Wat waren de beste tentoonstellingen van 2019?

Beste van 2019

Dankzij vele rijke tentoonstellingen was 2019 opnieuw een prachtig kunstjaar. Het Rembrandt-jaar was een groot succes! In dit kunst-jaaroverzicht kijkt KunstVensters terug op 2019! Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen? Wat waren de beste tentoonstellingen van 2019? 

Het grootste nieuwsfeit van 2019 op cultuurgebied was de grote brand in de Notre Dame op 15 april. Ondertussen is ruim een miljard euro ingezameld en zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang. In 2019 werd bovendien een cupido ontdekt in een schilderij van Vermeer, is een middeleeuwse paneel teruggevonden bij een oud vrouwtje, werden bomen gepland in een voetbalstadion en mislukte een groot ruimtekunst-project.

Kunstenaar van het Jaar: Rembrandt
Het was afgelopen jaar vrijwel onmogelijk om te ontsnappen aan de Rembrandt-mania. Het Rembrandt-jaar ter ere van het 350 jarig jubileum van zijn sterfdag was alomtegenwoordig: boeken, tentoonstellingen, televisieseries. Het kon niet op. Na 10 artikelen over de Hollandse meester begint enige Rembrandt-moeheid op te treden. Laten we in 2020 weer aandacht hebben voor de vele andere geweldige Nederlandse kunstenaars.

De andere grote jubilaris van 2019 was Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci stierf 500 jaar geleden en dit werd gevierd met een grote expositie in het Louvre. Wij besteedden uitgebreid aandacht aan het Leonardo-jaar met 4 artikelen. Ook de oprichting van het Bauhaus werd herdacht afgelopen jaar, dit was precies 100 jaar geleden.

Beste Tentoonstellingen van 2019

Wat waren de beste tentoonstellingen van 2019?
De beste tentoonstelling die we het afgelopen jaar bezochten was Millet: Zaaier van de Moderne Kunst in het Van Gogh Museum. Het was één van die zeldzame tentoonstellingen waarin alles goed was: indrukwekkende bruiklenen, een duidelijk verhaal en schitterende vergelijkingen. Alle topstukken van Millet waren aanwezig en ondanks de geweldige eigen collectie, werden ook meerdere Van Gogh’s uit het buitenland gehaald. Heb je de expositie nog niet gezien? Dan heb je nog tot en met 12 januari de tijd voor een bezoek.

Maar het algemene niveau van de tentoonstellingen in Nederland was hoog dit najaar. Museum de Lakenhal heropende na een lange verbouwing en bracht de Jonge Rembrandt, een schitterende tentoonstelling waarin de jonge jaren van Rembrandt werden belicht. In Delft gaf het Prinsenhof een overzicht van de schilderkunst van Pieter de Hooch. Hopelijk gaat het Prinsenhof vaker dit soort tentoonstellingen met Nederlandse schilderkunst programmeren. Beide tentoonstellingen zijn nog te bezoeken.

Eerder in het jaar genoten we van de indrukwekkende films van William Kentridge. De wijze waarop hij ongelijkheid en racisme invoelbaar maakt, is aangrijpend. De sobere inrichting van Filmmuseum Eye met donkere ruimtes en losstaande kamers droeg geweldig bij dit effect. Onze laatste eervolle vermelding is de tentoonstelling over Casper van Wittel in Kunsthal Kade. Dit kleine museum in Amersfoort zonder eigen collectie weet nu al meerdere jaren te verrassen met spannende tentoonstellingen. Deze uitgebreide expo over de in Nederland vergeten Van Wittel laat zien dat ze de kracht hebben om veel topwerken naar Amersfoort te krijgen.

//Vensters in 2019
//Vensters kunstmagazine publiceerde afgelopen jaar 112 artikelen, drie meer dan vorig jaar, een nieuw record. We bespraken 24 tentoonstellingen (2 minder dan in 2018) en hadden veel aandacht voor vrouwen in de kunst (10 artikelen). Onze zomerserie ging over Rivaliteit in de Kunst en we eindigden onze serie over de Bijbel met een tweeluik over God en de Duivel. We verwelkomden in 2019 28% meer bezoekers dan het jaar ervoor.

Wilt u de hoogtepunten nog eens teruglezen? Hieronder vindt u de meest gelezen artikelen van 2019:
1. Welke kunstwerken gingen verloren in de Notre Dame?
2. Waarom schilderde Rembrandt zoveel zelfportretten?
3. Dit zijn de hoogtepunten van Tefaf 2019!
4. De terugkeer van Luc Tuymans in de Pont
5. Op zoek naar de geheimen van Rembrandt – Wat is impasto?

Ook zijn we benieuwd naar uw favoriete tentoonstelling van 2019! Laat het ons weten in de reactie ruimte! Op 1 januari zullen we traditiegetrouw vooruit kijken op kunstjaar 2020. Voor nu een geweldige jaarwisseling gewenst!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Bernard Lefèvre schreef:

  Dit jaar genoten van en dus mijn selectie van tentoonstellingen in 2019:

  Beste top vijf:
  – Pieter de Hooch – Delft
  – Utrecht, Caravaggio en Europa – Centraalmuseum Utrecht
  – De Schatkamer – Hermitage Amsterdam
  – Alle Rembrandts – Riijksmuseum Amsterdam
  – Present – Stefaan Vanfleteren – FOMU Antwerpen

  Ook bezocht en gewaardeerd:
  – De Grotesken en Bruegel prenten – Plantin Moretusmuseum – Antwerpen
  – Frisse Wind – Gemeentemuseum Den Haag
  – Pikant – Kasteel van Moorsel – Aalst (België)
  – Luc Tuymans – De Pont
  – Van Goghs Intimi – Noordbrabants museum – ‘s Hertogenbosch
  – Jean Thomassen – Museum Slager
  – Helaine Blumenfeld – Huygens Hofwijck – Voorburg
  – Jan Brueghel I – Snijders & Rockoxhuis Antwerpen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: