Kom in beweging met Daan Roosegaarde!

Studio Roosegaarde - Presence, Foto: Pim Hendriksen

Wat was de laatste keer dat je op de grond lag en met honderden balletje hebt lopen spelen? Misschien toen je je kind ging ophalen uit de ballenbak bij McDonalds? Even de schaamte voorbij. Niemand die het ziet! Mijn laatste keer was afgelopen weekend bij een bezoek aan het Groninger Museum!

Toen het Groninger Museum Daan Roosegaarde uitnodigde voor een tentoonstelling moest hij even nadenken. Roosegaarde werkt normaal in de openbare ruimte. Zijn technische snufjes toverden een regenboog in station Rotterdam, een lichtgevend Van Gogh-pad in Nuenen en een reflecterende afsluitdijk. Wilde hij zich wel laten beperken door de zalen en de regels van een museum?

Roosegaarde nam de uitdaging aan! Na drie jaar testen, creëerde hij een museum dat tot leven komt dankzij jouw spel en creativiteit! Aanraken is niet alleen toegestaan, maar een directe interactie met de zalen is zelfs nodig om de kunst van Roosegaarde te kunnen zien en beleven.

Studio Roosegaarde – Presence, Foto: Pim Hendriksen

Ballenbak tot bevroren schaduw

Het resultaat van Daan Roosegaarde’s ontwerp is een lichtgevend landschap dat draait om de vraag: Wat is het effect van de mens op zijn omgeving? In een kamer vol groen en oranje licht blijft je schaduw kleven aan de muur. Even verderop staan mensen te knuffelen met grote fluorescerende bollen. De muren, de objecten, zelfs vloeren vragen om aanraking. Iedere bezoeker laat sporen achter.

Een vergelijking van de mens en zijn effect op het milieu dringt zich op. Ons consumentengedrag zorgt voor milieuschade: CO2 uitstoot, milieuvervuiling, stikstof. De milieuschade, of ‘voetafdruk’, die we achterlaten, was nog nooit zo groot. Toch zijn de effecten van ons eigen gedrag op het milieu vaak niet direct zichtbaar. De tentoonstelling ‘Presence’ maakt onze voetafdrukken zichtbaar en zorgt voor bewustzijn van iedere stap die we zetten.

Studio Roosegaarde – Presence, Foto: Peter Tahl
Studio Roosegaarde – Presence, Foto: Pim Hendriksen

Kom in beweging

‘Presence’ roept ons op om weer in beweging te komen. Zoals de museumbezoeker passief voor schilderijen staat te kijken, zo is de burger in de maatschappij afwachtend geworden. Roosegaarde maakt ons bewust van het effect dat we hebben op ons omgeving. Dat klinkt misschien zwaar, maar dat is het niet. ‘Presence’ is juist speels en prikkelt je verwondering.

De tentoonstelling eindigt met het citaat “There are no passengers on spaceship earth. We are all crew.” De boodschap is duidelijk: als wij de wereld om ons heen willen veranderen, zullen we dit zelf moeten doen. Ieder moet een beetje bijdragen. Met een opwarmende aarde, armoede en het langzaam opraken van fossiele brandstoffen, zullen we allemaal zo creatief moeten worden als Daan Roosegaarde!

Daan Roosegaarde - Presence

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: