Vincent van Gogh: Familieman en Vriend

Vincent van Gogh was dol op zijn broer Theo. Hij deelde zijn gevoelens en twijfels in honderden brieven. Ook was Vincent goed bevriend met Paul Gauguin met wie hij samen woonde in Arles. Maar wist u dat Van Gogh ook leerlingen heeft gehad? En dat hij als een vader zorgde voor een baby? Het Noordbrabants Museum toont een onbekende kant van Vincent van Gogh: Van Gogh als familieman en vriend!

Henry Toulouse-Lautrec en Paul Signac waren woest! In februari 1890 exposeerde Vincent van Gogh met de kunstenaarsgroep Les XX in Brussel. Van Gogh’s schilderijen kregen slechte kritieken en hij werd door kunstenaar Henry de Groux uitgemaakt voor een charlatan. Dat pikten de vrienden van Vincent niet. Toulouse-Lautrec daagde De Groux uit voor een duel en Signac wilde ‘het karwei wel afmaken’ mocht Toulouse-Lautrec gedood worden. Gelukkig liep het met een sisser af…

Vrienden en Familie

De anekdote van Signac en Toulouse-Lautrec laat zien dat Van Gogh goede vrienden had, die veel voor hem overhadden. Van Gogh had een opvliegend karakter, maar dat weerhield hem er niet van om veel te corresponderen en samen te werken met andere kunstenaars. In 37 jaar woonde Vincent van Gogh op 23 plekken. Overal bouwde hij vriendschappen op.

Het Noordbrabants Museum rekent in de tentoonstelling Van Gogh’s Intimi af met het beeld van Van Gogh als eenzame en onhandelbare kunstenaar. In 100 kunstwerken laat het museum chronologisch zien wie Van Gogh ontmoette. Zo ontmoetten we Sien, de Haagse liefde van Vincent. In vijf tekeningen is te zien hoe Van Gogh van het gezinsleven met Sien en haar baby genoot.

Roulin en Ginoux

Later in Parijs leerde Van Gogh veel kunstenaars kennen. Hij werkte met onder andere Gauguin, Signac, Toulouse-Lautrec, Guillaumin, Pissarro en Seurat. In het Noordbrabants Museum hangen schilderijen van Vincent van Gogh naast werken van de bevriende kunstenaars. In dit deel van de tentoonstelling voelt het Noordbrabants Museum als een dependence van het Van Gogh Museum. Vrijwel alle schilderijen komen uit Amsterdam.

Interessanter wordt het in de zalen over Arles, waar Van Gogh bevriend raakt met de families Roulin en Ginoux. In twee spectaculaire bruiklenen uit Chicago en Rome zijn mevrouw Roulin en Ginoux te zien. In de schilderijen is goed te zien hoe vertrouwd Vincent van Gogh met hen was. Zo was van Gogh vlak na de geboorte van dochter Roulin veel bij het gezin. In het schilderij ‘La Berceuse’ bedient Mevrouw Roulin met een touwtje de wieg.

Paul Signac – La Maison Van Gogh, Arles, mei 1933, Particuliere Collectie

Vrienden

Op het eind van de tentoonstelling hangen twee kleurrijke aquarellen met het huis van Vincent van Gogh in Arles. De aquarellen komen uit een particuliere collectie en zijn nu tijdelijk voor een groot publiek te zien. Ze vallen veel bezoekers niet op, maar ze zijn schitterend. Ze werden gemaakt in 1933 door Paul Signac, als herinnering aan zijn vriend Vincent. Het laat zien hoe Vincent zelfs 40 jaar na zijn dood nog herdacht werd.

De tentoonstelling in het Noordbrabants museum wordt gedomineerd door werken uit het Van Gogh Museum en het Kröller Müller Museum. Het verhaal van de tentoonstelling zorgt dat je de werken met andere ogen gaat bekijken. Maar het zijn de kleine vondsten, een aquarel van Signac, een tekening van Sien, een brief aan Theo, die de tentoonstelling in Den Bosch zo de moeite waard maakt.

Noordbrabants Museum, Van Gogh Intimi

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie