Een Knotsgek Kerstdiner met Salvador Dali

Komt u ideeën tekort voor het bereiden van een spectaculair kerstdiner? Misschien is het tijd om het eens over een surrealistische boeg te gooien! Salvador Dali schreef een kookboek om u uit de brand te helpen. Deze kerst maakt KunstVensters kunst van eten en zetten we Dali’s keizerlijke pauw op ons menu!

Salvador Dali stond bekend om zijn gekke etentjes. Vrienden werden bij hem thuis uitgenodigd om de meest bizarre gerechten te proeven. In de jaren 70 gaf hij het kookboek ‘Les Diners de Galauit dat vol stond met zijn gekste recepten.

Dali begint zijn kookboek met de tekst: “Ons doel is om alle tabellen en grafieken te negeren waarin scheikunde belangrijker wordt dan gastronomie. Als je een volger bent van zo’n calorieën-teller die het plezier van eten omzet in een straf, sluit dit boek dan meteen! Het boek is te levendig, te agressief en veel te schaamteloos voor jou.” Nou dat klinkt als een ideaal kookboek voor een kerstdiner niet?

Voorgerecht: Boom van Rivierkreeften met Vikingkruiden

Laten we ons kerstmaal beginnen met een kerstboom van rivierkreeftjes! Wel een lastig begin, want Dali schrijft: ‘Nadat hij ons dit recept had gegeven, besloot de chef-kok dat hij de exacte ingrediënten geheim wilde houden.’ Het is dus onduidelijk wat er precies in moet. Het hele kookboek staat vol met dit soort flauwigheden, maar daardoor laten we ons natuurlijk niet uit het veld slaan.

We hebben rivierkreeften nodig van tenminste 60 gram en moeten daarna een ingekookte bouillon maken van: vis, bouillon, witte wijn, vermout, cognac, zout, peper, suiker en dille. Pocheer de rivierkreeft vervolgens in deze bouillon gedurende 20 minuten. Laat het 24 uur afkoelen. Daarna is het tijd om de toren van rivierkreeftjes op te bouwen. Zeef de bouillon en serveer in kopjes.

Keizerlijke pauw

Hoofdgerecht: Keizerlijke Pauw aangekleed door het Hof

Het hoofdgerecht van pauw is een echt pièce de resistance. De hele familie zal zijn ogen uitkijken als deze verenpracht op tafel komt te staan. Maar in surrealisme is niets zoals het lijkt en daarom maken we deze pauw van kwartel! Je hebt alleen pauwenveren nodig om het geheel uiteindelijk mooi aan de kunnen kleden.

De kwartels worden gevuld met een zeer rijke vulling van varkensvlees, kalfsvlees, foie gras, vet, truffels en sherry. Bak de gevulde kwartels vervolgens voorzichtig aan en giet regelmatig bouillon over ze heen. Laat ze vervolgens afkoelen en dan kan het versieren beginnen!

Les Diners de Gala – Nagerechten

Nagerecht: Dennenappels met Toffee

Opnieuw een gerecht waarin schijn bedriegt! We gaan natuurlijk niet echt dennenappels serveren. De kunst zit hem opnieuw in de aankleding. Voor dit recept maak je toffee (verhit water en suiker totdat het dreigt aan te branden, voeg boter toe en laat afkoelen) waarmee je pijnboompitten omhult. Als je deze vervolgens tegen elkaar duwt kan je een dennenappel maken van pijnboompitten.

Er zijn chefkoks die zich daadwerkelijk aan de gerechten van Dali hebben gewaagd. In hun ogen zijn het vaak vrij simpele bereidingen, die vooral spectaculair worden doordat Dali de gerechten heel slim en gedetailleerd opdient. Het is een feest voor het oog om alle knotsgekke gerechten langs te zien komen. Bovendien brengt het eten nieuwe inzichten. Zoals Dali zelf zegt: ‘De kaak is ons beste gereedschap om filosofische kennis te begrijpen.’ Zelf eens koken à la Dali? Les Diners de Gala is recent opnieuw uitgegeven door uitgeverij Taschen.

Voor nu wens ik u smakelijke kerstgerechten! Fijne feestdagen en een gezond en kunstzinnig 2019!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie