Kunst Nieuws

Klimt ontdekt in Nederlandse huiskamer!

Sensationeel nieuws komt er dit weekend uit Wenen, er is een nieuw werk van Klimt ontdekt. Sterker nog, het is niet alleen nu pas ontdekt, het hangt ook nog eens gewoon in een huiskamer in Nederland! Dit zou het eerste werk zijn van Gustav Klimt in Nederland. Dit najaar wordt het schilderij mogelijk tentoongesteld in Oostenrijk. Kunnen we het daarna voor Nederland behouden?

Gustav Klimt – Seeufer mit Birken

Stel je voor, volgens de familieverhalen is het werk dat je in de woonkamer hebt hangen een echt werk van Gustave Klimt, maar je kan het doek in geen enkel boek terugvinden. Zelfs in het in 2007 verschenen overzicht van alle werken van Klimt, staat jouw schilderij niet opgenomen. Dan bel je toch maar even met de schrijver van dat overzicht, niet? Een Nederlands echtpaar overkwam dit en nam contact op met Alfred Weidinger, een Klimt expert. Weidinger liet het werk onderzoeken en het bleek een echt werk van Gustav Klimt te zijn. Een sensatie was geboren!

Het doek is getiteld ‘Seeufer mit Birken’ en is goed onderzocht. Met infrarood zijn de schetsen van het doek onder de verf zichtbaar geworden en deze zijn typisch voor het werk van Klimt. Ondertussen is er ook een foto opgedoken uit 1902 waarop het werk te zien is op een Klimt tentoonstelling. Het werk hing toen als rechterdeel van een tryptiek naast een ‘Porträt von Marie Henneberg‘. Het werk was nooit eerder opgevalleden omdat het blad dat de foto indertijd had gepubliceerd het deel van de foto had afgeknipt. Pas toen de originele negatieven opnieuw werden bekijken werd het doek zichtbaar.

Voorouders van het Nederlandse echtpaar die het doek nu in bezit hebben, moeten het doek in 1902 in Dusseldorf hebben gekocht en sindsdien is het dus in de familie gebleven. Weidinger wil het werk nu opnemen in een tentoonstelling die op 25 oktober opent in Wenen ter ere van de 150e verjaardag van Klimt. Ook het Porträt von Marie Henneberg zal hier aanwezig zijn. Het linkerdeel van het tryptiek is ook een afbeelding van een meeroever, maar ook van dit schilderij is de huidige verblijfplaats onbekend of misschien is het wel verloren gegaan.

De grote vraag is nu natuurlijk wat het echtpaar met de Klimt gaat doen. Het werk is uit een interessante periode (1901), waarin Klimt voor het eerst werken maakte in de hem zo kenmerkende stijl van felle kleuren en vormen. De afbeelding is dan vrij klassiek van aard, het is een van de eerste schilderijen in een hele reeks landschappen die klimt maakte gedurende een periode van 15 jaar. Juist deze reeks landschappen laat de ontwikkeling van zijn werk goed zin. Waarschijnlijk kan het doek dan ook best wat geld opleveren.

Het doek tentoongesteld in 1902

Voor de Nederlandse musea ligt er nu dan ook een grote kans om dit werk via een langdurige bruikleen danwel aankoop aan de collectie toe te voegen. Het zou het eerste werk van Gustav Klimt zijn dat in Nederland permanent wordt tentoongesteld. Mocht het echtpaar dus besluiten om tot verkoop over te gaan, dan moeten we zorgen dat dit schilderij niet voor het Nederlandse culturele erfgoed verloren gaat. Maar dat is voor later zaak, laten we nu eerst genieten van deze geweldige ontdekking en hopen dat het werk dit najaar wordt tentoongesteld.

Vensters houdt u op de hoogte van ontwikkeling rondom dit schilderij, maar vindt de ontdekking nu al een bekroning op dit Klimt feestjaar dat volgend jaar wordt gevierd in Wenen.

Meer informatie? Gustav Klimt

Kunst nieuws en achtergronden

6 reacties op “Klimt ontdekt in Nederlandse huiskamer!

 1. In Nederland blijven, maar niet tegen absurde hoge kosten.

 2. Een spectaculair bericht.
  Ik heb het wel even gecheckt want ik dacht dat je een geintje maakte.
  Prachtig die ijle berken; een beetje magisch, dit werk.

 3. Vanmorgen ook al gereageerd.

  Spectaculair; maar ik heb wel eerst gecheckt of je geen geintje maakte.

  Magisch; die ijle berken.

 4. Geweldig, dat er af en toe nog een ongekende schat naar boven komt.

 5. Dit klimt boven alles uit !

 6. De wondere wereld van de kunst. Fascinerend vind ik het.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: