Klimaatkunst: Een Bos in een Voetbalstadion

Wereldleiders komen morgen in New York bij elkaar om over het klimaat te praten. Tegelijk vraagt curator Klaus Littmann aandacht voor ontbossing en klimaatproblemen in een voetbalstadion in Oostenrijk. Waar normaal 22 spelers op het veld staan, zijn nu 300 bomen geplant. Een stadion-bos als symbool voor hoe we spelen met onze natuur.

Mensen over de hele wereld maken zich zorgen over het klimaat. De Zweedse scholiere Greta Thunberg ging in staking. Honderdduizenden scholieren liepen afgelopen jaar mee in klimaatmarsen. Curator Klaus Littmann en kunstenaar Max Peintner brengen de klimaatacties nu de kunstwereld binnen. Ze plantten 300 bomen in het Wörthersee voetbalstadion in Klagenfurt, Oostenrijk.

Klaus Littmann – For Forest

Ontstaan

Tekening van Max Peintner

Klaus Littmann zag de tekening van een bos in een stadion die Max Peintner maakte begin jaren 70. Het inspireerde hem om dit in het echt uit te voeren. Hij plantte daarom eiken, berken, wilgen en andere bomen in het Wörthersee stadion. In de komende maand zal zijn bos langzaam van kleur veranderen als het herfst wordt.

Littmann koos verschillende bomen die oorspronkelijk voorkomen in de grote Centraal-Europese bossen. Dankzij het gedrag van de mens zijn deze bossen de afgelopen honderden jaren steeds kleiner geworden. Bomen worden gekapt om ruimte te maken voor landbouw, huizen, wegen en… voetbalstadions. Nu worden de rollen omgedraaid en moet het voetbalveld plaatsmaken voor bomen.

Klaus Littmann – For Forest

Aandacht voor Natuur

Littmann’s spectaculaire kunstinstallatie stelt ons de vraag of we in de toekomst naar speciale plaatsen moeten afreizen om bomen te kunnen zien. Waar bossen nu vanzelfsprekend zijn, staan er in de toekomst mogelijk alleen nog bomen in reservaten. Of zijn de wereldleiders deze week wel in staat om onze klimaatproblemen op te lossen?

Iedereen kan het kunstproject zelf ervaren tot en met 27 oktober. Toegang is gratis, je moet er alleen voor naar Oostenrijk reizen. Na oktober zullen de bomen worden verplaatst naar een veld net buiten het stadion. Zo blijft de herinnering aan dit spectaculaire project en de aandacht voor de natuur ook in de toekomst behouden.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie