Boeken

Recensie: De Kunstmeisjes – 50 kunstwerken om langer dan 20 seconden naar te kijken

De Kunstmeisjes, drie jonge kunsthistorici, schrijven wekelijks op hun blog recensies over tentoonstellingen in Nederland. Ze geven ons advies: Gaan of niet gaan? Maar nu is er ook een boek waarin ze hun 50 favoriete kunstwerken beschrijven. In het voorwoord beloven ze enthousiaste verhalen over kunst in begrijpelijke taal. Ze willen bewijzen dat je geen kunstgeschiedenis gestudeerd moet hebben om een kunst te begrijpen. Nou dat beloofd wat!

De keuze van de kunstmeisjes begint met en gele deur van Rachel Whiteread uit Museum Voorlinden. Niet een erg toegankelijk werk. Waarom is een deur nou zo interessant? Erg benieuwd wat de dames hiervan vinden! Wat volgt is een leuke anekdote over hoe Whiteread ooit eens een betonnen afdruk liet maken van een heel huis. Leuk verhaal! Maar ondertussen weet ik nog steeds niets over de deur in Museum Voorlinden…

Blog van de Kunstmeisjes

Modern & Hedendaags
De kunstmeisjes houden duidelijk van moderne en hedendaagse kunst, van de 50 werken zijn er slechts 12 gemaakt voor 1900. En wat zijn deze 12 keuzes saai, het meisje met de parel van Vermeer, het Puttertje van Fabritius, twee etsen van Rembrandt en een zelfportret van Vincent van Gogh. Nou nou, dat had allemaal wel wat avontuurlijker gemogen en de bijbehorende verhalen ook. Bij het zelfportret van Van Gogh volgt een verhaal over zijn afgesneden oor. Dat hebben we wel eens eerder gehoord….

Leuker wordt het in de keuzes hedendaagse kunst. 20 van de 50 gekozen werken zijn van na 2000. Een foto bijvoorbeeld van een vrouw in ochtendjas van Esther Zilversmid en Appie Brood uit het Joods Museum. Een onverwachte keuze met een mooi verhaal over de betekenis van kleding. Helaas zijn niet alle beschrijvingen zo treffend. Bij de spinnen van Louise Bourgeois bijvoorbeeld volgt een uitgebreide beschrijving van haar leven en een verhaal over een ander werk (Cell XXVI). Hadden we dan toch kunstgeschiedenis moeten studeren? Blijkbaar hebben we extra kennis nodig om de spinnen te waarderen.

Vrouwen
De kunstmeisjes vragen meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars. Deze trend is natuurlijk in de hele kunstwereld gaande (//Vensters doet dit jaar ook een duit in het zakje). Hoewel er 20 vrouwen in het boek staan, is het de kunstmeisjes blijkbaar niet gelukt een werk te vinden van voor 1949. Of ze hiermee de vrouwelijke zaak nou echt een dienst bewijzen, is twijfelachtig.

Maar goed als we de hoogdravende beloftes uit het voorwoord even vergeten, blijft een vlot geschreven boek over. De teksten raken aan de belevingswereld van de jongere kunstliefhebber. De toon en speelsheid van de teksten leest prettig en je krijgt in de loop van het boek een paar leuke anekdotes te horen.  Tussen de 50 geselecteerde kunstwerken uit Nederlandse musea zitten zeker een aantal onbekende pareltjes die je enthousiast maken voor een volgende museumbezoek. Het hoofddoel van je kunstmeisjes blijft zo overeind: de lezer laten zien dat de Nederlandse musea ware schatkamers zijn.

Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra
De Kunstmeisjes
Meulenhoff, €22,99

0 reacties op “Recensie: De Kunstmeisjes – 50 kunstwerken om langer dan 20 seconden naar te kijken

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: