens ook het Stedelijk Museum nog zijn deuren voor een verbouwing die tot op heden nog altijd niet is afgerond. Nu lijken in 2012 nog twee topmusea zijn deuren te sluiten voor verbouwingen. Vensters vraagt zich af, wat blijft er nog wel open?

Amsterdam
Onlangs kondigde ook het 3e grote museum is Amsterdam aan zijn deuren tijdelijk te sluiten voor een renovatie, het Van Gogh Museum sluit in september 2012 zijn deuren. Het rijksmuseum is zeker tot aan 2013 nog gesloten en ook voor het Stedelijk museum is nog geen openingsdatum bekend gemaakt. Hierdoor zouden in september 2012 weleens alle grote musea in Amsterdam gesloten kunnen zijn. De Hermitage biedt dan tijdelijk uitkomst, want zij gaan 75 werken uit het Van Gogh Museum tonen.

Verbouwing in het Stedelijk

Maar wat betekent dit voor de tentoonstellingen in Amsterdam? Niet alleen is er geen ruimte voor grote tentoonstellingen in de 3 grote musea, maar doordat de Hermitage nu Van Gogh werken gaat tonen is ook een 4e tentoonstellingsplek bezet. Nieuwe spannende kunstenaars kunnen dus niet getoond worden en grote overzichtstentoonstellingen van oude meesters kunnen helemaal vergeten worden. Er is gewoon geen ruimte om grote tentoonstellingen naar Amsterdam te halen. Culturele armoede in de Nederlandse hoofdstad.

Den Haag
Maar de situatie blijft niet beperkt tot Amsterdam, in Den Haag gebeurt precies hetzelfde! Vanaf 2 april 2012 sluit het Mauritshuis voor ruim 2 jaar haar deuren voor een renovatie en uitbreiding van het museum. Een 4e culturele topinstelling dus die niet bezoeken valt. Ook hier wordt voor een vergelijkbare oplossing gekozen. 70 werken verdwijnen tijdelijk naar het Gemeentemuseum in Den Haag zodat de topstukken toch te zien blijven voor het publiek. Op zich een nobel streven natuurlijk, maar weer gaat dit ten koste van tentoonstellingsruimte.

Plan voor het Mauritshuis

Oproep
Daarom een oproep aan museumdirecteuren om in de toekomst slimmer te handelen en beter te overleggen. Het zou niet mogelijk moeten zijn om 4 topmusea in Nederland tegelijk te sluiten. Bovendien zou het slimmer zijn de topstukken uit de musea niet tijdelijk in dezelfde stad tentoon te stellen. Waarom worden ze niet uitgeleend aan topmusea binnen Europa of in Amerika. Als jij als museum topstukken uitleent, kan je bedingen dat ook topstukken terug worden uitgeleend. Hierdoor zou het museum na heropening geweldige tentoonstellingen kunnen organiseren met meesterwerken uit grote musea uit de hele wereld!

Vensters heeft de conclusie al getrokken. We slaan de Nederlandse musea in 2012 een jaartje over en wijken uit naar het buitenland. In Parijs staan voor 2012 bijvoorbeeld grote tentoonstellingen gepland die gewijd zijn aan Henri Matisse (Centre Pompidou), Edvard Hopper (Grand Palais), Edgar Degas (Musee d’Orsay), Raphael (Louvre) en Salvador Dali (Centre Pompidou). Kijk dat is een cultureel aanbod dat een Europese hoofdstad waardig is! Daar zou Amsterdam nog iets van kunnen leren!

Volgende week, een verslag van een bezoek aan het Mauritshuis, Vensters greep zijn laatste kans en bracht een bezoek.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. P.H.M van de Kletersteeg schreef:

  Organisatorisch natuurlijk rampzalig; theoretisch natuurlijk superslecht; praktisch van geen belang.
  Er is immers maar een klein deel van de bevolking, heel klein, die musea regelmatig bezoekt; een klein deel dat ze weleens bezoekt, en groot deel dat ze nooit bezoekt.

  De eerste reden: te duur.
  De tweede reden: vragen ze wat, worden ze behadeld als randdebielen.

  Cultuur-waar musea onder vallen in NL is bedoeld voor inkomens van middenklas en hoger; Jan-metdePet mag er voor betalen; meer niet.

  Dus is het zo rampzalig?
  Nee, hooguit de verkeesproblemen die er soms door komen; en natuurlijk de extreme kosten.
  Ware beter een gesloten staalconstructie neer te zetten.
  Als het tentoongestelde van belang is, kan dat zonder problemen.

  Rembrand= Rembrand; ook al hang je hem in een oude fabriek.

 2. Je moet het ook maar, naar al die steden te reizen

 3. Joshua schreef:

  Jeroen , volgens mij ben je verkeerd In- en – Voor – Gelicht !! Die Musea die je noemt zijn n.l allemaal open !!
  Ze Staan te K I J K !! Groet á Vous Joshua

 4. Aad Verbaast schreef:

  Onbegrijpelijk inderdaad dat al die musea ongeveer dezelfde tijd hun deuren sluiten.
  Ook onbegrijpleijk is dat de deuren veel langer gesloten blijven dat gepland.
  Plannen is niet hun sterkste kant.

 5. P.H.M van de Kletersteeg schreef:

  Maar wat is er anders? Als ze geopend zijn, zijn ze gesloten voor grote groepen.
  Nu zijn ze gesloten voor eenieder.

  Verbouwing over tijd: had vooraf opgevangen moeten worden met boeteclausules in contract; ik neem aan de grote gemeenten toch wel wat juristen hebben rondlopen die even een contract kunnen bekijken.
  Een goed contract voorkomt verassingen

 6. Jezzebel schreef:

  Ah, maar naar Parijs is geen straf 😉
  .

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: