Kunst Nieuws

Wat waren de beste tentoonstellingen van 2018?

Kunst 2018

In deze laatste dagen van 2018 kijken we terug op een prachtig kunstjaar. Wat waren de beste tentoonstelling van 2018? Wie was meest invloedrijke kunstenaar? En welke artikelen werden het meest gelezen? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van 2018 op een rijtje!

2018 is opnieuw een bijzonder rijk kunstjaar geweest. Mede dankzij de toenemende kwaliteit van tentoonstellingen in regionale musea is er in Nederland steeds meer te genieten op kunstgebied. //Vensters beschreef afgelopen jaar 26 tentoonstellingen en stelde een top 5 samen van de beste Nederlandse tentoonstellingen. Het is opvallend hoe sterk de beeldhouwkunst hierin vertegenwoordigd is met drie van de vijf exposities.

De beste tentoonstelling van 2018 was Giacometti-Chadwick in museum de Fundatie. De indrukwekkende hoeveelheid beelden van Giacometti, de spannende combinatie van Chadwick en de gedegen opbouw van de tentoonstelling, maakte dit een feest. De expositie toont opnieuw dat de Fundatie consequent spannende en kwalitatieve tentoonstellingen programmeert. Giacometti en Chadwick is nog te bezoeken t/m 6 januari.

In de top 5 van beste tentoonstellingen vinden we op 2 de overweldigende overzichtstentoonstelling van Ossip Zadkine in Museum Beelden aan Zee. Voor nummer 3 spelen we een beetje vals, Frans Hals en de Modernen is nog niet gerecenseerd maar behoort zeker tot de top van 2018 (een verslag volgt snel!). Beide tentoonstellingen zijn nog te zien. Op vier en vijf staan publiekstrekkers uit het voorjaar: het Hyperrealisme en High Society. Leuk om te zien dat  kwaliteit samen gaat met het trekken van een groot publiek.

Meest invloedrijke kunstenaar: Banksy
De meest besproken kunstenaar van 2018 is ongetwijfeld Banksy, die wekenlang het middelpunt van gesprek was nadat hij een kunstwerk tijdens een veiling liet versnipperen. Het is knap hoe Banksy iedere paar jaar weer een stunt weet te verzinnen waarmee hij alle aandacht naar zich toetrekt.

Dankzij de publiciteitsstunt van Banksy zou je bijna vergeten dat tijdens dezelfde veiling ook het record voor de duurste levende vrouwelijke kunstenaar werd verbroken. Een werk van Jenny Saville leverde 11 miljoen euro op. Later in het jaar werd ook het record voor de duurste levende mannelijke kunstenaar verbroken door David Hockney: 90 miljoen euro.

Succesvol jaar voor //Vensters
Ook //Vensters kunstmagazine heeft een succesvol jaar achter de rug, waarin we 300.000 bezoekers mochten verwelkomen. Hiermee groeide ons bezoek met 50%. Het succes was mede te danken aan een geweldige zomerserie over kleur. Ook begonnen we in 2018 met een veel gelezen reeks artikelen over kunstwerken die in serie gemaakt worden. We danken u opnieuw voor uw vele bezoek en leuke reacties!

Meest gelezen artikelen van 2018
1. Wat is de Gulden Snede?
2. Dit zijn de hoogtepunten van Tefaf 2018!
3. Wie waren de apostelen van Jezus?
4. 16 Louvre-kunstwerken uit de videoclip van Beyoncé
5. 5 kunstwerken geïnspireerd op muziek

//Vensters wenst u een goede jaarwisseling en ziet u graag terug op 1 januari als we traditioneel vooruit kijken op het nieuwe kunstjaar. Ook zijn we benieuwd wat u de beste tentoonstelling vond van 2018. We lezen dat graag in de reactieruimte!

Kunst nieuws en achtergronden

0 reacties op “Wat waren de beste tentoonstellingen van 2018?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: