Louvre toont de werkwijze van Leonardo da Vinci

Na tien jaar voorbereiding is dit najaar de grote Leonardo da Vinci tentoonstelling te zien in het Louvre. Tien schilderijen en 120 tekeningen zijn van over de hele wereld naar Parijs gehaald. In het Louvre is Leonardo da Vinci te zien als een vakman, die zich uitgebreid voorbereidde op iedere klus. 

Het is 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed in de armen van de Franse koning. Het Louvre heeft dit moment aangegrepen voor een groot overzicht van zijn werk. Met vijf werken heeft het museum de meeste schilderijen van Leonardo da Vinci in het bezit en na lang diplomatiek getouwtrek is het gelukt om nog vijf extra schilderijen naar de Franse hoofdstad te halen. Aangevuld met beelden, tekeningen en andere schilderijen geeft het Louvre een indrukwekkend overzicht van Leonardo’s oeuvre.

Leonardo da Vinci – Sint Hieronymus

Oefening baart kunst

De tentoonstelling opent met een levensgroot beeld van de ongelovige Thomas. Het beeld komt uit het atelier van Da Vinci’s leermeester Andrea del Verrocchio. Rondom het beeld hangen 12 tekeningen van Leonardo da Vinci, waarin hij kledingstukken schetst. Hij oefent op de natuurgetrouwe weergave van plooien en schaduwen. De beeldrijm is schitterend: het lijkt net alsof Leonardo da Vinci voor het beeld heeft zitten schetsen.

De toon van de expositie is gezet. Het Louvre wil ons het maakproces van Leonardo’s werken laten zien. Het vakmanschap van Da Vinci zit hem in de vele voorstudies die hij maakt. Zo hangt de ‘Benois Madonna’ -overgekomen uit de Hermitage- naast een pentekening waarin de compositie wordt uitgeprobeerd. Ook bestudeerde hij handen voor het maken van vrouwenportretten. Sommige schetsen komen bekend voor, omdat ze vorig jaar nog in Haarlem hingen.

Da Vinci kon eindeloos blijven schetsen en verbeteren totdat hij de aandacht voor een onderwerp verloor. Hij begon dan aan iets nieuws zonder het werk af te maken. In het Louvre is het schilderij van Sint Hieronymus te zien (uit de Vaticaanse Musea) en het vrouwenportret bekend als La Scapigliata (uit Milaan), beide werden door Da Vinci nooit afgemaakt.

Infrarood

De aandacht voor het maakproces wordt extra benadrukt doordat infrarood scans van al Leonardo da Vinci’s schilderijen in de tentoonstelling zijn opgenomen. In de scans is te zien hoe Leonardo zijn werken veranderde. Zo wordt blootgelegd dat hij de handen van Mona Lisa in een laat stadium nog bewerkte.

Ondanks dat niet alle werken naar Parijs zijn gekomen, zijn door de infrarood scans alle schilderijen te zien. Toch is de afwezigheid van de vroege schilderijen van Da Vinci het grootste pijnpunt van de tentoonstelling. Door politieke spanningen in Italië zijn alle bruiklenen uit het Uffizi in een laat stadium afgeblazen. Ook de langverwachte Salvator Mundi ontbreekt in het Louvre.

Tekeningen

Maar het plezier blijft groot. Schetsen van Leonardo da Vinci zijn zelden te zien vanwege de grote kwetsbaarheid van het papier, maar in het Louvre zijn er ruim honderd. De veelzijdigheid van Leonardo da Vinci, als kunstschilder, natuurkundige, astronoom, bioloog spreekt uit de tekeningen en de beschrijvingen in zijn kenmerkende spiegelschrift. Da Vinci’s fascinatie voor de wereld om hem heen is grenzeloos.

Maar door de enorme belangstelling is het soms een hele toer om de tekeningen goed te zien. Mensen staan vaak rijen dik voor een kleine tekening. Ondanks dat het Louvre per uur slechts een beperkt aantal mensen binnenlaat (reserveren is verplicht!), voelen de ruimtes benauwend vol. De wereld van Leonardo da Vinci is schitterend, maar wel erg druk….

Louvre - Leonardo da Vinci

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie