Kunst in 2024: 20 tentoonstellingstips voor het nieuwe jaar!

In 2024 presenteert het Rijksmuseum een grote tentoonstelling over Frans Hals en viert Vlaanderen het werk van James Ensor. Ook kijken we uit naar exposities over Max Beckmann, Joan Miro, Auguste Rodin en Marina Abramovic. Welke tentoonstellingen kunt u in 2024 verwachten?

In 2024 viert Vlaanderen het Ensor-jaar. Het is 75 jaar geleden dat de Belgische kunstenaar overleed en daarom zijn er tentoonstellingen te zien Brussel (Bozar, voorjaar), Antwerpen (KMSKA, najaar) en Oostende (MuZEE, voorjaar). Daarnaast organiseren Antwerpen en Oostende een groot randprogramma met activiteiten (zie een volledig overzicht: Ensor2024).

Kunst in 2024: Surrealisme en impressionisme

In 2024 is het 150 jaar geleden dat de eerste tentoonstelling van de impressionisten werd georganiseerd in 1874. Internationaal is er daarom veel aandacht voor het impressionisme met grote tentoonstellingen in het Musée d’Orsay (Parijs) en het Wallraf-Richartz Museum (Keulen). In Singer Laren is vanaf januari een tentoonstelling over het impressionisme van het noorden te zien.

Het is bovendien 100 jaar geleden dat het surrealistisch manifest werd gepubliceerd door André Breton in 1924. Het Centre Pompidou en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren daarom een grote reizende tentoonstelling, die achtereenvolgens te zien zal zijn in Brussel, Parijs, Hamburg, Madrid en Philadelphia.

In eigen land herdenken het Frans Hals Museum, het Teylers Museum en het Stedelijk Museum in Alkmaar dat het 450 jaar geleden is dat Maarten van Heemskerck overleed. Vanaf 27 september is zijn werk daarom te zien in grote tentoonstellingen in de drie samenwerkende musea. In Duitsland staat het leven en werk van Caspar David Friedrich centraal in 2024. Hij overleed 200 jaar geleden en krijgt een grote tentoonstelling in Hamburg.

Kunst in 2024: 20 tentoonstellingen

Museum De Lakenhal viert in 2024 zijn 150-jarig bestaan met een tentoonstelling over de vier eerste schilderijen van Rembrandt: de vier zintuigen. Na Vermeer in 2023, komt het Rijksmuseum opnieuw met een grote blockbuster. In het voorjaar is het werk van Frans Hals te zien in het museum. Op dit moment loopt de expositie al in Londen en krijgt daar bijzonder goede kritieken, dus dat belooft veel.

Andere tentoonstellingen om naar uit te kijken in 2024 zijn: Max Beckmann in het Kunstmuseum Den Haag, het Hyperrealisme in het Centraal Museum, Wassily Kandinsky in H’ART Amsterdam, de beelden van Joan Miro in Beelden aan Zee en Ary Scheffer in het Dordrechts Museum. In België is het werk van Auguste Rodin te zien in Mons en de Duitse expressionist Erich Heckel in Gent. Zie onze 20 tentoonstellingtips voor 2024 in bovenstaand overzicht.

Het is opvallend hoeveel hedendaagse kunstenaars er in 2024 op het programma staan. Internationale topkunstenaars als Marina Abramovic (Stedelijk Amsterdam), Isaac Julien (Bonnefanten), Ron Mueck (Voorlinden) en Thomas J Price (Kunsthal Rotterdam) zijn komend jaar in Nederland te zien. Het aantal blockbusters lijkt in 2024 flink lager dan vorig jaar, waarschijnlijk is dit het gevolg van de financiële moeilijkheden waar veel musea inzitten na de coronapandemie.

KunstVensters in 2024

Naast kunstnieuws en recensies van tentoonstellingen kunt u in 2024 nieuwe artikelen verwachten in onze lopende reeksen over mythologie, abstracte kunst, wereldfaam en schilderijenseries. De kunstwereld wordt steeds globaler. Musea tonen kunstenaars van alle continenten en achtergronden. Deze maand start daarom een nieuwe serie over wereldkunst om kennis te maken met kunst van buiten Europa.

Na series over de Renaissance en het Impressionisme, neemt KunstVensters vanaf komend jaar ook de barok onder de loep! In een serie artikelen ontrafelen we de geheimen van de barokkunst en brengen we beroemde en minder beroemde barokkunstenaars in beeld. Ook de Kunstbijbel krijgt een update. We steken oude artikelen over het leven van Jezus in een nieuw jasje, zodat ze weer goed leesbaar zijn.

Genoeg om naar vooruit te kijken dus!
KunstVensters wenst u een gelukkig en kunstzinnig 2024!

1 gedachte over “Kunst in 2024: 20 tentoonstellingstips voor het nieuwe jaar!”

Geef een reactie

Ontdek meer van KunstVensters

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Scroll naar boven