Kunstjaar 2014: Jaar van de Bezuinigingen

Mark Rothko vanaf het najaar in het Gemeentemuseum in Den Haag
Vanaf 8 februari in Boijmans: Brancusi, Man Ray en Rosso
Vanaf 8 februari in Boijmans: Brancusi, Man Ray en Rosso

2013 was een spetterend kunstjaar, waarin meer bezoekers dan ooit hun weg vonden naar Nederlandse musea. Het was een jaar waarin het Rijksmuseum, maar ook het Noord-Brabants museum en Museum de Fundatie hun deuren opnieuw openden voor het publiek. Na al dit geweldige nieuws in 2013 rijst de vraag, wat kunnen we verwachten van kunstjaar 2014?

Als je de programma’s voor 2014 doorkijkt, dan valt het op dat veel musea teruggrijpen op de eigen collectie. Goede voorbeelden zijn het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Schiedam die beide langdurige tentoonstellingen met de eigen collectie hebben ingericht. De bezuinigingen van het kabinet Rutte hangen al jaren als een boze wolk boven de museumwereld en 2014 lijkt het jaar te worden dat ze voor het eerst op grote schaal zichtbaar worden. Natuurlijk is er de afgelopen jaren al gekort op de subsidies aan musea, maar tentoonstellingen worden vaak jaren vooraf gepland en daardoor worden de gevolgen van de verminderde inkomsten pas na enkele jaren zichtbaar.

Mark Rothko vanaf het najaar in het Gemeentemuseum in Den Haag
Mark Rothko vanaf het najaar in het Gemeentemuseum in Den Haag

Tentoonstellingen in 2014

Is er dan helemaal niets te beleven in 2014? Dat is onzin natuurlijk. De grote musea van Nederland pakken ook in 2014 namelijk uit met mooie tentoonstellingen. Het meest in het oog springend zijn de tentoonstelling rondom het werk van Brancusi, Man Ray en Rosso in Museum Boijmans van Beuningen in het voorjaar van 2014 en de overzichtstentoonstelling van Mark Rothko in het Gemeentemuseum in het najaar van 2014. Andere vermeldenswaardige tentoonstellingen voor 2014 zijn het overzicht van Marlene Dumas (Stedelijk Museum, najaar), Felix Vallotton (Van Gogh Museum, voorjaar) en de tentoonstellingen in het Rijksmuseum Twenthe die verspreid over drie tentoonstellingen de topstukken van de koninklijke musea voor schone kunsten uit Antwerpen tentoonstellen (Peter Paul Rubens in het voorjaar, Rogier van der Weyden in het najaar).

De kleinere musea in Nederland hebben ook een paar bijzondere tentoonstellingen op het programma staan. Zo komt de Fundatie in Zwolle met een tentoonstelling over idealen in de kunst onder de titel “Meer Macht” met werk van onder meer Steve McQueen, Ai Weiwei en Anselm Kiefer (voorjaar 2014). Het Stedelijk Museum in Alkmaar biedt een overzicht van het werk van renaissance kunstenaar Jacob van Oostsanen (voorjaar 2014). Een expositie over het grafische werk van Francis Bacon is te zien in het Noord-Brabantsmuseum (zomer 2014). Daarnaast zijn er tentoonstellingen over het Nederlands surrealisme (centraal museum, voorjaar 2014) en de Nederlandse en Russische romantiek (Teylers museum, voorjaar 2014).

Werk uit het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is in 2014 te zijn in het Rijksmuseum Twenthe
Werk uit het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is in 2014 te zijn in het Rijksmuseum Twenthe

Heropeningen in 2014

Naast het drukke tentoonstellingsprogramma zijn er ook op museumgebied een aantal interessante openingen. Zo gaat op 27 juni het Mauritshuis weer open na een verbouwing van 2 jaar. Het museum is uitgebreid met een ondergrondse ingang en nieuwe tentoonstellingsruimten, waar een openingsexpositie over de geschiedenis van het Mauritshuis zal worden ingericht. Daarnaast zal Museum het Prinsenhof tijdelijk sluiten en daarna een geheel nieuwe vaste opstelling presenteren. Na een verbouwing van anderhalf jaar gaat ook de Philipsvleugel van het Rijksmuseum weer open. Hier zullen de tijdelijke tentoonstellingen van het Rijksmuseum te zien zijn. In november 2014 zal een tentoonstelling van de fotografische collectie van het museum de eerste zijn, gevolgd door een grote Rembrandt tentoonstelling in 2015.

Als we snel een blik op het buitenland werpen, zien we dat het Centre Pompidou in Parijs uitpakt met twee prachtige najaarstentoonstellingen over Jeff Koons en Marcel Duchamp. In New York presenteert het Guggenheim museum een overzichtstentoonstelling van het Futurisme. Maar de buitenlandse expositie die misschien wel de meeste aandacht gaat trekken is dit voorjaar in Berlijn te zien. In de neue galerie wordt dan een grote tentoonstelling gewijd aan de beruchte tentoonstelling voor entartete kunst die in 1937 door de Nazi’s werd georganiseerd in München.

vensterslogo2

Vensters in 2014

Na 2013, waarin kunstmagazine Vensters helaas niet het aantal berichten heeft kunnen brengen, dat in de planning lag, zal Vensters in 2014 als vanouds doorgaan met het bieden van een afwisselende mix van kunstnieuws, achtergrondverhalen en tentoonstellingsverslagen. Recent zijn we gestart met het samenstellen van een ‘Kunstbijbel‘, waarin we verspreid over het jaar bekende Bijbelse verhalen in de kunst onder de loep gaan nemen. Ook hoopt Vensters in 2014 maandelijks in de serie ‘Museumvensters‘ een museum onder de loep nemen. Verder vindt u ook in 2014 natuurlijk de vertrouwde ‘Canon van de Moderne Kunst‘ en zetten we de ‘Kunsthistorie‘ meer centraal met een nieuwe reeks chronologische berichten, die we komende week aftrappen met een bijdrage over prehistorische kunst.

Kortom, in 2014 is er on-line en in musea weer vanalles te beleven. Vensters wenst u een gezond, gelukkig en kunstzinnig 2014 en hoopt u regelmatig op onze website te verwelkomen!

Gerelateerde berichten
Kunstjaar 2013; Jaar van de Belofte
Kunstjaar 2012: Jaar van de Armoede

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. svara schreef:

    Onlangs was ik in het Van Abbe museum. Wat een schitterend museum. Tot vijf januari is daar nog het mooie werk te zien van de jonge kunstenaar Tijs Rooijakkers. ‘Supertoll”
    Ook voor jou een inspirerend en gelukkig nieuw jaar gewenst!

  2. joost tibosch sr schreef:

    Heb bij Jan van Eyck een exegetische reactie gegeven, aansluitend bij een vorige over de kunst over de “kindermoord in Bethlehem”. Weet de weg naar je blog te vinden en vandaag natuurlijk met alle goede en kunstzinnige wensen voor het Nieuwe Jaar!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: